Aiheittain

torstai 16. marraskuuta 2023

Käsitteet laajenevat

 Luin aiheesta toissa päivän aamun aviisista ja se oli mielenkiintoinen. Siinä mainittiin heti tekstin alkuun, tiktok-testi, jossa kysyttiin voitoko huonosti. Olet tällöin ahdistunut. Tuntuu siltä, että elämän vastoinkäymisista pitäisi saada ahdistus- tai masennusdiagnoosi Ilmiöitä on tutkittu paljon ja niissä on huomattu käsitteiden laajeneminen. Edellä kirjoitettu on juuri sitä laajenemista. Pikku kupru elämässä ja olet terapeutin tarpeessa ahdistuksen tai masennuksen vuoksi. Eikö ihminen kykene kokemaan elämän pettymyksiä, onko tie siloiteltu jo liian sileäksi.

Toinen, mikä artikkelissa tuotiin esille oli rasismi. Kaikki erimielinen on rasisnia. Enää ei puhuta ikäsyrjinnästä vain ja ainoastaan ikärasismista. Tämä tuli kommenteissa hyvin esille, kun käsiteltiin Pirkanmaan hyvinvointialueellan (Pirha) kyselyä ikäihmisten palveluista. Kyseisessä tutkimuksessa ilkäraja oli mitoitettu 79 vuoteen. Nyt siitä on valituksia eri instanseissa ja juuri nimityksellä ikärasismi.

Muutoinkin rasisti korttia heilutellaan niin usein, että se on kokenyt jo melkoisen pohjainflaation. Ikärasismi, mita se on? Ei ole muuta kuin ikäsyrjintää, jossa iäkäs joutuu väistymään työpaikalta eläkkeelle ja lääkäri ei ota vakavasti. Se ei ole rasismia vaan syrjintää.

Käsitteiden laajeneminen johtaa jossain kohtaa alkuperäiseen tulkintaan. Terrorismia on kauhua ja pelkoa kreikan kielessä. Nyt sodista puhutaan terrori-iskuina. Tämänkin sanana käyttö on laajentunut. Kuinka kauan menee siihen, että nimillä puhutaan oikein.

Sitten se surullisen kuuluisa äärioikeisto, jota mediassa toitotetaan koko ajan. Tämäkin on yksi laajentuneiseta käsitteistä. On puheenvuoroja, joissa median mukaan on äärioikeistolaisia mielipiteitä.Varsinkin Svenska Demokrater ja AFD ovat median hampaissa.

Mitä jos käsitteitä alettaisiin taas puhumaan alkuperäisilllä nimillä.

2 kommenttia:

  1. Käsitteiden alkuperäisten merkitysten hässiminen tunnistamattomiksi on pyrkimystä orwellilaiseen uuskieleen, ja sehän on onnistunut suorastaan erinomaisesti.
    Saattaisin jopa suorastaan sanoa superkaksoisplushyvin, ja sanonkin!

    VastaaPoista
  2. Niin, onhan se Perskeleen Ykäkin jo aikaa maininnut näiden hupaisan nimisten naishaastateltujensa yhdeksi akateemiseksi meriitiksi käsitehässimisen. Kyseessä eivät tosiaan ole pelkästään satunnaiset läpät tai känniäisten jorinat, vaan täysin tietoinen ja tarkoitushakuinen poliittinen valtapeli.

    VastaaPoista