Aiheittain

torstai 5. tammikuuta 2023

Hyvinvointialueet avaruudellisissa ongelmissa

Vuoden alusta alkaneet hyvinvointialueet eivät voi todellakaan hyvin. Rahaa on liian vähän ja uhkana on palveluiden supistaminen. Yhdenmukaistaminen tarkoittaa myös supistuksia kuntien palveluihin. Loppuihan tuossa läheisessä suurkaupungissa vähävaraisten vanhusten siivouspalvelu ja ruokatuki, kun ei muuallakaan moista järjestetty. Tekniikka tökkii ja puhelin palvelu ei toimi ja on hyvin ruuhkautunutta.

Ensimmäinen uutinen saatiin jo aamun aviisissa 2.1, jolloin kerrottiin hyvinvointialueiden budjettien olevan kymmeniä miljoonia alijäämäisiä. Hallintojohtajat ovat esittäneet, että palveluja supistetaan. Palveluja luultavasti lakkautetaan minunkin hyvinvointialueelta, mutta vähennykset tapahtuvat suuren kaupungin reuna-alueilla, johon itsekin kuulun. Lähtihän takavuosina yöpäivystys kokonaan hoidettavaksi tuossa suuren kaupungin ensiavussa. Paikka, josta jo aiemmin totesin, että siellä ei ensimmäiseen kuuteen tuntiin tapahdu mitää ja sen jälkeen tapahtuu paljon sellaista, mistä Stephen King ei edes uskaltaisi kirjoittaa. Alasajoja tullaan vielä näkemään reuna-alueilla.

Omaishoitajien korvauksesta luin tänään ja Varsinais-Suomen ja Itä-Uudenmaan aluilla maksuja myöhennettään puolella kuukaudella. Moni heistä on pienipalkkaisia tai pienellä eläkkeellä eläviä, joilla puskureita ei ole. Tuleeko maksujen suhteen samanlainen härdelli, kuin pääkaupunkiseudun palkkojen maksusta. Nythän palkan maksusta ovat huolissaan myös työntekijät.

Puhelinpalvelu on ruuhkautunut. Aiemmin kuntien sivustoilla oli tiedot, mutta nyt ne ovat poistuneet. Omalla hyvinvointialueella  ei sivuilla vielä näy yhteystietoja ja tämä aiheuttanut paljon yhteydenottoja tiedustelupuhelimeen. Hoitajat ovat kertoneet tietojärjestelmien ongelmista. Ei ole käyttäjätunnuksia tai ohjelmat eivät toimi. Ongelmia tuntuu hoitajien mukaan olevan paljon.

Itselleni tuli ongelmaksi  sähköpostien vaihtuminen. Nyt täytyy vaan arvailla, mikä on omalääkärin sähköpostiosoite, sillä olen jo vuosia suorittanut pienemmät lääkemuutokset ja tarvittaessa ajanvaraukset sähköpostin avulla, niin itselleni kuin puolisolleni. Aika vastaanotolle on yleensä järjestynyt viikon, parin kuluessa, oireiden perusteella. Juuri ennen katkoa sain muutoksen reseptiin, mutta kiitos ei enää mennyt läpi. Tuli vain viheilmoitus. Tämä tapa, toimia sähköpostitse, on myös omalääkärini hyväksymä, joten ongelman aiheuttaja on vain hyvinvointialue.

Kuinka paljon ongelmia vielä aiheutuukaan hyvinvointialueiden käyttöön oton vuoksi. Itse pelkään, että palkan maksun kanssa tulee ongelmia työntekijöille, mutta ei johtajille, siitä ne ovat huolen pitäneet.


3 kommenttia:

 1. No "hyvinvointi"alueet ovat se hinta jonka kepulit vaativat alkaessaan pimperohallituksen pönkkäpippeliksi. Takaa nämä alueet kivasti suojatyöpaikkoja kepulien pullukoiden ja annikoiden vähän yksinkertaisimmellikin, punakoille ja pönäköille aikamiespojille.
  Ja eiköhän kepulien KaKojenkin yksityinen sektori tästä vielä verorahaa bahamasaarille orpoille ja urpoille nilkeille väännä.

  VastaaPoista
 2. "Hyvinvointialue" on kovin neuvostoliitto -henkinen ilmaisu. Neuvostoliittolaisessa kielenkäytössä jätetään aina se tärkein mainitsematta, se joka kääntää koko puheen (vast.) päälaelleen. Vertaa patologiseen putinaatoriin.

  VastaaPoista
 3. "Hyvinvointialue" on neuvostoliittolais -henkinen ilmaisu - siten sisältää kaiken tarvittavan informaation.

  VastaaPoista