Aiheittain

torstai 16. huhtikuuta 2020

Elämän poluilta löytyneitä XXVII

Elämme nyt vaikeita aikoja ja talous kusee pahemman kerran, mutta onhan näin ollut ennenkin ja laskimelle on ollut käyttöä. Tavaroita peratessa tuli eteeni isin mekaaninen laskin.
Saksalaista laatutyötä, joten toimii enteriä myöten täydellisesti, jolla nollattiin keskellä oleva summa. Nykyisissä tableteissa tulee mukana kosketuskynä, jollainen oli jo käytetty tässä laskimessa. Kynällä ohjailtiin yhteen- ja vähennyslaskujen linjoja ja siinä oli suora siirto isompaan tai pienempään lukuun ja jos oli näppärä käyttäjä, niin onnistui kertominen plussatoiminolla ja jakaminen myös.

Isi niukkoina aikoina käytti tätä laskinta kauppareissuilla, jossa miinusti ostokset käytettävästä varasta. Kuitenkaan ei perheessämme koskaan nähty nälkää tai putetta, sillä isi hoiti talouden tarkasti. Vain kesäretkillä saatiin herkutella osto donitsella ja kannuun tehdyllä appelsiinimehua. Puuroa ja menu soppaa löytyi aina ja tästä lankeaa kiitos vanhempieni ostamalle omakotitalolle, jossa marjapensaita oli runsaasti.

Nyt joudumme taas käyttämään laskinta ja katsoa, kuinka pitkälle varat antavat myöten. Onhan jo nyt tuhansia lomautettu ja yritysten kassa huvennut, joten ei siitä riitä yrittäjälle itselleenkääm. Myös maamme talous on ajautumassa kurimukseen, jonka seurauksia voi vaan arvailla.

2 kommenttia:

  1. Tere Krypta. Tuosta tuli mieleen sanonta, että osaattiin sitä ennekin:)
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Huru-ukko!

    Kyllä osattiin ja monet vanhoista esineistä toimivat yhä.

    VastaaPoista