Aiheittain

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Paperittomien klinikkaMediassa on ollut paljon pieniä kirjoituksia otsikon aiheesta, joka tarkoittaa ihmisiä, jotka eivät ole Suomen kansalaisia. Heille on järjestetty terveydenhuollon palveluja, pääosin vapaaehtoistoimintana terveydenhuollon ammattilaisilta. Ja sitten meidän vihreä kehitysministeri Heidi Hautala penää hallitukselta nykyistä aktiivisempia toimia paperittomien siirtolaisten aseman kohentamiseen Suomessa.

Paperiton (toisella kotimaisella papperslös) on termi, joka on oletettavasti otettu käyttöön loiventavana ilmaisuna henkilölle, joka on maassamme laittomasti, ettemme syyllistyisi mihinkään loukkaavaan ilmaisuun. Ja mitä ovat nämä paperittomat? Kirjoituksessani Kevät toi, kevät toi... kertoo ison osan heistä. Heidän lisäkseen ovat "pakolaiset" ja muut niihin rinnastettavat. Tässä ryhmässä on myöskin ne lailliset ihmiset, jotka ovat tulleet lyhyeksi hetkeksi maahamme opiskelemaan, luennoimaan, osallistumaan kokouksiin tai kongresseihin ynnä muihin tapahtumiin sekä kyläilijät.

Suomessa terveydenhuolto on luvanvaraista ja sitä saavat harjoittaa vain luvan saaneet. Vapaaehtoisina ovat siis ammattilaiset, joten katson, että heidän panoksensa on poissa ja täten jonottavat veronsa maksavat kansalaiset.

Toiminta on mielestäni laitonta, koska sillä tarjotaan mahdollisuus palveluihin ihmisille, joilla ei ole aikomustakaan maksaa latiakaan yhteiseksi hyväksi eli veroja. Miksi romanialainen kerjäläinen saa klinikoilla jopa kiireetöntä hoitoa, kun veronsa maksava suomalainen on jonossa julkishallinnon terveydenhuoltopalveluun kuukausia, jopa vuosia ja yhä useammin tehdään heille diagnoosi, joka ei edes edellytä aktiivista hoitoa.

Kummallista on se, että nämä lailliset paperittomat poistuvat, mutta laittomat jäävät yhteiskuntamme taakaksi. Laittomat eivät opi tai halua oppia Suomen tai Ruotsin kieltä. Nämä kevään muuttolinnut tulevat joka vuosi ja kysyn nyt ihan aikuisten oikeasti, miksi heille pitää järjestää palveluja, joita he eivät ansaitse. Olisiko syytä siirtyä maailman malliin, jossa maksat vain niistä palveluista, joita käytät?

"Ihmisoikeussopimusten mukaisesti Suomi olisi velvollinen tarjoamaan välttämättömät hoidot kaikille." Näin sanoo vapaaehtoistyötä tekevä Ville Holmberg. Ihmisoikeuksien nimissä siis veronsa maksava kansanosa saa luvanvaraisesti odottaa vuoroaan. Hienoa.

Se siitä Schengen sopimuksesta. Olisiko aika palauttaa viisumit takaisin?

Lisäksi huhun mukaan osalla paperittomien klinikoista osoite on salainen. Tieto taitaa siis siirtyä IPod:sta IPod:n

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti