Aiheittain

torstai 23. kesäkuuta 2016

Lähteä vai jäädä

Tätä kysymystä ovat britit pohtineet jo jonkun aikaa ja nyt on sitten käynnissä kansanäänestys EU kysymyksessä eli ollakko vai eikö olla jäsen. Mielipidemittausten mukaan eroamista kannattavat olisivat pienessä johdossa ja erilaisten arvostelujen pohjalta kannattajat ovat vanhempia, maalaisia, ulkomaalaisvastaisia, jne. Pysymistä EU:ssa kannattavat määritteiden mukaan nuoret, kielitaitoiset, kaupunkilaiset, suvaitsevaiset, jne.

Erityisesti ero EU:sta on saanut liikkeelle kaikki seinäpiruja maalaavat, jotka ennustavat synkkiä aikoja Britannialle ja erilaisia vitsauksia, aina heinäsirkoista allergiseen nuhaan asti. Punta romahtaa, kuten osakkeetkin. Kaikki kallistuu, vienti ei vedä ja muita ikäviä asioita.

Kun ajattelen, mitä EU on tuonut minulle, niin en ole havainnut ainuttakaan positiivista asiaa. Erilaisia typeriä direktiivejä se on kyllä keksinyt ja nyt uusimpana Suomi joutui hyväksymään kabotaasilain, jolla vieraat rahtivaunut saavat huristella Suomen teillä vapaasti. Tietulleja meidän rahtarit joutuvat ulkomailla maksamaan, mutta ulkomaalaiset voivat huristella huoletta moisesta rasitteesta. Tätäkään päättäjämme eivät ole pystyneet hoitamaan.

Etenkin ajokulttuuri Itä-Euroopan maissa on perin villiä ja takavuosina eräs Aakkoshuoltamoista joutui järjestämään pysäköinnin valvontaa ja painamaan pysäköintilupalaput niille, jotka olivat oikealla asialla. Huotamon takana kun on tavaraterminaali ja sinne tuppasivat itämaiden ihmeet pysäköityä miten sattuu ja varmistivat sen, ettei häätöä voida toteuttaa perin venäläisesti eli nopeasti puoli pulloa votkaa, niin siirto on mahdoton. Läiskästään liitteeksi vielä tuo video, jollaiset ovat tavallinen näky tienpäällä:http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016061421727411_uu.shtml

Ero kampanja on myös tullut tutuksi ulkomaalaisiin kohdistetusta vihasta ja moni Britanniaan onkin tullut EU:n laajettua koskemaan Itä-Eurooppaa, juuri sieltä. Monet tulijat ovat tulleet työn ja paremman elintason perässä, joita itä ei ole koskaan tarjonnut. Aamun aviisissa puolalainen tilitti huolestuneena tuntojaan. Hän työsketelee autotehtaassa ja huonommin eglantia taitava vaimo on siivoojana. Suurin huoli on työn ja maassaolon suhteen sekä juuri ostetun kodin. Eräässä haastattelussa kerrottiin hotellityöntekijästä, joka ei enää ymmärrä työtovereitaan, sillä he eivät käytä maan kieltä vaan puhuvat omaa kotikieltään. Tästä juontui mieleeni Costa Concordian uppoaminen ja sen uutisointiin. Pelastustoimia vaikeutti se, että laivan henkilökunta koostui usean maan kansalaisista ja yhteistä kieltä ei ollut. Puolalaismies kyllä kertoi, että jos asuisi edelleen Puolassa ja siellä vastaava äänestys toteutettaisiin, niin äänestäsi eron puolesta, sillä hän ei ole lainkaan tyytyväinen EU:n toimiin Puolassa.

Loikataan siis taas kerran kielikysymykseen. Miksi maahantulija ei voi vaivautua opiskelemaan kohdemaan kieltä? Toinen kysymys on se, että miksi mieluummin käytetään omaa kuin kohdemaan kieltä esim. työpaikalla? Osalla homma on hallussa, kuten tapaamallani bussikuskilla. Hän on kotimaassaan toiminut finassialalla ja ymmärsi, ettei Suomessa voi toimia alalla ennen kuin kieli on hallussa kunnolla, sillä asiakkaiden asianhoito tapahtuu suomeksi ja hallinto on suomalaista vaikka finanssikieli onkin englantia. Hän ryhtyi ajamaan bussia, jotta päivittäin olisi tekemisissä Suomen kielen kanssa ja taito sitä myöten karttuisi. Miten kielitaidottomalle saa selvitettyä, että nyt hätä ja ulos talosta ja pian? Miten kävi Baabelin tornille?

Britannia ei kuulu schengen alueeseen ja valuutta on edelleen punta, joten EU eron myötä se ei toisi mitään muutosta. Kauppasopimukset ovatkin sitten toinen juttu. Tanska, Norja ja Ruotsi ovat muodollisesti EU:n jäseniä, mutta neuvotelleet oman valuutan käytön. Sveitsi on piikkinä EU herrojen suuressa pakaralihaksessa, sillä se on neuvotellut omat sopimuksensa maakohtaisesti ja pitänyt oman valuuttansa. Jos Brexit voittaa, niin hetkessä irtautuminen ei käy, vaan edessä on kahden vuoden irtisanomisaika (kunpa tällainen olisi työnantajillakin, etenkin kun nyt Suomessa on jatkuvien YT-neuvottelujen aikakausi, joka käytännössä on potkut) ja sinä aika neuvotellaan Britannian uusi rooli Euroopassa.

Kävisi äänestyksessä miten tahansa, niin maa ei ole enää entisensä. Jos eroamisen kannattajat voittavat, niin hallituksen tulee tehdä asialle jotain, sillä kansan mielipiteen sivuuttaminen on poliittinen itsemurha eli ääniä on turha kalastella. Kävi miten kävi, niin hallituksen valtasuhteisiin saattaa tulla muutoksia ja erityisenä pelkona hallitusherroille on uusi kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä. Onhan Skotlanti ollut jo 309 vuotta Englannin ikeen alla ja sen öljyvarat emomaan hyödynnettävissä.

Täytyy kyllä myöntää, että briteillä on voimaa lähteä vastustamaan suurta ja mahtavaa EU:ta. Suomalainen poliitikko kun nielee kysymattä kaiken mitä EU tarjoilee vaikka se tekisi maallemme hallaa. Jokainen britti (joita toki on hieman enemmän kuin meitä suomalaisia) maksaa bruttotuloistaa EU:lle 176,36 egee/vuosi, kun suomalaisen osuus on 326,02 egee (vuoden 2014 tilaston mukaan). Meidän puulaakissa summa olisi täten 652,04 egee vuodessa ja voin vakuuttaa, että olisi tuolle summalle muutakin käyttöä, kuin hyödyttömien herrojen elättäminen.

2 kommenttia:

  1. Kaiken kaikkiaan hyvä kirjoitus. Äänestin aikanaan itse EU:ta vastaan ja perusteena oli se, että pelkäsin Suomen muuttuvan EU:ssa pelkäksi Perähikiäksi, jonka hyvinvoinnista kukaan ei ole kiinnostunut. Olin oikeassa, tosin en arvannut että meno yltyy tällaiseksi. Jos yritän miettiä edes yhtä positiivista asiaa, jonka EU on tuonut henkilökohtaiseen elämääni, niin sitä ensimmäistäkään ei löydy.

    Oikein hyvää juhannusta sinne teille.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Ykä!

    Itsekin äänestin aikanaan vastaan, sillä arvelin Etelä-Euroopan sanelevan pohjoisen asiat, joista se tietää yhtä paljon kuin sika satelliitista. Koska himpun verran harrastelen numismatiikkaa, niin eurosta oli se ilo, että sai erilaisia uusia kolikoita. Etenkin iloitsen Saksan 2 € erikoiskolikoista. Tosin suurin ihastukseni on Skotlannin yhden punnan setelit, joita on kolme erilaista.

    Hyvää juhannusta myös sinulle ja Ylvalle.

    VastaaPoista