Aiheittain

perjantai 11. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015 Yhdestoista luukku

Tonttu Tohvelo heräsi virkeänä kaamosaamuun ja aamiaisen jälkeen koputti Tonttu Kotitontun ovelle. Yhdessä kaverukset lähtivät koululle.

Matkalla tonttu Tohvelo kysyi Tonttu Kotitontulta, että miten hän vietti eilisen päivän ja kertoi itse tehneen joulukortteja. Tonttu Kotitonttu kertoi lukeneensa Tonttulan väkikirjaa, sillä kesällä rehtori Agricola oli opettanut hänet lukemaan tuota vanhaa kirjoitusta. Lepäilty on molemmat, tuumasi Tonttu Tohvelo.

Koululla oli pöydät jo valmiina piparitalkoiden jäljiltä. Tonttu Mantelin johdolla keitettiin luumuja suuressa padassa ja Tonttu Tohvelo pistettiin kauhan varteen niitä sekottelemaan, etteivät pohjaan palaisi.

Tonttu Kotitonttu pääsi kuorimaan kananmunia ja Millasentti Mitta niitä hienontamaan. Suuret määrät puhdistettiin kalaa, ruskistettiin lihaa, silputtiin sieniä ja muita tarveaineita pasteijoihin.

Salin puolella väki teki voitaikinasta neliöitä valmiiksi. Tonttulasten mielestä tämä oli hauskaa puuhaa, sillä taikinapyörä liukui kivasti taikinan läpi. Tonttuäidit pitivät komentoa, sillä muutoin tonttulasten puuha olisi mennyt pelleilyksi ja neliöt siten tekemättä.

Välisiivouksen jälkeen tuotiin saliin torttujen ja erilaisten pasteijojen täytteet. Syntyi suuri määrä leivonnaisia. Lapset saivat voidella leivonnaiset kananmunalla ja ripotella korppujauhoa pasteijan pinnalle. Paistamiset olikin sitten aikuisten työtä.

Paljon syntyi leivonnaisia, joista kahvin, teen tai maidon kanssa saivat tekijät maistiaiset, mutta muutoin tuotteet pakattiin ja vietiin heti jäähdyttyään pakkaseen. Hyvillä mielin kotiutuivat talkoolaiset, sillä joulu on taas yhtä päivää lähempänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti