Aiheittain

perjantai 23. kesäkuuta 2023

Pieni tarina 2023

Muistattehan tuon pienen soman, keltaisen mökin ja sen vanhan pariskunnan. Oli taas juhannusaatto ja aamusta oli emäntä lämmittänyt pataa kuivilla omenapuun oksilla, joita oli aiemmin keväällä katkonut. Ne olivat liian kovia silppuriin, mutta pata lämpesi pienellä määrällä, sillä omenapuu on kovaa puuta. Kun hiillos oli sammunut, niin hän laittoi pellit kiinni.

Nyt oli aika laittaa pöytä kuntoon. Pöytä sai katteekseen ammon virkatun liinan ja maljakkoon hän oli poiminut akilleijoja, joita pihalla kasvoi runsaasti. Vielä lautaset ja aterimet sekä lasin, niin kaikki oli valmista iltaan.

Seuraavaksi hän otti voipaperi ja sen sisään laittoi erilaisia pippureita ja kaulimella rouhi ne. Mausteseoksen hän hieroi paistin päälle ja vei lämmenneeseen grilliin, sillä paisti sai olla siellä kauan aikaa, kunnes mittari näyttäisi sen kypsyneen.

Isäntä teki vihtoja saunaa varten ja iltasella jo saunottiin täyttä päätä. Vihdat läpsähtivät kivasti ihoa vasten ja niistä tuli hyvä tuoksu saunaan. Saunan jälkeen pistivät päälleen puhtaat yövaatteet ja saunatakit. Oli ruokailun aika. Paistia ja perunoita kastikkeella. Istuivat vielä hetken viinilasillisen ääressä ja kuuntelivat jostain kantautuvaa haitarin soittoa. Oli kiva mennä sauna puhtaana puhtaisiin lakanoihin nukkumaan.

Hyvää juhannusta kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti