Aiheittain

maanantai 20. helmikuuta 2012

Suomen taloudellinen ahdinko


Päivittäin on mediassa kerrottu hallituksen erilaisista säästösuunnitelmista. On kuntaliitoksia, varuskuntien lopettamisia, lääkkeiden hankita kulujen omavastuun nosto, jne. Bittirahaa jaetaan yhä enenevässä määrin Kreikkaan ja kansalle kostetaan herrojen bittirahan puute. Todellista rahaa liikkuu maailmassa hyvin vähän. Nyt on käynyt kuten kirjoituksessani Sateenkaarihallitus.

Kuntauudistusta jo kommentoinkin, mutta tuo varuskuntien alasajo kuulostaa vahvasti paluulta historialliseen aikaan, jolloin ruotusotilaat (ammattisotilaat) puolustivat maatamme ja hallitsijavaltiota Ruotsia,  Ruotsin vallan aikana. Miksi pitäisi lopettaa puolustusvoimamme rahanpuutteeseen? Nyt ei katsota puolustustarvetta tai historiaa, vain bittirahaa. Toki tuo vanha kieliriita on taas nostettu esille, sillä puheissa on ollut paljon Dragsvik:n varuskunta ja sen ruotsinkielisyys. Karjaa Hanko rautatieyhteys toimi ajallaan, kun oli poikien aika palata lomilta varuskuntaan. Jos ruotsinkieliset varuskunnat tupataan jonnekin täysin suomenkielisille alueille, niin kaippa sinne saadaan ilmaiset tulkitkin, kuten maanhan muuttajille ja perustuslakiakin tarvitsisi muuttaa eli nuo kaksi ylimääräistä kieltä pois. Lisäksi varuskunnat työllistävät paljon tavallisia ihmisiä ja paikkakuntansa yrittäjiä. Heidän ahdinkoaan ei näytä kukaan päättäjä ajattelevan.

Lääkkeiden hankita kulujen omavastuun nostaminen on katastrofaalinen tilanne, sillä moni, kuten minäkin, joudun nyt pihtaamaan lääkkeiden otossa ja pidemmän päälle se kostautuu. Tiedän tämän omasta kokemuksesta eli arco2-estäjä maksaa nyt minulle hankintakuluina 0,96 € päivässä, tulevaisuudessa, uudistuksen jälkeen yli euron päivässä. Halvempaa vaihtoehtoa ei ole. Lääke on tärkeä, jotta kivut pysyvät inhimillisellä tasolla, ynnä nivelturvotusta ei pahemmin esiintyisi ja pystyn työtä tekemään ja veroni maksamaan. Kuitenkin nyt on se ajoittain otettava joka toinen tai pahimmillaan joka kolmas päivä, sillä rahaa sen ostamiseen ei aina ole, kun on palkka jäänyt pieneksi. Jos saan ottaa tabletin vain joka kolmas päivä, niin nivelet alkavat turvota ja kipu suurenee ja liikkuminen ja toiminta kokonaisuudessaan laskee. Kun tämä uudistus tehdään, niin paljonko tarvitaan uusia hoitopaikkoja ja hautakiviä?

Polttoainekulut ammattiliikenteessä kasvavat jatkuvasti, joka näkyy tuotteiden hintojen nousuna, konkursseina ja litulatujen ja turakkien liikennöintinä ja sen vaikutukset näkyvät jo nyt. Tavallisemmin kolarissa tai päihtyneensä ajaneessa rahtivaunussa on kuljettaja em. maista. Tämän lisäksi rahaa ei löydy teiden korjaamiseen. Moni tie on jo vaarallinen ajaa ja sitten kun sinne pykätään nuo itämaan ihmeet, niin kaaos on valmis.

Ei ole merkitystä lupauksilla, jotka edustajamme antavat. Palvelut ajetaan alas ja kansalainen joutuu matkaamaan pitkään, saadakseen palvelut. Otan esimerkiksi Presidenttimme Tarja Halosen vierailun ja lupaukset, että toiminta säilyy. Ekenäs förlossning sjukhus eli tuttavallisemmin Ekenäs BB toiminta loppui 31.5.2010. Kuitenkin se sai vuonna 1996 myönnetyn Maailman Terveysjärjestön WHO:n standardeihin perustuvan "Baby friendly hospital" tunnuksen ensimmäisenä Suomessa. Se presidentin lupauksista. Nyt synnyttävät äidit ohjataan muualle, kuin lähelle ja palvelu taitaa olla muuta kuin ystävällistä. Monet palvelut lupauksista huolimatta karkaava kauas.

Eläkkeelle myöhemmin, työvoimapula, jihuu, Nokia ym. yritykset potkii työntekijöitä pihalle urakalla. 45-vuotias on jo ikäloppu eikä osaa mitään eli ulos. Kun katsellemme yrittäjyyttä, niin kuka haluaa palkata nykyisillä työnantajamaksuilla työntekijää, joka on vajaakuntoinen. Kuten pomoni sanoi, sairastuessani, se on yrittäjän riski. Itse maksoin eläkemaksuja jo 16-vuotiaana, kun töihin menin. Sittemmin ilmoitettiin, että eläkekertymä alkaa vasta 23-vuotiaana. Seitsemän vuotta maksoin turhaan. Paljonko osinkoa tuottivat nuo eläkerahastot tuossa operaatiossa ja kenelle, ei ainakaan minulle?

Kysyn nyt uudelleen, että mihin verorahat oikeasti menevät? Onko meillä hyvä veli akseli (korruptio) liian suurta ja byrokratia paisunut liian suureksi, kuten Kreikassa? Kun sairastun, niin haluan mennä tuohon likeiseen arvauskeskukseen, jossa tunnen omalääkärini ja hoitajat pitkältä ajalta ja he tuntevat minut. Haluan mennä poliisilaitokselle tuohon viereen tekemään ilmoituksen. Haluan tuon viereisen koulun tuossa pysyvän, jossa itse kouluni kävin ammoin. Verot nousevat ja palvelut katoavat, soro noo hyvinvointiyhteiskunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti