Aiheittain

lauantai 9. heinäkuuta 2016

Puutteelliset perustaidot

Mielenkiintoinen uutinen ja paljonkohan tämäkin maksoi eli Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n tutkimuksen mukaan kuusisataa tuhatta suomalaista ei ymmärrä lukemaansa eikä osaa peruslaskutoimituksia. Tutkittavien ikähaitari oli 16 - 65 ja korostui vanhemmissa ikäryhmissä ja perusteluna oli koulumaailman muutokset ja siitä loihi lausuman työ- ja elinkeinoministeriöstä Maija Lyly-Yrjänäinen: "Vanhemman ikäluokan taidot ovat selvästi huonommat. Se kertoo varmaankin koulujärjestelmän muutoksesta.".

Ok, matematiikka lienee edelleen Elon laskuopin mukaista ja sillä olen hyvin pärjännyt. Ei ole vaihtorahaa antaessa tarvinnut laskinta vaikka aikanaan joukko-oppiakin opettelin kansakoulussa, joka perin pahaksi ja taannuttavaksi onkin määritelty. Kumma kyllä, että vanhemmat kassanhoitajat osaavat antaa takaisin, mutta nuoret tekevät erotuksen kassakoneen avulla. Olisiko joukko-oppi sittenkin hyväksi.

Suora lainaus: "Puutteelliset perustaidot tarkoittavat, että aikuisella on vaikeuksia yksinkertaisten laskutoimitusten tekemisessä tai hänen on vaikea ymmärtää suoraviivaistakin kirjallista tietoa.". Tuo matematiikkahan tuossa jo tuli käytyä, mutta tuo kirjallinen tieto. Virastokielen kaikki tuntevat ja siitä ei selvää saa edes kysymällä viranomaiselta itseltään. Lakikirjan tekstiä osatakseen tulee ymmärtää wanhaa Suomea sekä rivien välienlukutaito on tarpeen. Kela lupasi selventää kuponkejaan, mutta monesti ne ovat täyttä hepreaa (kyllähän joku sitäkin taitaa). Monesti ohjeet ovat hieman ylimalkaisia ja syntyy ymmärrysvaikeus. Sitten asiat muuttuvat ja kun tuotteen nimi on sama, niin ohjetta ei lueta uudelleen ja päivitetty tieto jää saavuttamatta.

Jälleen suora lainaus: "OECD:n tutkimuksessaan suomalaisille esittämät kysymykset olivat suomeksi, mutta OECD ei anna niitä kokonaisuudessaan julkaistaviksi. Siksi Iltalehti käänsi testiin englanninkielisiä esimerkkikysymyksiä suomeksi.". Voit testata itse: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016070721856257_uu.shtml

Tosin tuossakin testissä on muutama pieni hassun kurisuus, joihin helposti lankeaa. Tätä nauroin katsoessani Valliriutta dokumenttia. Oppiakseni kuuntelen vain selostusta, mutta välillä tulee katsottua tekstitystä. Yksi kohta oli kelattava muutaman kerran ja pakko oli uskoa, että kääntäjä yritti päästä helpolla tai jotain muuta. Ja kyllä Sir David Frederick Attenborough sanoi: "Suuri valliriutta on 2400 mailia.". Kääntäjä oli kuitenkin tekstitykseen läiskännyt 2400 kilometriä. Ei mennyt pieleen kuin 1440 kilometriä, sillä tunnettuahan on, että nykyisin yksi maili on 1,6 km, jos jätetään nämä loput pikkun jälkeiset määrät pois ja käytämme perinteistä desimaalien sääntöä kahdesta poikki.

Ja että menisi oikein vaikeaksi, niin julkaisen oman elämänmatematiikan kaavan. 1+1= vähintään kolme kokonaislukua, riippuen parametrien ja niiden suhteesta toiseen. Lisätkäämme hankaluutta eli yleistieto. Milloin Suomi itsenäistyi? Milloin on ukon juhla? Missä on Pohjoismaiden ainoa mauseleumi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti