Aiheittain

perjantai 1. huhtikuuta 2022

Lakko-oikeus hoitajille

Tänä aamuna alkoi hoitajien lakko, joka on oikeutettu. Olemme jo pitkään kuulleet hoitajien huolta jatkuvasta henkilöstöpulasta, kiireestä, stessistä, heikosta johtamisesta, jne. Myös mediassa on kerrottu hoitajien palkoista, mutta ne ovat harhaan johtavia, sillä niissä näkyvät myös vuorolisät. Poliklinikalla työskentelevät näitä ei saa vaikka tekevät yhtä vaativaa työtä.

Nyt lakkopakkakuntien johtavat lääkärit ovat keskiviikkona tulleet ulos ja kertoneet, ettei suojelutyötä ole osoitettu riittävästi ja tämä johtaa vakavaan potilastuvallisuuden vaarantamiseen. Tähän en usko vaan kyseessä on hoitajien syyllistäminen. Sosiaali- ja terveysministeriö on myös lähtenyt lakko-oikeuden typistämisen linjalle. STM on alkanut valmistelemaan potilastuvallisuuslakia, jonka nojalla hoitajat voidaan velvoittaa töihin myös lakon aikana. Tätähän suunnitelttiin jo muutama vuosi sitten Sari Sairaanhoitaja kampanjan aikana, jossa hoitajat uhkasivat joukkoirtisanomisella. Uhkaus ei toteutunut, kun sopuun päästiin ja laki haudattiin. Nyt se on taas kaivettu naftaliinista.

Henkilökuntavaje on suuri ja koskettaa koko Suomea. Tämä näkyy hoitajille pidempina työvuoroina ja vuoronvaihtoina. Nyt kun lakon alla moinen pistettiin jumiin, niin tehtiin vajalla miehistöllä töitä, sillä väkeä osastoilla ja poliklinikoilla on liian vähän. Avoimiin paikkoihin ei ole hakijoita. Myös koronarokotukset ja testaukset ovat vieneet hoitajia kiireettömästä hoidosta, joten monella alueella ei ole pystytty vastaamaan asiakkaisen puheluun. Olikos se nyt Espoossa, kun soittopyyntöjonosta poistettiin puheluita, kun ei ehditty soittamaan takaisin.

Heikko johtaminen on ollut hoitoalalla vitsaus jo vuosikymmeniä. Itse työskentelin apuhoitajana kaksikymmentä yksi vuotta. Viimeiset vuodet olivat tuskaa lähiesimiehen vuoksi. Hän oli hoitotieteilijä, joka mm. kirjasi myiden työt ominaan ja hoisi vain vähän apua tarvisevat eli helpot potilaat. Hän myös erotteli koulutuksen mukaan eli olin apuhoitajana alemmalla tasolla kuin sairaanhoitajat. Täten työn kehittämisen ideani torpattiin välittömästi esimiehen toimesta. Myös esimiehillä ja yleensäkin sairaalan johtajilla on valtaa henkilöstön määriin. Tästä tuli telkkarissa MOT:n ohjelma uudesta lastensairaalasta, jossa henkilökunta kertoi väen vähyydestä, välinpitämättömyydestä ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Haastateltu sairaalan johto ei muka tiennyt tällaisesta mitään ja vähätteli vaaroja.

Hoitajien palkka ei todellakaan vastaa työn vaativuutta. Esimerkiksi lakkoilijat ovat ottaneet insinöörin palkan. Kummankin koulutuspituus on sama. Jos insinööri mokaa, niin siinä jumiutuu järjestelmä tai hajoaa kone. Jos hoitaja mokaa, niin siinä lähtee henki. Palkkoihin viimeksi saatiin kunnon korotus 2007 eli viisitoista vuotta sitten. Myöhemmin kiky-sopimus vei lomaltapaluurahat ja toi ilmaiset lisätunnit. Mielestäni hoitajat ovat ansainneet kunnon korotuksen.

Työolojen parantaminen ja kunnon palkkaus ja riittävä henkilöstö ovat tärkeitä asioita myös tuleville hoitajille. Ei alalle saada uutta väkeä, kun tiedetään mitä hoitajan työ todellisuudessa on. Ei tuolla parin tonnin palkalla kukaan tule itseään loppuun polttamaan vaikka työstä pitäisi kuinka paljon. Ei kutsumus elätä. 

Hoitajien palkkauksesta on tullut työnantajilta kovaa kritiikkia ja jälleen klassinen lause: "Ei ole rahaa, ei ole varaa nostaa palkkona". Nyt toivon, että hallitus ja eduskunta tulevat talkoisiin. Istuuhan moni kansanedustaja aluevaltuustoissakin ja nostavat monesta hommasta palkkaa ja palkkiota. Myös aluevalttuustojen johtajille luvattiin kättelyssä 17 000 euron kuukausipalkka. Nyt on teidän tehtävä viimeinkin hoitajien eteen päätös rahoituksesta. Vähennetään kehtiysapua, niin saadaan kulutu peitettyä.

2 kommenttia:

 1. PS:n Leena Meri ehdottijuurikin, että otetaan sieltä mausekstorilta, kehitysavusta, niin kepun silloinen tuleva opetusministeri nauroi.
  Sinäsä väärä termi tuo kehitysapu, kun se ei kehitä muuta kuin korruptiota. Kehittymättömyysapu on paremi kuvaamaan noita suvakkien anerahoja joilla ostetaan hyvää mieltä "oikeassa" oleville.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 2. Jos hoiturit voidaan nyt pakottaa lailla töihin, silloinhan näin voidaan menetellä minkä tahansa ammattiryhmän seuraavan lakon myötä.

  Muitakin mahdollisuuksia on:

  olikohan se ahtaajien edellinen vai toissakertainen lakko, jonka yhteydessä mainittiin väliaikaiseksi ahtaajaksi pääsevän vain kahdeksan tunnin pikakurssilla.

  Joten ei muuta kuin seuraavan satamalakon pamahdettua päälle ilmoitus koko konkkaronkalle, että nyt palaatte töihin tai lähdette kaikki kilometritehtaalle huomenna, kun teidän korvaajiksenne on pikakurssitettu riittävä määrä kahdeksantuntilaisia!

  VastaaPoista