Aiheittain

keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Koronatukirahat

Nyt on keskiöön noussu Business Finlandin jakamat tukirahat, jotka ovat menneet pääasiassa kaikkialle muualle, kuin koronan runtelemille yrityksille. Näitä on saanut vakavaraiset yritykset, joilla on varaa maksaa isoja osinkoja ja erilaisia konsulttiyhtiöt ja it--firmat. Median mukaan myös pöytälaatikkofirmat ovat saaneet avustuksia, kuten Huono äiti-blogi.

Kuitenkin Business Finland on jakanut rahaa vain sillä perusteella, mitä pykälät sallivat eli se on kehitysrahasto. Tukea on siis saanut vain toiminnan kehittämiseen. Tämä ei ole ollut paras valinta rahojen jakoon, jota on jaettu runsaalla kädellä, mutta se ei pykälien takia kohdennu sinne, missä apua eniten kaivataan, esimerkiksi ravintola-ala.

Koska rahanjako on herättänyt paljon keskustelua niin elinkeinoministeri Mika Lintilä haluaa nyt selvittää onko toimittu oikein, mutta ei Business Finland ole tehnyt mitää väärin vaan on noudattanut lakeja. Toinen kysymys on kuitenkin se, että nyt on valittu väärä instassi tukirahojen jakajaksi. Kun kerran aluperin puhuttiin juuri siitä, että tukea tarvisevat nyt ne yritykset, jotka ovat joutuneet ahtaalle, niin miksi kehitysrahasto valittiin jakajaksi. Tässä on itse ministereillä peiliin katsomisen paikka.

Nyt vakavarainen IHK on päättänyt palauttaa saamansa tukirahat, kun keskustelu on ryöpsähtänyt valloilleen. Firmahan on hyvin varakas ja jakaa vuosittain viitisen miljoonaan osinkoina. Samaan päätökseen tuli myös huutokauppakeisari Palsanmäki, joskin siitä syystä, että on saanut uhkailuja. Palautetut ja käyttämättä jääneet rahat tulisi ohjata nyt toisen instanssin kautta koronakriisistä selviämiseen yrityksille, jotka kriisin takia ovat kärsineet kovin.

2 kommenttia:

  1. Tommi Parkkonen on kirjoittanut Iltalehteen asian tiimoilta harvinaisen ansiokkaasti:

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4c7306af-ef54-4ee7-846a-7654174e614f

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Qroquius Kad!

    Luin tuon uudelleen ja on hyvä kirjoitus. Kannattaa lukea.

    VastaaPoista