Aiheittain

torstai 20. lokakuuta 2016

Rikollista pelleilyä ja halloween perinteitä

Ikävä ilmiö on myös tullut meille eli pelottelu pellet. Elokuvien parista elävään elämään levinneet pahispellet eivät ole mitään Pelle Hermanneja, vaan maskit ovat tehty pelottaviksi ja kasvot täysin peittäviksi naamareiksi. Liekö tämä nyt alkusoittoa tulevalle halloween juhlille?

Näitä pelottelu pellejä on jo hieman liikaa ja luvattoman usein heillä on mukana jonkinlainen väline satuttamiseen. Minusta tuntuu nyt siltä, että useamman tyypin lääkitys on pahasti pielessä, sillä "terve" ihminen ei moista hullutusta suorita. Oletettavasti.

Nämä aseistatuneet pellet rikkovat jo lakia ja pahan päiväisesti. Ainakin täyttyvät laiton uhkaus ja teräaseen hallussapito julkisella alueella sekä toisen vahingoittamiseen tarkoitetun välineen hallussapito julkisella alueella.

Halloween on lyhenne All Hallows Eve eli kaikkien pyhien aatto. Juhlaa on vietetty anglosaksissa maissa (tosin hieman eri nimillä) ja sen pohjana on kelttien Samhain juhla, jota vietettiin alkavan talven juhlana. Henkimaailma on tuolloin ohuimmillaan ja vainajat keskuudessamme. Muinoin valittiin samhain kuningas, joka päätökset olivat voimassa seuraavan vuoden. Leikkinä se on yhä eli valitaan uuden vuoden kuningas ja tänä päivänä sen määräykset ovat tiskivuoroja ja muita kodin tehtävien jakoja. Alkuperäinen samhain kuninkaan kohtalo oli seuraavana päivänä tullut nylkemiskuolema. Jos samhain yönä oli valittu kuningas onnistunut siittämään hallitsevalle kuningattarelle lapsen, niin tästä kehkeytyi mahtava hallitsija tai "papiston edustaja"

Meillä ammoin oli juhlan nimenä kekri ja aivan kuten muuallakin pohjolassa se oli satokauden juhlaa ja siinä oli erityisen monimuotoisesti esillä peuran liha, sillä peura oli muinaisaikana vahva välittäjä. Juhla oli myös työ vuoden päätös ja tällöin työsopimukset vahvistettiin. Ilman sanktioita saattoi työntekijä vaihtaa työpaikkaa eli sai pitää vuotuismäärän vaatteita ja kenkiä. Juhlaa seurasi vapaa viikko, jolloin työntekijät voivat vierailla sukulaisten luona.

Itse halloween on Disney suodatettu juhla tuosta samhain juhlasta ja siihen on liitetty karkki vai kepponen leikki. Lienee leikin takana samhain kuninkaan valinta, sillä eräs esine löytyi tulevan kuninkaan varusteista.

Onneksi poliisi on päättänyt suhtautua näihin pelleilijöihin vakavasti ja toivon, että sanktiot ovat sen verran tuntuvat, etteivät jatka moista "huvittelumuotoa". Tosin pelästynyt ihminen voi toimia arvaamattomalla tavalla ja pelle ei pelleile enää kenellekään. Katsotaan miten käy.

3 kommenttia:

 1. Nyt tarvittaisiin niitä Oodinieta laulamaan oodeja pelleille. Ei mulla muuta.
  t. Huru-ukko

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Huru-ukko!

  Juu tai sitten Thor takomaan järkeä vasarallaan.

  VastaaPoista
 3. Molempi parempi:)
  t. Huru-ukko

  VastaaPoista