Aiheittain

lauantai 20. huhtikuuta 2019

Älä tongi kompostia ilman suojausta

Aamun aviisin uutinen kuulosti aprillipilalta, mutta koska sen on julki tuonut Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ja Ruokavirasto, niin tottahan sen täytyy olla. Vai onko sittenkään? Pienhiukkaset ovat olleet pannassa jo pitkään, mutta nyt listalle päätyivät kompostit, sillä nyt uhkaa legionellat, joita konpostissa ja puutarha mullissa.

Miten me vanhat olemme selvinneet hengissä puutarhoissamme iänkaiken. Vanhaan aikaan sai sokerillista limonaadia nauttia myös pullon suista kavereiden kanssa ja mikään ei tarttunut.

Nyt sitten tarvitaan suojakäsineet ja FFP3-tason hengityssuojaimet, kun kompostimultaa tai kaupan ostosäkistä otettua multaa käyttää, sillä niiden aiheuttama poly lisää legioonataudin riskia ja pölykehkoa. Artikkelista puuttui vain em. syiden vuoksi ennenaikaiset kuolemat ja edelleen mietin, että mikä on ennen aikainen kuolema.

Siis syksyllä kun tyhjennän kompostit, niin minun tulee pukeutua suojavarusteisiin kuin pahimaltakin tulehdusosastolla ja näyttää lähinnä avaruusoliolta. Miksi en siis ole kuollut kaikkina vuosina, joissa olen kompostia käuttänyt. Pölykeuhkokin olisi viranomaisten muodossa uhkaava, sillä lapsena silppusin olkia käsivälittäisellä silppurilla.

Herää hyvä kysymys, että miksi kaikki luontainen on turvallisuusriski.

5 kommenttia:

 1. Valtion mielestä sopiva hetki kuolemalle on juuri eläkkeelle jäämisen jälkeen:
  - et ole lisäämässä "kestävyysvajetta(TM)"
  - jätät tienaamasi eläkkeet käytettäväksi "kestävyysvajeen paikkaajien(TM)" eläkkeisiin

  VastaaPoista
 2. No...tähän voisi todeta että kaikki mikä ennen ei ole ollut viimeiseen 200:een vuoteen kiellettyä, on sitä nykyään. Serkultani kiellettiin lapsena jo -60 luvulla, että ei saa konttia hiekkalaatikolla ja ei saa sotkea käsiä, ei saa kaivaa matoja, älä koske sammakoihin ja etanoihin.
  Kaverilla oli kyllä aina prässi housut ja tukka jakauksella....mutta lähes kaikki mahdolliset allergiat ja muut oireet. Itselle kyllä tuli kotona huutia että taas on sammakkoja tuotu kotiin ja juuri eilen pestyt housut on taas likaiset. Tosin ei ole ollut yhtään alkaa millekään.... hmmmm?

  T.
  S.E.P.

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa yhtä varmasti kuin puutarhakausi alkaa, äiti sairastuu aina johonkin mystiseen tautiin, joka vaatii jonkun muun, kuin beetalaktaamiantibiootin. Näin on ollut jo monta vuotta, ja se kuuluu jo kevääseen.

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Anonyymi, S.E.P ja Catilina!

  Anonyymi: Eikös tuo ollut ideana aikanaan kansaneläkkeen tullessa, kun elinajanodote oli matala. Miehet elivät eläkkellä noin vuoden tai kaksi.

  S.E.P.: Allergioiden yleistymisen syynä pidetään liian steriiliä ympäristöä.

  Catilina: Osa ihmisistä on herkempiä luonnon viruksille ja bakteereille sekä allergisoiville aineille. Meillä ukko sairastaa "lenssua" koko siitepölykauden ajan. Minuun kun ei tartu edes postimerkki.

  VastaaPoista
 5. Otsikosta tuli vaan mieleen, että näinköhän eliitti ajattelee myös meistä tavan tallaajista...

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000005677419.html

  VastaaPoista