Aiheittain

sunnuntai 13. elokuuta 2023

Älä aja päälle 2023

Nyt on taas koulut alkaneet ja aamun aviisi ja tienvarsikyltit julistavat liikenneturvaa. Aiemmin julisteissa oli toivottajina ekaluokkalaiset, mutta nyt koululaiset. Eka- ja tokaluokkalaisista ei ole huolta, sillä heillä on vanhempien opetukset tuoreessa muistissa.Siitä suuremmat koululaiset ovatkin jo riski liikenteessä.

Nyt on tulleet sähköpolkupyörät, joilla ajetaan kovaa vauhtia myös suojatien ylitse katsomatta. Toinen ongelma on kovaa vauhtia suhaavat sähköpotkulaudat ja -mopedit. Kaikilla saa ajaa yhdistetyillä jalankulku- ja pyöräteillä. Nämä kulkuneuvot kulkevat lujaa ja ovat hiljaisia. Ne aiheuttavat vakavan vaaran kävelijöille.

Yhä useammalla koululaisella on luurit korvalla ja kännykkä kädessä. Eipä riitä liikenteen havainnointiin enää aisteja. Ei suojatie ole mikään turvakäytävä, sillä kotikatuni viereinen iso tie on vilkkaasti liikennöity ja harva pysähtyy suojatien eteen. Viimeksi pikkukaupalle köpötellessäni odotin suojatien reunassa. Kymmenen autoa meni pysähtymättä. Ensimmäinen pysähtyjä oli iso moottoripyörä. Näin pääsin turvallisesti tien ylitse. Kyllä vanha sääntö toimii edelleen eli katso ensin oikealle, sitten vasemmelle ja vielä kerran oikealle.

Monen olisi syytä lukea uudelleen tieliikennelaki. Sen verran huoletonta on meno nykyisin liikenteenssä. Illat pimenevät kovaa vauhtia, joten kulkuvälineissä olisi syytä sytyttää ajovalot. Monessa autossa on yhä peräpää pimeänä, kun ei ole osattu kääntää nappulaa. Myös heijastin on halpa henkivakuutus. Näytään pimeällä.

3 kommenttia:

 1. Valitettavasti tuolla on teillä, toreilla, kaduilla ja kujilla liian paljon sellaista ratinvääntäjää, etteivät ne mene sinne mihin ohjaavat vaan minne auto menee.
  Niitä on turha valistaa ajamaan varovasti ja ottamaan pienet tienkäyttäjät huomioon, kun itsehän ne omasta mielestään tekevät sitä koko ajan ja jos eivät teekään, se ei saa kuulua kenellekään muulle.

  VastaaPoista
 2. Eikös vanha sääntö mene niin, että ensin vasemmalle, sitten oikealle ja vielä kerran vasemmalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaamme siitä laulun:

   https://www.youtube.com/watch?v=Psubql-29F0

   On valo vihreä,
   nyt katu ylitä.
   Voit suojatietä kulkea,
   vaikka laulella,
   on valo vihreä.

   On valo keltainen,
   odota hetkinen
   ja ensin katso vasempaan,
   sitten oikeaan.
   On valo keltainen.

   On valo punainen,
   en silloin lähde, en,
   vaan odotan ja katselen,
   vaihtuuko punainen.
   En silloin lähde, en.

   On valo vihreä,
   nyt katu ylitä.
   Voit suojatietä kulkea,
   vaikka laulella,
   on valo vihreä.

   Poista