Aiheittain

torstai 15. syyskuuta 2022

Pakkotyölaki

Hallitus on nyt vienyt eduskuntaan pakkotyölain, jota he kutsuvat potilasturvallisuuslaiksi. Lain tarkoituksena on estää naisvaltaisten hoitajaliitojen lakot. Hallitus ei puuttunut mitenkään vaikka miesvaltainen metsäteollisuus oli lakossa yli sata päivää. Tässä on melkoinen ristiriita.

Laissa työntekijäliitot eivät saisi aloittaa lakkoa tai joukkoirtisanoutumista ennen kuin on neuvoteltu palveluntarjoajan kanssa riittävästä rajaamisesta tai suojelutyötä. Aluehallintovirasto voisi keskeyttää työtaistelutoimet työnantajan pyynnöstä uhkasakon uhalla viikoksi ja uusita kierros on aina mahdollista.

Työnantaja voisi kohdentaa keinot yksittäisiin työtekijöihin ylittää säädetyt tai sovitut työajat vuosilomat ajakohtaa voidaan muuttaa tai keskeyttää koko loma. Myös tauoista luopuminen on listoilla. Mitähän työsuojelulaki sanookaan tauoista jotka on lakiin perustuvia. Tällä lailla siis rikotaan toista lakia. Lisäksi työnataja voi siirtää toimipisteestä toiseen vaikka työntekijän kokemus ei siltä toimipisteeltä olisi kovinkaan kummoinen.

Kovimmillaan avi voisi työnantajan hakemuksesta määrätä uhkasakon uhalla sote-ammattilaisen joka on irtisanoutunut ja vaihtanut toiselle työnantajlle pakottaa palaamaan entisen työnantajan leipiin. Kuitenkaan uusi työnantaja ei saa päättää työsuhdetta potilasturvatyön takia.

Nykymuodossa lakia vastustaa vasemmistopuolue. Heidän mielestään laki ei ole riittävän tarkkarajainen ja tässä on vain työnantajan sana joka painaa ja joka katsoo missä potilasturvatyötä tarvitaan. Laki on siis tehty vain työnantajan mielen mukaan tapahtuvaksi.

Tällä lailla vietiin hoitoalalta lakko-oikeus. Sanna Marin on myös todennut että laki tulee tarpeeseen. Hän on siis demarina kyykyttämässä työntekijäleiriä.

1 kommentti:

  1. Lakko on laillistettua kiristystä ja alat eivät ole keskenään verrannollisia. Jos kysymys on ihmishengistä ja sairauksien hoitamisesta, pitäisi tarttua asioihin, jotka aiheuttavat kiirettä, väsymistä, huonoa johtamista ym., koska mikäli olen oikein ymmärtänyt, kysymys on muustakin kuin vain rahasta.

    VastaaPoista