Aiheittain

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Seniorit liikenteessäAamun aviisissa oli kirjoitus otsikolla: "Laajennettu lääkärintarkastus paljastaa sairaat ikäkuljettajat.". Otin hieman kierroksia lukiessani tuon kirjoituksen, sillä moni seniorikuljettaja on tunnon tarkka. Lisäksi terveystarkastuksista on poistunut näkökyvyn tarkastaminen siviiliautoilijoilta, mutta ammattikuljettajilla ne yhä ovat. Ilmeisesti mm. ikänäkö ei vaivaa kuin ammatikseen autoilevia.

Ikääntyminen kohtelee meitä eritavoin ja se on yksilöllistä. Toisille esimerkiksi hämärässä ajo muodostuu ongelmaksi ja toisille kirkas päivänpaiste. Muistisairaudet artikkelissa muistettiin ottaa esille, mutta esimerkiksi Alzheimerin tautiin sairastutaan myös työikäisenä ja ensioireet tulevat jo noin neljäkymmentävuotiaana.

Sairas voi olla jo nuorena. Viherpunasokeus on jo vauvasta alkaen. Väsymys vaivaa kaiken ikäisiä, samoin kuin mielenterveyden häiriöt. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisiä iästä riippumatta. Tiesitkö, että kakkostyypin diabetesta sairastavat ovat jo kymmenvuotiaita ja tietämättään. Monia sairauksia sairastetaan tietämättä, sillä ne eivät aiheuta oireita. Voit sairastaa korkeaa verenpainetautia tai sokeritautia vuosia ilman, että sinulla ei klassisia taudin oireita ole.

Artikkelissa otettiin esille erilaisia rajoittavia sairauksia ja ensimmäisenä mainittiin kipu tai jäykkyys. Tässä kohtaa otettiin esille ilmeisesti vain niska- hartiaseudun vaivat. Kipu, missä tahansa, vaikuttaa ajokykyyn. Se on yksi hailea onko se jalassa (artikkelin mukaan jalan siirto kaasulle tai jarrulle ja kytkimen painaminen), käsissä (artikkelin mukaan ratin kääntäminen, myös heikkous sen mukaan), selkäkipu. Kun kivusta tulee hallitseva, niin se vaikeuttaa kaikkia toimintoja ja kipu ei katso ikää. Luvattoman usein nuori kipuilija jää ilman hoitoa.

Toimittaja Kari Pitkänen teki yhden yleistyksen, joka ei minua ilahduttanut. Hän mainitsi: "Tiesitkö, että 60-64-vuotiaiden ikäryhmästä löytyy lähes 80 000 psyykelääkkeiden käyttäjää?". Monelle pieni annos psyykelääkettä on kipulääkitys tai sen tehostaja. Tätä hän ei tiennyt, että kroonisen kivunhoitoon tämä on yleistä ja psyykkiseen vaikutukseen käytetyillä annoksilla ei ole merkitystä, iästä riippumatta.

Jossain oli maininta seniori kuskeista, että ajokyky on heikentynyt, ettet arvaa enää lähettää lapsiasi mummon tai vaarin kyydissä. Onko arviosi tässä kohtaa oikea? Oletko jo itse pelännyt?

Järkyttynyt mielentila näkyy useasti otsikoissa: "Suoralla tieosuudella henkilöauto on ajautunut vastaantulevien kaistalle ja törmännyt "rekkaan". Henkilöautoa kuljettanut nuori/nuorehko mies menehtyi välittömästi. Autossa ei ollut muita matkustajia. "Rekan" kuljettaja ei loukkaantunut.". Ei ole testiä, jolla nämä saadaan pois tieliikenteestä.

Artikkeli oli siinä hyvä, että se kertoi kansalle lainmuutoksesta. Kunnossa kaiken ikää ei todellakaan tarkoita sitä, että pystyisimme kaiken ikää toimimaan tai vaihtoehtoisesti toimimme koko iän. Artikkelissa viitattiin myös siihen, että muistiongelmat aiheuttavat liikennemerkkien välittämien viestien perille menoa. Onkohan näin? Vähän aikaa sitten nuori poika mopoautollaan tuli minua vastaan, yksisuuntaisella kadulla ja vastakarvaan. Käsi- ja äänimerkit olivat omaa luokkaansa ja minä olin väärässä hänen mukaansa. Moni nuori ei tunne liikennemerkkejä.

Ajokortti on monelle itsestään selvyys ja sen menettäminen on katastrofi. Moniko pystyy sairauden kohdatessa myöntämään, että ajokyky on mennyt? Se ei katso ikää, kansalaisuutta, tms. Mutta onko se seniori ratissa noin paha, jos kunto riittää tai vajaakuntoinen ajoa auttavien välineiden avulla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti