Aiheittain

lauantai 24. syyskuuta 2022

Uniper sotku

Uniper sotku sai erään välinäytöksen pari päivää sitten. Fortumille tuli kuuden miljardin tappiot ja lisää on seuraamassa Venäjän sotkuista. Edellinen hallitus ei omistajaohjaajana tehnyt mitään vaikka Fortum osti miljardeilla roskapankkina toimineen Uniperin osakkeita ja sain siten pääomistuksen ostamalla lisää osakkeita. Ostosta ei tehty minkäänlaista taustaselvitystä vaan luotettiin pörssin mainoslehtiseen, joka kertoi kaunisteltua kuvaa yhtiön tilanteesta. Tämä olisi ollut silloisen talousjohtaja Markus Rauramon hommia, mutta eipä häiskä viitsinyt selvitystyötä tehdä. Nyt saksa osti vajaalla 500 miljonalla eurolla Uniperin loput osakkeet Fortumilta, joka on murto-osa, jonka Fortum käytti osakkeiden ostoon.

Nyt omistusohjausministeri Tytti Tuppurainen selittää, että tämä oli paras mahdollinen ratkaisu tässä tilanteessa ja luonnehti sitä väistämättömäksi. Sanna Marin taas keskusteli aiheesta Saksan pääministerin kanssa ainoastaan tekstiviestein eikä lopettanut lomaansa vaikka kyseessä on valtion etu. Ainoa mikä tilanteessa on lohdullista, niin Uniper maksaa neljän miljardin edestä lainaa takaisin Fortumille. Tämä tapahtuu joskus, kun Uniperilla on siihen varaa. Maksuun voi mennä vuosia.

"Nyt jälkeenpäin voi todeta, että aina emme ole onnistuneet. Varsinkin Venäjän ja Uniperin suhteen pieleen meni", totesi toimitusjohtaja Markus Rauramo keskiviikkona tiedotustilaisuuden aluksi. Hän kehtaa vielä jatkaa. "Venäja ja Neuvostoliitto olivat toimittaneet kaasua Eurooppaan 50 vuotta jokaisen megawattitunnin, mitä oli ostettu ja tilattu. Strategiamme ei ollut sodankestävä." Sotaa oli käyty ennen osakekauppoja jo kolme vuotta eikä tämä saanut kilikelloja helisemmään. Kaasun toimituksessa on ollut katkoja jo aikaisemmin. Eikä tämäkään herättänyt ainoatakaan hälytyskelloa.

Fortumin hallitus antoi täyden luottamuslauseen toimitusjohtajalleen. Mielestäni tämän ei pitäisi nauttia minkäänlaista luottamusta ja tulisi erottaa mitä pikimmin ja panna korvaamaan osan menetyksistä. Sama koskee edellistä toimitusjohtajaa, joka siunasi Venäjän hankkeet ja myös hallitusten puheenjohtajat pitäisi saada vastuuseen. Seuraava tilinpäätös kun tulee, niin yhtiön johdolle ei pidä missään nimessä myöntää vastuuvapautta. Eikä hyvin ole toiminut omistusohjausministerikään.

Osavuosikatsauksessa Fortum on oikonut melko paljon. Esimerkiksi Venäjän tappioita on kaunisteltu ruplan kurssilla ja verosaamisia on merkitty tuloiksi. Johtajat ovat saaneet hyvää palkaa, erilaisia optioita ja muita palkintoja tehdyistä töistä. Nämä ovat miljoonaluokkaa. Näitä on perusteltu hyvillä tuloksilla ja Uniperin vaikeuksista huolimatta Fortum kertoo tehneensä viime vuonna historiansa suurimman tuloksen. Jos osavuotiskatsauksia on kaunisteltu, niin paljonko on kaunisteltu edellistä tilinpäätöstä, sillä Uniperin tappiot olivat tiedossa jo viimevuoden lopulta.

Fortum tarvitsi jo tänä syksynä lisää rahaa ja sai lainaksi toiselta valtionyhtiöltä 2,3 miljardia. Tämä tarvittiin, jotta sähköpörssin takuut saadaan maksetuksi. Korot ovat melkoiset ja epäilen, ettei vuodessa Fortum selviä siitä lainasta. Toinen huomion arvoinen asia on, että viime vuoden tilinpäätöksessä oma pääoma oli yli 13 miljardia. Puolivuotiskatsauksessa se oli enää 1,3 miljardia. Pudotus on siis melkoinen, mutta mitään toimenpiteitä sen johdosta ei ole tehty.

Mikä on Fortumin kohtalo? Mielestäni koko yhtiö pitäisi kansallistaa, sillä Suomesta on myyty liikaa yhtiöitä ulkomaille ja muut tuhlanneet varallisuuttaan.


3 kommenttia:

  1. Tämäkin tapaus saa minut pohtimaan, oliko tämä jälleen kerran uusi hölmöntölmäys, jossa suomalaisten gigaeuroja hukattin taivaan tuuliin?
    Vai onko näissä sittenkin aina ollut kyse siitä, ettei valtionvelkaa oikeasti voi jättää maksamatta, vaikka Harhamäki-Paavalit sellaista julistavat?

    Kunhan näissä ei vaan olisi ollut kyse juurikin valtionvelan maksuun langenneista suorituksista;
    tällä kertaa tällä tavoin tälle velkojalle.

    Asiaa ei tietenkään passaa kertoa velkakuorman alla nääntyvälle kansalle, niinpä ne naamioidaan Herrrojen Tyhmyyksiksi;
    sellainen selitys kun uppoaa suomalaiseen kansansieluun parhaiten.

    VastaaPoista
  2. Pauli Vahtera kirjoittaa näistä hölmöntöläyksistä pitkäaiksen, varsinkin tilintarkastuksiin liittyävän kokemuksen kautta, että mitä sanoo laki osakeyhtiön johdon (toimari&hallitus) vastuisiin/vastuuseen nähden. Vaan ei tule koskemaan fortumia, koska valtio/veronmaksajat vastaavat. Jokaiseel putkaa, linnaa ja sakkoa sata markkaa. Ainakin.
    Fortumin johtaminen on kuin ennen markkinoilla pyöritettiin onnenpyörää. Useimmin tuli se ohi tai joku rihkamapalkinto. Niin tässäkin.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  3. Eiköhän tuo Uniper ole ihan tyypillinen suomen valtion kansaivälinen liiketoimi. Edellinen superbusines taisikin olla umtsipumpsi jälleen saksalaisten kanssa.

    Valtion velka tulee maksuun aikanaan. Veikkaanpa, että ensi vaalikaudella jolloin hallituksessa istuu kepulitkokkareet. Eiköhän siinä sitten myydä pohjavedet jollekin carunalle.

    Seuraava hinnanpompsahdus varmaan onkin kun veden hinnaksi tulee parisen €/litra.

    VastaaPoista