Aiheittain

torstai 29. syyskuuta 2022

Millä ehdoilla työvuorot

Kotialueeni hyvinvointialueen päättäjät on päättänyt, että tekoäly saa jatkossa suunnitella työvuorot sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Minun aikanani lasareetissa oli vihko, johon jokainen sai laittaa työvuorotoivomuksia. Keväällä seinälle tuli lista, johon sai toivoa vuosilomansa. Nämä olivat tärkeitä työntekijän hyvinvoinnille. Esimerkiksi vapaan illan toivominen mahdollisti harrastuksen, oli sitten kyseessä liikunta tai opiskelu työväenopistossa.

Lainataan hieman aamun aviisia: "Ainakin se,että työvuorosuunnitteluun varattu resurssi ohjattaisiin potilas- ja hoivatyöhön. Kun suunnittelua tehdään käsivälitteisesti, se vie paljon aikaa.". Nyt siis työvuoroja suunnittelee automatiikka työnantajan suhteen edullisesti. Tästä jää uupumaan työntekijän kohtaaminen osaston- tai apulaisosastonhoitajan kanssa, tilanteet, joissa keskustellaan myös muista työhön liittyvistä kysymyksistä.

Tätä järjestelmää on pilotoitu kuudensatan työntekijän osalta. Siinä ei vielä ole käytetty robotiikkaa vaan kolme resurssisuunnittelijaa on vastannut työvuorojen suunnittelusta. Kokeilua on pidetty raakileena. On toki joitain työntekijöitä, joiden mielestä käytäntö on hyvä, mutta suurin osa pitää sitä huonona. Etenkin kun toiveita saa esittää vaan kolme. Toiveet, kun on tärkeitä harrastusten vuoksi ja se lisää työntekijöiden hyvinvointia.

Suunnittelua sanotaan tehtävän yhdessä työntekijäpuolen kanssa. Haastatellut sairaanhoitajat kuitenkin kertovat, että tätä on valmisteltu salassa ja kuulleet kollegoilta, jota kokeilu on koskenut, pelkästään negatiivista palautetta. Hyvinvoitialueen päättäjät ovat siis lähteneet suunnittelemaan työvuoroja tynantajan näkökulmasta eikä työntekijöiden näkökulmasta. Tämä on haitallinen ilmiö. Onhan jo hoitoalan lakoissakin ja niiden estoissa menty työnantajan toiveiden nukaan vaikka hoitajat ovat jo vuosien ajan kertoneet resurssipulata, läheltä piti tilanteista ja jopa hoidon vaaratumisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti