Aiheittain

torstai 11. tammikuuta 2018

Elämän poluilta löytyneitä XIV

Rapistelin aamun aviisia ja mietelauseen ja sanan alapuolella on tapahtumia menneiltä vuosilta ja ne on julkaistu aille päivälle, milloin se on tapahtunut. Tänään tuli kuluneeksi 51 vuotta siitä, kun Helsingissä tuli maito myyntiin litran muovisessa pussissa. Käyttää sitä ei voinut ilman kaadinta, joita valmistettiin sekä muovista että puusta. Itselläni on vielä pieni, punainen muovikoppa, johon mahtui yksi maitopussi.
Koska en vanhoista kuvista löytänyt moista, niin pakko oli hakea internetin ihmeellisestä arkistosta. Pusseja ei voinut oikein mihinkään hyödyntää, sillä niihin oli saksilla leikattava aukko, jotta kaataa voi. Muovi oli paksua, joten näppärät naiset laittoivat loimet kangaspuihin ja leikkasivat ne matonkuteiksi. Näin saatiin helposti puhdistettavaa ja kestävää mattoa. Niistä virkattiin myös vessoihin kosteuden kestäviä mattoja ja myyntiin tuli vielä värillisiä muovinauhoja, joilla mattohin sai raitoja, sillä pussin päällys oli kirjava, mutta sisus musta.

Erityisesti tässä työssä kunnostautui Lempi-täti, joka ei ole tätini vaan äidin serkun täti, mutta mitä niitä tätejä erottelemaan. Itsekin niitä kuteiksi leikkasin ja muistan ne valtavat rullat mustan, sinisen, punaise ja valkoisen kirjavaa muovikudetta. Peruina sain Lepi-tädin kutoman maton, mutta siinä on yksi huono puoli eli se on liian pitkä. Minun mökkini on pieni, mutta maton pituus on mitoitettu maatalon salin mittaiseksi ja siksi se ei koskaan ole ollut lattialla. Vinkeän värinenhän tuo retromatto on.

6 kommenttia:

 1. Muistan kuin muistakin tuokin hömpötyksen, onneksi ei itse tarvinnut pussimaitoa ostaa, eikä liioin vielä pussikaljaa:)
  Kas kun maitoa sai vielä purkeissakin, isot meijerit sitä pussittivat, kuten moklahti eli Lahden meijeriosuuskunta. Kotiin kai sitä ostivat, minä olin pelastunut siinä vaiheessa omilleni.
  Ja juu, kovasti ne niitä mattoja tekivät, kutomalla, virkkaamalla ja kuka mitenkin. t.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 2. Villainen kopio Vanhasen Matille ehdokaspresidentilliseksi torkkupeitoksi?

  VastaaPoista
 3. Tervehdys Anonyymi, Huru-ukko ja Veijo Hoikka!

  Anonyymi: Onhan tuo korea, mutta liian pitkä käytettäväksi.

  Huru-ukko: Hömpötys tuo totta tosiaan oli ja onneksi suhteellisen lyhytikäinen.

  Veijo Hoikka: Kunhan kutoja löytyisi.

  VastaaPoista
 4. Krypta
  Ensin pitää hankkia varmistetut mitat (Masa kaksi metriä, kääntää kylkeä, potkii ja pöyhii, rakkaat mukana). Se torkku-etuliite tais olla tsoukki. Sori siitä!

  VastaaPoista
 5. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Vitsiksi ymmärsin kommentin ja taitaisi tuosta matosta tulla huonosti edes makuupussi, sillä leveys on 80 cm ja pituutta taitaa olla seitsemättä metriä. Huumorin kukkahan on se kaunein kukka.

  VastaaPoista