Aiheittain

maanantai 2. marraskuuta 2015

Taas on se aika vuodesta

Tänään pursuavat erilaiset aviisit suurituloisten verotietoja, joita moni kovin kadehtii ja kateudestahan nämä listaukset tehdään. Ymmärrän hyvin yrittäjien suuret tulot, sillä ne on tehty omalla työllä, mutta julkishallinnon henkilöiden suuria tuloja en ymmärrä.

Otetaampa esimerkiksi Laura Räty (kok), joka on lääkäri, kansanedustaja, ministeri, apulaiskanpunginjohtaja tienaa liki puolitoista sataatuhatta egeä ja kehtasi kysyä: "Kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2100 tai 2600 euroa?". Itse hän on harrastanut vielä verokikkailua tulojen hankkimiseksi, joten luonne taitaa olla kovin itsekeskeinen.

Julkishallinnon palkka kuninkaita ovat ylilääkärit ja ammattitaitoisia lääkäreitä saadakseen ovat kunnat luoneet ylilääkärin virkoja runsaasti, jotta paikka houkuttaisi syrjemmälläkin. Tällainen on osaltaan syynä julkishallinnon kulujen nousuun ja kansalaisten verotaakan nousuun.

Nyt on myös julkaistu yritysten neljännesvuosikatsaukset ja yllättäen ovat pankit tuottaneet voittoa ja osinkoja runsaasti. Tätä hieman hämmästelen, sillä oikeaa rahaa ei enää juuri ole. Maksut pankista toiseen kestävät 3-5 päivää ja kerrotaan syyksi, että pankit haluavat korkotulot itselleen, kun maksuja panttaavat vaikka bittiaikana maksun pitäisi siirtyä saman tien eikä odottaa, että rahalähetys pankkiin tulee.

Hieman hämmästyttää erilaisten konsulttien ja kouluttajien palkkiot, joita käyttää myös julkishallinto. Tästä muistui mieleeni entisen ammattini yksi koulutushetki (aiheena nielemisen häiriöt), joka oli kestoltaan puolitoista tuntia ja maksoi kolmetuhatta egee per kerta ja niitä oli kolme. Hämmästyin nähtyäni koulutusmateriaalin, sillä ne olivat samat, jotka olivat osastolla jo, sillä olin käynyt neurologisen hoitotyön kurssin ja materiaalin tuonut osastolle kaikkien hyödyksi. Oli luonnollista, että vedin herneet nenuun. Tekemäni muistiinpanot olivat laajat ja monipuoliset sekä sisälsivät samat vinkit kuin tuossa koulutushetkessä. Olisin saman pystynyt tarjoamaan 17,71 euron tuntihinnalla, joka oli minun tuntipalkka. Ei kuitenkaan kelvannut, sillä olin alemman tason hoitaja ja vein pois kaksi mapillista tietoa.

Tasapuolisuuden nimissä voitaisiin julkaista pienituloisten listat, jotta suurituloiset (esim. Laura Räty) voisivat hämmästellä, kuinka ihminen voi tulla alle tonnilla kuussa toimeen. Sillä on pakko tulla, sillä tunnettuahan on se, että valkoinen, työssä käyvä suomalainen ei sossun taikaseinästä saa edes tilapäistä apua.

Verotiedot ovat julkisia ja tämä tietää osalle ihmisistä ikävyyksiä eli ne jotka ovat velkajärjestelyssä. Lisäsuoritus lankeaa, jos tulot hiemankin nousevat. Tulojen alenemista ei huomioida eikä siitä seuraa kuukausisuoritteen alenemista. Tällaisessa tapauksessa käytettäväksi jäävä raha taloudessa on pienempi kuin ulosoton suojaraja.

Miten pienituloinen tulee toimeen? Pihtaamalla ruuasta. Tämä ei tarkoita välttämättä vähää ruokaa vaan sitä halvinta ja epäterveellisintä. Kaikkihan tuntevat opiskelijan säästökuurin eli riisiä tai makaroonia ja tonnikalaa tai vanhuksen piimä, leipä, peruna tänään ja kuoret huomenna.

Perustuloksi on suunniteltu 800 egee ja tämä on on monen palkka tai eläke sekä luonnollisesti tuostakin pitää vero maksaa vai kävisikö ihme, että tuollaisesta ei veroja tarvitsisi maksaa. Nähtäväksi jää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti