Aiheittain

tiistai 1. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015 Ensimmäinen luukku

Tonttu Tohvelo heräsi kaamos aamuun. Täysin pimeää ei ollut, sillä taivaalla loistivat tuhannet tähdet ja leimuavat revontulet, jotka saivat hanget hohtamaan.

Tonttu Tohvelo oli herännyt aikaisin, sillä päivästä oli tullut mielenkiintoinen. Toissa päivänä oli Ahkiolan kuljetus tuonut kaksi vanhaa makuuvaunua sekä ravintolavaunun. Ne olivat löytyneet Norjasta ja seisoneet vuosikymmeniä vajassa, josta ne sattumalta tulivat päivän valoon. Norjalaiset halusivat ehdottomasti lahjoittaa ne Tonttulan kunnalle, jotta junaliikennettä saataisiin lisättyä.

Ravintolavaunu oli heikossa kunnossa, sillä vajan katto oli vuotanut sen yläpuolelta, joten puisia rakenteita täytyy korjata paljon, mutta se jää ensivuoden toimiksi. Makuuvaunut olivat kokolailla kunnossa, mutta puhdistusta ne tarvitsevat runsaasti, sillä vuosikymmenissä ehtii hiukkasen tomua ja hämähäkin seittejä kertymään.

Syötyään aamupuuron lähti Tonttu Tohvelo veturihallille yhdessä Tonttu Kotitontun kanssa. Hallille olivat saapuneet myös Suopayrtin tonttuperhe, sillä he olivat puhdistuksen ammattilaisia. Tonttu Suopayrtti jakoi tehtävät kaikille. Tonttu Tohvelo ja Sepastian Suopayrtti saivat tehtäväkseen puhdistaa vaunut ulkoa. Tonttu Kotitonttu ja Samu Suopayrtti kiillottivat messingit ja puhdistivat ikkunat. Anni Suopayrtti ja Joonas Porosuksi kantoivat patjat ulos tuulettumaan. Suopayrtin naisväki putsasi ja puunasi sisäpinnat kiiltäviksi.

Apua antoivat myös Tonttu Tekstiili ja Toomas Suopunki, jotka mittasivat ja ompelivat uudet patjapussit. Junaemännän oppia saanut Millasentti Mitta huolsi ansiokkaasti päivän ruokahuollon.

Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu tarkastivat ovien ja ikkunoiden saranoiden kiinnitykset ja uusivat muutamia ruuveja viimevuotisin opein sekä puhdistivat lukot. Kahdelle tontulle työ olisi ollut suuri urakka, mutta Toomas Suopunki tarjosi apuaan omasta urakastaan selvittyä ja Joonas Porosuksi sekä Juho Jäkälä urakoivat tässä työssä väistellen taitavasti kuurausharjojen, siivousriepujen ja luuttujen armeijaa.

Ilta oli jo pitkällä kun veturihallin valot sammutettiin. Olipa urakka, huokasi Tonttu Tohvelo. Hallille oli tullut kunnanjohtaja Tonttu Tuikitärkeä, joka ihasteli tonttujen aikaansaannosta ja kiitteli heitä kovin. Junanhan on määrä hakea vieraat itsenäisyyspäivän juhliin. Olen lämmittänyt kunnantalon saunan ja kutsun koko talkooväen saunomaan sekä Tontturouva Tuikitärkeän tarjoamalle glögille, sanoi Tonttu Tuikitärkeä. Ilomielin lähti talkooväki saunan lämpöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti