Aiheittain

sunnuntai 6. elokuuta 2023

Saneeraus alkanut

Asun alueella, jossa on hyvinvointialueena Pirkanmaa (Pirha). Olen jo yli viikon pohtinut lukemiani artikkeleja aamun aviisista, miten Pirha alkaa ajamaan palveluja alas. Ensimmäinen uutinen koski vuodepaikkojen karsimista ja seuraava artikkeli koski toimipisteitä, joita selvittää konsulttiyhtiö. 

Vuodepaikkojen vähentäminen on hullun hommaa, sillä paikkoja ei ole muutenkaan tarpeeksi. Suuri sairaala Tays on ilmoittanut, ettei vuodepaikoilta ja päivystyksestä saada siirrettyä potilaita perusterveydenhuollon osastoille. Nytkin hoitajien työaikaa tuhraantuu siihen, että mistä löytyy vapaa paikka ja se voi olla kaukanakin kotoa. Omassa terveyskeskuksessa oli vielä kahdeksankymmentä luvulla 88 potilaspaikkaa. Tultaessa 2000-luvulle oli paikkoja vähennetty 62 paikaan ja jatkuvasti oli potilaita ylipaikoilla. Nyt kotikuntaani valmistui uusi hyvinvointikeskus ja paikkoja on enää 40. Tays etsii potilaille paikkoja ympäri aluetta ja tämä mm. vaikuttaa omaisten tapaamisiin. Yleisönosastolta luin hiljattain tapauksesta, jossa kangasalalainen oli siirretty Taysista Kylmäkoskelle. Kukaan tutuista ei päässyt katsomaan vanhusta.

Vanhusten ja pitkäaikaissairaiden määrä lisääntyy. Moni pysyvää hoitopaikkaa odottava on turvattomina kotihoidossa, jota palvelee alimitoituttettu kotisairaanhoito. Jatkuvasti eri medioiden välityksellä etsitään kadonnutta vanhusta. 90-luvun lama ajoi terveydenhuollon kriisiin, josta ei ole toivuttu vieläkään. Niin mielenterveys- kuin vanhustenhoito ajettiin alas ja vanhainkoteja ja mielisairaaloita lakkautettiin, mutta avohoito ajettiin samalla alas. Ei ollut enää kodinhoitajia, jotka varmistivat, että sairas saa aterian. Kotisairaanhoitoon ja milenterveyspalveluihin ei resurssoitu lisäväkeä, jota oltaisiin tarvittu laitospaikkojen vähennyttyä.

Nyt Pirha on antanut konsulttiyhtiölle selvitettäväksi toimipisteiden tarpeellisuus. Omasta terveyskeskuksesta poistui jo 90-luvulla yöpäivystys ja sen jälkeen piti ilta- ja yöaikaan mennä Taysin päivystykseen. Se on sellainen paikka, jossa ensimmäiseen kuuteen tuntiin ei tapahdu mitään ja sen jälkeen paljon sellaista mistä Stephen King ei edes uskaltaisi kirjoittaa. Kaikki puolueet kertoivat aluevaalien alla, ettei toimipisteitä lakkauteta. Nyt ainakin Pirhalla näyttäisi takki kääntyneen ja selvitystyö käynnissä. Konsulttifirma varmaan laskuttaa mellevän summan ja ilmoittaa hyvin toimivien reunapisteiden olevan kannattamattomia. Palvelua ei siten jatkossa nähdä reuna-alueilla.

Pirha on kommentoinut yleisönosastolla monesti, mutta vastaukset kritiikkiin ovat ympäripyöreitä. Toimintaa kehitetään muka koko ajan. Pirhan nettisivut ovat yhä puutteelliset. Takaisinsoittopalvelu ei toimi. Kun yhteyden hoitajaan saa, niin alkaa melkoinen kuulustelu, jossa pitäisi pystyä selvittämään, että lääkärin aika tarvitaan. Monellako on niitä voimavaroja kyetä väittelemään hoitajan kanssa, vaan jää vaivoineen kotio. Itsellekin kävi kuulustelu voimille ja siihen meni melkein kolme varttia aikaa. Kesälääkäri ei uusinut reseptejäni, vaan lähetti tekstiviestin, ettei uusi. Viestiin ei edes voinut vastata ja perustella. Sitten sait hoitajalalle selittää miksi 90-luvulla määrätyty peruslääkkeet on tarpeellisia.

Pirha heikentää palveluja ja odotan kauhulla aikaa, jolloin konsultin selvitys valmistuu. Onko oma terveyskeskukseni vaarassa ja loppuuko päivystys kokonaan. Entä vähäinen vuodeosaston paikat.

1 kommentti:

  1. Omassa terveyskeskuksessa asiakasta vastassa nykyään mustapukuinen vartija(?) Ja automaatti. Onkohan siellä enää päivystystä?

    VastaaPoista