Aiheittain

lauantai 19. elokuuta 2023

Saneeraus on alkanut

Olen viimeisen kolmen päivän aikana lukenut Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) saneeraustalkoista. Ensin ilmoitettiin yhdentoista vuodeosaston lopettamisesta. Nyt tuli lisää informaatiota eli 18 terveyskeskusta lakkautetaan ja kaikki Pirkanmaan laita-alueilta, joista ei ole yhtään valtuutettua Pirhan aluevaltuustossa tai -hallituksessa. Syyksi mainitaan toiminnan tehostaminen. Kyseessä on kuitenkin leikkauslista vaikka Pirhan pääpomo Marina Erhola toisin väittääkin.

Omassa terveyskeskuksessa säilyy vuodeosastot ja kiireetön hoito. Päivystys loppuu nyt kokonaan vuoteen 2035 mennessä ja sitten joutuu tuon ison kaupungin päivystykseen menemään. Kuten puolisoni osuvasti totesi: " Eli jos tarttee hätäseen lekuria niin eiku Manseen jonottamaan ähkämien, neekereiden ja narkkarien sekaan? Olemme jännä sukupolvi. Olemme nähneet hyvinvointivaltion synnyn ja näköjään näemme myös sen tuhon.
Onneksi yhteiskunnalla kuitenkin riittää rahaa Tärkeisiin Asioihin© niinkuin vaikka rasismin torjunta ja LBGTQTitiTYY ählämipalleroiden maahntuonti jakkupukukalkkunoiden iloksi.". Tämä tulee akuuteissa tilanteissa meidänkin kohtaloksi. Matka aika pitenee viidestä minuutista liki tuntiin.

Lääkäriin pääsy siten vaikeutuu ja kelataksi matkojen korvaus nousee. Viime vuonna tuli syöpähoitojen takia omavastuu täyteen jo huhtikuussa ja kela maksoi lopun vuoden matkat. Paljonkohan niistäkin tuli kustannuksia, varinkin kun oli sädehoitoja koko kuukauden ajan ja täytyi ajaa tuonne isoon kaupunkiin. Nyt luku lienee jotain 25 miljoonaa, joten tulevaisuudessa se tulee vähintään kaksin kertiastumaan.

Suunnitellaan digivastaanottoja. Monikaan vanhus ei osaa edes nettipankkia käyttää ja nuorissakin on digitaidottomia, joten palvelu ei tavoita kaikkia. Alueille, joista poistuu terveyskeskus, suunnitellaan palvelubussia. Miten on bussin kulussa huomiotu huonosti liikkuvat? Onko se esteetön? En tiedä.

Itseäni pelottaa lähteä ison kaupungin päivystykseen. Olen käynyt ison kaupungin keskussairaalaan päivystyksessä ja kokemukset eivät ole olleet positiiviset. Myös syöpähoitojen aikana olen törmännyt ulkomaalaisiin työntekijöihin, joiden kielitaidossa ja puhutun ymmärtämisessä on ollut suuria vaikeuksia. Nyt hyvä palvelu omassa terveyskeskuksessa on uhattuna.

Kaikenmoiselle rasismin torjunnalle ja muulle liikenee rahaa, mutta ei terveyden huolto palveluille. Näemme hyvinvointiyhteiskunnan romahtamisen, kuten puolisoni sanoi Pelottaa tulevaisuus, sillä ikää tulee yhä enemmän ja sen mukana sairauksia. Omalääkäriä ei enää ole ja nytkin jouduin kuulustelevan hoitajan käsiin, kun reseptejäni ei uusittu. Sain lopulta ajan ja lääkäri uusi osan resepteistä. Joudun maksamaan Pirhalle maksun siitä, että yksi lääkäri soittaa suuresta sairaalasta, onko lääke oikein.

Tuntuu nyt siltä, että terveyshuoltopalvelut on menossa pahan kerran hunningolle.

2 kommenttia:

  1. Eihän tää ny meitille silleen uutta oo:

    http://ala-sairastu-vakavasti.blogspot.com/

    Nyt tuohon tarvitaan lisäosa:
    älä tule vanhaksi Suomessa.

    VastaaPoista