Aiheittain

keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Negatiivinen budjetti

Kuten arvata saattoi niin punavihreä hallitus sitten teki 2,3 miljardin alijäämäisen budjetin, jossa luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Veron kevennyksiä pienituloisille luvataan, mutta polttoaineveron nosto takaa sen, että kuluttajahinnat nousevat kohonneiden kuljetuskustannusten vuoksi ja näkyy hyvin esimerkiksi bussilippujen hinnassa.

Koulutukseen satsataan nyt vuosien leikkuiden jälkeen ja oppivelvollisuutta jatketaan toisen asteen koulutukseen asti. Raha ei ratkaise koulutuksen ongelmia, sillä eritysluokkia tuskin enää perustetaan ja amisreformia tuskin kumotaan ja siirryttäisiin takaisin luokkaopetukseen.

Sen sijaan puoluetukia nostetaan ja avustajien, valtiosihteerien ja ministerien palkkioita tarkastetaan ylöspäin vaikka heillä on melko muhkea tilipussi muutoinkin. Tämä ei ainakaan meikäläisen jakeluun uppoa, ei sitten millään ja kun vielä perusteet nostoon ovat tuulesta temmattuja. Saisivat hävetä ja ryhtyä säästötalkoisiin siinä, missä tavallinen duunarikin.

Alkoholiverotuksen kiristäminen on taas johtamassa viinaralliin ulkomailta. Jo nyt kotimaassa ostettu ulkoholin määrä on kääntynyt laskuun ja Viron laskettua alkoholiverroa on matkustajatuonti selvästi kasvanut. Minuunhan tuo ei vaikuta, sillä teen viinini itse, kuten siiderin ja kun ukko siirtyi taas kansainväliseen ajoon, niin kirkkaat hän tuo matkoilta. Saa ainakin kunnon viskiä, mitä alkoista ei oikein tupaa löytymään.

Valtion velkataakkaa taas kavatetaan ja nyt sen määrä on reilut 19 000/per lärvi vauvasta vaariin. Mikäli eivät ryhdy täysin vaalilupauksiaan pettämään, niin se tarkoittaa, että tulevina vuosina velkataakka nousee entisestään.

Rahoituspuoli onkin sitten jo täysin utopistisella tasolla eli työllistymistavoite pitäisi nostaa 75 %. Nyt on maailmalla jo laskusuhdanne menossa ja kuukausia on Saksan bruttokansantuote ollut miinuksella ja tämähän on näkynyt myös meillä, useiden yritysten ilmoitettua yt-neuvotteluista. Kaikkia työttömiä ei voida edes työllistää, sillä työttömissä on repullinen työkyvyttömiä, mutta jotain tukea saadakseen hänen täytty olla työtön työnhakija. Työkyvyttömyyseläkkeen saaminen kun on pitkän taistelun tulos ja juurihan luin tällaisen ryhtyneen nälkälakkoon vakuutusyhtiön edustalla, saadakseen oikeutta.

Kotitalousvähennyksen verotusoikeuden alentaminen taas johtaa takaisin harmaaseen talouteen eli hommat tehdään pimeästi ja käteiskauppana. Tämä on ristiriidassa hallituksen työllistämistä paratavien toimien ja harmaan talouden torjunnassa. Nythän on ollut suurennuslasin alla taksiala, jossa on herännyt epäilys harmaasta taloudesta, sillä uudistuksen jälkeen ei taksamittareita vaadittu ja taksien verotuotanto on tippunut radikaalisti. Minä ainakin palkkaisin pimeästi yhden hyvä muurarin, joka ei pelkää kiivetä katolle ja muurata savupiipun pää uusiksi.

Lainataan hieman: " 2 301 euroa kuukaudessa ansaitsevan veroaste nousee 0,1 %-yksikköä 22,9 %:iin. Verot nousevat 30 euroa vuodessa." Tämä on alempaa keskiluokkaa, joilla verot nousevat. Sen lisäksi tulevat myös polttoaineveron korotus maksettavaksi ja kuten on tunnettua, nnin sähkönsiirto ja kiinteistövero jatkavat nousuaan. Onkin melko tunnettua, että keskituloisellakin on taloudellisesti tiukkaa.

Elämme siis kovia aikoja ja lisää lunta tupaan on odotettavissa, etenkin kun tämä sateenkaarihallituksen aika päättyy ja valtion velka on jo niin suuri, että mekin kuulumme kriisimaihin.
2 kommenttia:

  1. Eikö se ollut 2,3 miljardia alijäämäinen vai olenko ymmärtänyt väärin?

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Heikki Välimäki!

    Olet oikeassa, tuli kirjoitettua väärät nollat eli liian vähän. Korjaan moisen virheeni.

    VastaaPoista