Aiheittain

torstai 9. maaliskuuta 2017

Pelottava puhelin

Kuuntelin juuri uutisia, jossa kerrottiin tytöstä, jonka puhelinliittymään alkoi tulla viestejä tuntemattomilta ja ikävä kyllä myös perintätoimistolta. Tyttö kertoi hämmentyneenä viestistä, jossa oli ilmoitus velasta sekä enolle osoitettu viesti. Kun puhelinnumero jää pois käytöstä, niin operaattorit pitävät niitä puoli vuotta lepotilassa ja sitten uudelleen jakoon.

Olen kirjoittanut tästä aiemminkin, mutta palataan asiaan jälleen kerran. Kun puhelinnumero jää syystä tai toisesta pois käytöstä, niin se jää elämään ja tästä saamme kiittää internetin hakukoneita, joita ei kukaan siivoa. Hakupalvelut hakevat uusien yritysten tiedot, joko YTJ:stä tai Kauppalehden sivuilta. Myös yksityiset numerot jäävät nettiin elämään.

Itse jäin kaipaamaan painettua puhelinluetteloa jo ajat sitten, sillä sen tieto oli ajantasaista. Takavuosina hain autosähköliikkeen osoitetta, jossa olin käynyt useasti ja vaivattomasti tuo hakupalvelusta löytyi ja menimme sinne. Avasimme oven ja vastapäiseltä tontilta tulee kaveri huutamaan, että mitä te täällä teette. Kerroimme tulevamme autosähköliikkeeseen ja tyyppi sanoi, että se ei ole toiminut enää vuosiin. Liikkeen nimikyltti oli paikoillaan, joten emme osanneet epäillä, ettei autosähkön mestari enää töitä tehnyt. Tarkastin juuri, että samaisen autosähköliikkeen tiedot löytyvät yhä hakukoneesta, mutta yritystietojärjestelmä ei sitä löytänyt. Onneksi yrityksellä oli lankapuhelinnumero ja soitin siihen juuri ja se ei enää ole käytössä.

Takavuosina myös etsin lasiliikettä kylältämme ja hakukone sen yhä löysi ja soitin sen lankapuhelinnumeroon. Rouva kertoi, että toiminta on päättynyt jo kymminisen vuotta sitten. Näistä hakukoneista löytyy yhä kotikyläni verotoimisto, maistraatti, useampi autokorjaamo, jne.

Nykyisin lankapuhelin on jo harvinaisuus, mutta mobiililaite sim-kortilla löytyy lähes jokaisesta taskusta. Nykyisin yritysten numerot ovat kännykkänumeroita, jotka jäävät elämään yhtiön toiminnan loputtua tai ajauduttua konkurssiin. Yksilön numerot jäävät talteen moniin palveluihin. Yhtenä esimerkkinä otan terveysaseman/sairaalan muistutuspalvelun ja takaisinsoittopalvelun. Näitä on paljon muitakin eli tätä esimerkki on suojattu. Soiton jälki jää elämään eri muodoissa jonnekin, kun yhteyksiä on otettu.

Varsinaisesti puhelinoperaattoreiden vika moinen ei ole, elleivät itse pidä yllä siivoamattomia hakukoneita. Aikuinen osaa erottaa viestit tai puhelut, mutta huoleni on lasten puolella. Kännykkä on jo tarhaikäisillä, joten mitä tuon ikäinen ymmärtää perintätoimiston tai voudin viestistä. Ei yhtään mitään. Mielestäni puoli vuotta olisi hyvä lepoaika ja vain niissä tapauksissa, että yksityinen puhelinliittymä on irtisanottu kuoleman vuoksi. Tässä ajassa ehtii tiedottamaan, ettei kirstusta kukaan vastaa. Kun liittymä on suljettu maksamattomien laskujen vuoksi ja ne ovat joko perintätoimistolla tai voudilla, niin sulkuaika pitäisi olla pidempi.

Perintätoimiston tai voudin pitäisi selvittää myös liittymän nykyinen omistaja. Soitto olisi hyvä, jolloin tulisi varmuus, että liittymä ei ole enää entisen omistajan hallussa. Tämä vähentäisi turhia ja ikäviä viestejä. Yksityisten viestit ja puhelut ovat sitten oma juttunsa. Tässä toivon, että vanhemmat puuttuvat asiattomiin soittoihin ja erityisesti kehottavat lapsia sulkemaan puhelimen yöajaksi, sillä kännisoittoja tehtailevat löytävät aina vanhan ystävän numeron. Opettakaa myös lapsia näyttämään epäilyttävä viesti ja vastaamaan itse siihen. Kuten tuossa uutisissa, sai lapsi kyselyn enolleen ja voiko tämä ostaa auton.

Itse en enää numeroa anna kenellekkään, sillä jouduin itse vaihtamaan numeroa ikävien soittojen vuoksi. Nyt eivät soita kuin sukulaiset, joille numeron olen antanut ja ilmoittanut, ettei sitä jakaa saa.

Hakukoneiden yksi ikävä puoli on myös se, että on saman nimisiä ihmisiä. Itse olen saanut onnittelut vastasyntyneestä tyttölapsesta, selvittänyt verottajalle siitä kuinka olen voinut toimia kahdessa eri sairaalassa täyden työajan kolmen kuukauden aikana (matkaakin tulee melkoisesti), eläkeyhdistykseltä toivotuksen jäseneksi, nyt eläkkeelle jäädessäni, jne.

Nähtäväksi jää kuka operaattoreitsta lähtee siivoamistalkoisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti