Aiheittain

tiistai 19. heinäkuuta 2016

Vaarallista peliä

Nyt on myös meillä julkaistu peli Pokemon Go. Se perustuu google mapsiin ja siinä kännyfonin kameralla ja paikannusohjelmalla haetaan kohteita, joissa pokemon hahmo on. Lisäksi saadaan munia, joista voi hautoa uusia hahmoja. Karttaohjelma ei erota kohteita, sillä sinunkin kotisi voi olla pokemon hahmon sijainti. Tietääkseni voi hakea oman kodin ja pihapiirin suojausta, mutta sekin on epävarmaa.

Pelatessa täytyy kulkea kohteiden välissä eli tulee hyvää liikuntaa. Munien hautominen voi edellyttää jopa kymmenen kilometrin kävelyä. Siinä suhteessa mitä mainioin peli, mutta vaarallista, jos tuijottaa vain näyttöä.

Peliin koukuttautuneet ovat jo nyt vaarantaneet turvallisuutensa. Pelaajat tuijottavat kännykkäänsä ja ovat olleet vaarassa joutua auton alle, ulkomailla onnettomuuksia on jo sattunut. Yhdysvalloissa murtauduttiin eläintarhaan, kun pokemoneja jahtaavat eivät malttaneet odottaa tarhan avautumista. Julkisuudessa on myös tapaus, jossa työntekijä irtisanoutui, jotta saisi elämälleen elämää ja lähti jahtaamaan pokemoneja. Roistotkin ovat huomanneet pelin koukuttavuuden, joten näyttöön tuijottelija on huomannut katsovansa pelkkää kämmentään ja kun siitä on toennut, niin rosvot ovat jo kaukana.

Nykyisin liikenteessä ihmiset tuntuvat tekevän kaikkea muuta kuin ympäristön tarkkailu. Autoilija kännykkä kourassa saa sakot, mutta kevyt liikenne ei. Luvattoman monta kävelijää, pyöräilijää, jopa mopoilijaa tuijottaa kännykkää. Valitettavasti onnettomuustapauksessa lasku lankeaa autoilijalle, jonka pitäisi huomata kaikki. Toisin sanoen kevyeen liikenteeseen tulee suhtautua kuin järjettömään luontokappaleeseen, kuten hirveen ja peuraan.

Vaikka peli onkin mielenkiintoinen ja kohdetta on mukava etsiä, niin järki käteen. Myös vanhemmat, varoittakaa vaarasta, joka syntyy, kun ympäristön havainnointi unohtuu. Monta Pikachua ja sen kumppaneta jää löytymättä, jos seuraava selailupaikka on ruumishuone tai pahimmillaan halvaantuneena sairaalassa, kykenemättömänä tajuamaan maailman menosta tuon taivaallista.

Hyvät pelaajat, miettikää turvallisuuttanne. Toivottavasti tämä lisää miettimistänne. Helmikuussa kaksi junaa törmäsi Saksassa toisiinsa yksiraiteisella osuudella. 12 ihmistä kuoli ja liki sata loukkaantui ja miksi. Siksi, että rautatievirkailija pelasi kännykkäpeliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti