Aiheittain

tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015 Viidestoista luukku

Tonttu Tohvelo heräsi aikaisin ja söi puuronsa vauhdilla, sillä häntä kiinnosti kovin, onko Tonttu Ikirouta muistanut lampun. Pikaisesti Tonttu Tohvelo pesi puurokulhonsa ja pukeutui. Mennessään koputti Tonttu Kotitontun ovelle, joka oli heti valmis lähtemään puusepän verstaalle.

Tehän aikaisessa olette, totesi Tonttu Kutterinpuru. Juu, mutta asia kiinnostaa kovin, sanoivat tonttukaverukset yhteen ääneen. Ottakaapa kuppi kahvia tai teetä, niin odotellaan muutkin paikalle, sillä Tonttu Ikiroudalla ylösnousu ja herääminen on kaksi eri asiaa, sanoi Tonttu Kutterinpuru.

Tonttu Tohvelo otti kahvia ja Tonttu Kotitonttu teetä. Heidän sitä hörppiessä tuli väkeä verstaalle yksi toisensa jälkeen ja viimeisenä Tonttu Ikirouta, jolla oli kädessään ruutupaperin palanen. Moni tahtoi nähdä piirroksen ja Tonttu Kutterinpuru joutui huutamaan hiljaisuutta verstaalle.

Tonttu Ikirouta asetti piirroksen seinällä olevalle korkkitaululle.
Mietin ma kauan ja sain mallin tuon mielleni, sanoi Tonttu Ikirouta. Tonttu Kutterinpuru kysyi ylimmästä piirroksesta, että siinä on vain kuusi kaarta. Vuoskymmeniä on aikaa valunut ajan virrassa, joten muistin ensin kuusi, mutta täsmentyi kuva mieleeni ja palojan kahdeksan ompi, sanoi Tonttu Ikirouta.

Tonttu Kutterinpuru ja Juho Jäkälä tutkivat piirrosta tarkkaan. Waltteri Vauhtisuksi muisti, että lamppu oli eteisessä veistetyn pöydän päällä, jossa oli koristeellinen etureuna ja jalat. Ei kai sekin palanut,  tuumasi hän.

Aikansa tuumailtuaan ja muita kuunneltuaan totesi Tonttu Kutterinpuru; Työ on vaativa ja vaatii paljon tarkkuutta sekä aikaa. Hän jakoi tehtävät:
Tonttu Tohvelo sai tehtäväkseen höylätä ohuita seinämiä ja muotoilla ne sopiviksi.
Tonttu Kotitonttu sai tehtäväkseen pyöreät kaaririmat ja niihin urat seinämiä varten.
Joonas Porosuksi sai veistettäväkseen neljä ympyrää ja toivoi, että osaisi näin vaativan työn, sillä vasta-alkaja kun oli.
 Juho Jäkälä ryhtyi sorvaamaan jalkaa, joka oli vaativa työ, sillä siinä oli useita ulokkeita.

TSV:n asentaja Olli Ohmi suunnitteli valaistuksen turvalliseksi ja lähti työpajalleen sitä rakentamaan, kun tiesi nyt lampun koon.

Valmistuuko lamppu ajoissa ja Samin mummon huulille nousisi jälleen hymy ja paloiko pöytä myös?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti