Aiheittain

keskiviikko 14. elokuuta 2019

Korkoa pankkitalletuksista

Luin aamusella mielenkiitoisen uutisen ja siinä Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen kertoili, kuinka negatiivisesta korosta on tullut uusi normaali vaikka sitä alkujaan pidettiin hetkellisenä notkahduksena.

Lainataan hieman: "Rahoitusmarkkinoilla on jo vuosikaudet eletty täysin poikkeuksellista, negatiivisten korkojen aikaa. Keskustelu pankkitallettajien negatiivisista koroista sai vauhtia viime viikolla, kun Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh sanoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että pankit voisivat alkaa periä myös tavallisilta käyttelytiliasiakkailtaan korkoa talletuksistaan." Jotenkin lukemastani muistui arvoisan blogikollegan Yrjöperskeleen fiktiivinen tarina, jossa valtio kuppasi kansalaisten tilit.

Nythän on jo tosiasia, että yritykset ja yhteisöt maksavat pankeille korkoa suurista talletuksista, mutta on myös väläytetty, että pian koittaa aika, jolloin pienistäkin summista peritään korkoa. Kansalainen siis maksaa pankille rahojensa säilyttämisestä. Ei taida käteisen käyttö kadota minnekään, jos tämä toteutuu, sillä kuka enää makuuttaa rahoja tilillä, jonka säilyttämisestä peritään euroja X/kuukausi.

Vesa Puttonen kertoi myös, että tällä on vaikutusta myös eläkkeisiin, jotka tulevat supistumaan tuntuvasti tulevina vuosina. Tämä epäilys heräsi itsellä jo kolmikymppisenä, ettei meidän sukupolvi mitään eläkkeitä tule saamaan, sillä rahat on syöty jo paljon ennen minun eläkeaikaa.

Katsotaan, kuinka kauan menee, kun talletuksesta joutuu maksamaan korkoa.

8 kommenttia:

 1. Ruvetaan sitten vaatimaan että eläkkeet sun muut manit maksetaan käteisellä kassasta, kuten joskus muinoin oli tapana. Ainakin kuitataan ne vähät hilut heti tililtä. Riittää siinä pankkiautomaatin täyttäjillä hommia, kun monta kertaa päivässä käyvät reikää seinässä täyttämässä.
  Vaan sitten ne keksii joka nostosta veloittaa luulen mä.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 2. Mahdollisuudet ovat fiftisixti, tai kuten pankkiiri sanoisi 10 % eli 90 %. Ensimmäisen viisauden esittäjä oli moninkertainen mestari lajissaan. Jälkimmäinen ei.

  VastaaPoista
 3. Tervehdys Huru-ukko!

  Luulen, että myös nostot menevät maksullisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johan ne tietyiltä osin ovatkin. Esim. jos automaatisi ei osaa halua kerota saldoasi, saldokysely erikseen makasaa.
   Huru-ukko

   Poista
  2. Tervehdys Huru-ukko!

   Saldokysely on jo pitkään ollut maksullinen.

   Poista
 4. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Pankkiiri sanoisi noin. Mestari oli lähempänä.

  VastaaPoista
 5. Johan ne automaattinostot on maksullisia x noston jälkeen joka pankissa itsellä x on 8 nostoa.

  VastaaPoista
 6. Tervehdys Anonyymi!

  Totta, tietyn nostokertamäärän ylityksen jälkeen on joutunut nostosta maksamaan, mutta tämäkään ei ole tuore juttu. Samoin olen joutunut maksamaan käteisnostosta pankissa, kun juhlapyhiksi nostin käteiskassan määrää.

  VastaaPoista