Aiheittain

lauantai 9. elokuuta 2014

Elämme kovia aikoja ystävä hyvä

Näin todettiin Aku Ankan jaksossa puhuva koira. Nyt tämä on todellisempaa kuin koskaan. Lama on runnellut maamme taloutta rajusti ja YT-neuvotteluja ollut toistuvasti. Yhä useammalla ei enää ole työtä. Aamun aviisia lukiessa paljastui pakotteiden aiheuttama laajuus.

Ukrainan kriisin ja Venäjän toimien vuoksi ovat länsimaat asettaneet Venäjälle pakotteita monella saralla. Venäjä vastasi pakotteisiin ihan oikeutetusti. Tänään pääsevät viimeiset elintarvikelähetykset rajan ylitse. Monessa yrityksessä on nopeasti huomattu viennin Venäjälälle tyrehtyneen.

Vanhan sanonan mukaan diplomatia pelastaa sinut siltä, mihin tahdikkuus olisi estänyt joutumasta. Venäjän presidentti ei ole tyhmä ja osaa saman verran pelata kuin muutkin. Asenne vaan on toinen. Itä ja länsi ovat yhtä kaukana toisistaan kuin yö ja päivä. Tämän pakotekonfliktin maksajina ovat ne maat, jotka elävät idän ja lännen välissä eli keskimaat, kuten Tolkien romaanissaan kuvasi.

En usko, että tilanne jää lyhyeksi, sillä venäläinen toteaa nopeasti, että hoituuhan tämä täälläkin. Luksusautoja valmistetaan Venäjällä eliitin tarpeeseen. Venäjälle on moni yritys perustanut konttorin, joten.............

Keskimaan maatalous tulee olemaan avaruudellisessa kusessa. Iso osa viennistä on ollut Venäjälle. Valio lomautttaa jo nyt, sillä tuoretavaroita ei voi säilöä pahan päivän varalle. Naapuristamme Norjasta ei kalaa voi enää viedä ja kuulin juuri, että venäläinen yhtiö (ajanut paljon) katosi pari päivää sitten. Surullinen olo maanviljelijoiden kohdalla, sillä maito joudutaan kaatamaan maahan eikä juustojakaan voi valmistaa. Marjat, rypäleet, omenat ja sienet saavat vajota maan uumeniin.

Ukraina ei ole EU-maa, joten olisimme voineet moisen kriisin jättää omaan arvoonsa, mutta ei. Super/hyper/ymmärtäis/humanistit/jne. piti lähteä tuohon. Taloutemme on kuralla ja kuralla se keskimaassa tulee olemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti