Aiheittain

tiistai 16. tammikuuta 2018

Ollakko vai eikö ja minkälainen

Yhdysvaltain presidentti Trump latasi eräistä valtioista, että ne ovat persläpimaita. Tästä poltti viimeiset varapäreet mm. Etelä-Afrikka, joka vaatii julkista anteiksi pyyntöä. Eräille maille on myös punainen vaate puhua kehitysmaasta. Jallajallaa maa polttaa monelta käämit ja pahan kerran. Alikehittyneestä maasta vetää osa valtioita sekalaisen kokoelman viljelystuotteita nokkaansa. Sopimatonta on myös puhua ihon pigmentin tai uskonnon mukaan maasta. Laatusanan kohdalla on usein vaikea löytää kultaista keskitietä, jos sellainen ylipäätään on.

Kun olen katsellut maailman menoa, niin afrikan maista vain yksi on jaloillaan eli Etelä-Afrikka ja muut ovat syvällä suossa ja olleet siellä jo kauan. Ensinnäkin siellä on sodittu niin kauan, että alkupistettä ei varmaan enää löydy. Jokaisessa maassa on ollut sisällissotia säännöllisesti ja yleensä siinä tappelevat keskenään heimot tai klaanit ja seuraavana puhuu armeija, joka ketterästi kaappaa vallan. Tämän jälkeen tulevat vaalit ja tyypillistä on, että tuloksesta riippumatta, joku julistautuu presidentiksi.

Yhteistä Afrikan maille on lisäksi köyhyys ja armoton korrupito. Jos otetaan pari pohjanoteerausta, niin Somalian bruttokansantuote on maailman alhaisimpia ja Zimbabwe taisi vetää pohjalukemat iflaatiolle 2008, jolloin se kirmasi 231 miljoonan prosentin vauhdilla. Ainoa tilasto, jossa afrikan maat ovat kärjessä on väestön kasvu. Tästä esimerkkinä Somalia, joka Otavan koulukartaston (v.vm. 1972) mukaan sen väkimäärä oli 2,5 miljoonaa ja vuonna 2016 reilut 14 miljoonaa. Tosin tällaisten maiden osalta voidaan puhua lähinnä arviosta ja tähän arvioituun väkimäärään on liittymässä myös useat maat, sillä Afrikan ja Vähä-Aasian maiden pakolaiset jäävät paperittomina notkumaan ja siitä määrästä taitaa olla itse Luojalla hyvin hämärä käsitys.

Entäpä Etelä-Amerikka? No itse asiassa se ei paljon Afrikasta poikkea. Presidentin vaalit ovat siellä olleet melkoista farssia ja en edes muista, että onko siellä ollut yhtään pressaa, jota ei olisi syytetty korruptiosta, joka rehottaa siellä kuin rikkaruohot kompostin vieressä. Huumeteollisuus kukoistaa, kuten Vähä-Aasiassa ja kartellit teilaavat väkeä tasaisen tappavaan tahtiin. Köyhyys on myös läsnä, kuten lukutaidottomuus, mikä myös Afrikassa on yleistä. Ruokapula on molemmissa maissa kokolailla samalla tasolla.

Olen myös huomannut useita, muita yhtäläisyyksiä Afrikan, Etelä-Ameriikan ja Vähä-Aasian maiden kesken. Tyttöjen koulutus on hyvin olematonta ja jos koulua on hieman päästy käymään, niin se loppuu järjestettyyn avioliittoon tai teiniraskauteen, jonka aiheuttaja usein löytyy perhepiiristä. Tytön kieltäytyminen tai kriittisyys olosuhteista on kuolemantuomio, kuten Malalan tapaus osoitti.

Vaikka näissä maissa on lapsi kuolleisuus suurta, niin väkimäärä lisääntyy räjähdysmäisesti. Ehkäisy tai sterilisaatio ei tule kysymykseen, eikä siitä edes puhuta. Tyttöjen sukuelinten silpominen on vanhaa perua ja tunnettiin jo faraoiden aikana, joten uskontoa tästä ei voi syyttää vaan vanhaa perinnettä. Samoin on pari Afrikan maan johtajaa kertonut torjuvansa HIV-virusta peseytymällä. Näitä sääntöjä löytyy repullinen bibliastakin ja yleisohje on peseytyä vedellä ja olla saastainen iltaan asti. Vanhat tavat ylläpitävät sairauksia ja monet tavat niiden torjumiseksi ovat verrattain vaarallisia. Ongelmaksi muodostuvat tulijat, jotka tuovat perinteisiä kulkutauteja Eurooppaan, jotka sieltä on jo hävitetty ja valitettavasti on niitä ,jotka pitävät rokotuksia tarpeettomina. No, olisiko pikkuinen musta surma taas paikallaan.

Rikollisuus on näissä armotonta ja laajaa. On ampumisia, teloituksia, happohyökkäyksiä, kivityksiä, jne. eli listaa voisi jatkaa loputtomiin. Väkivalta ja erilaiset konfliktit ovat romuttaneet näiden valtioiden taloutta eli turistit äänestävät jaloillaan. Erilaiset ryhmittymät ovat ottaneet kohteikseen nimen omaan turistit, jotka ovat tuoneet monen maan elintason kohoamisen.

Yksi ikävä ilmiö myös liittyy näihin maihin eli muoviroskapyörteet sijaitsevat näillä alueilla. Intian suurin joki Ganges on yksi saastuneimmista joista vaikka pyhä onkin. Puoliksi palaneita ruumiita (polttohautaus maan tapa) ja muuta jätettä enemmän kuin viemärissä. Sitten meitä kehoitetaan muovin vähentämiseen. Miljari ihmistä tuottaa paljon enemmän jätettä, kuin 5,5 miljoonaa ja se jälkimmäinen yrittää edes kierrättää.

Afrikan kupeessa on Israel, joka on kuitenkin Vähä-Aasiaan kuuluva maa. Siellä ei ole luonnon rikkauksia, mutta he ovatkin panostaneet koulutukseen, joten maassa on runsaasti raskasta teollisuutta, elektroniikkateollisuutta ja korkea koulutustaso. Japani on bruttokansantuotteessa mitattuna 3. paras maailmassa, mutta savusumu on siellä paha ongelma, sillä teollisuutta on paljon.

Miten määritellä maan laatu? Meillä oli kekkoslovakian aikana itäblokin maat ja sitten länsimaat sekä kehitysmaat. Kehitysmaihin on myös syydetty valuuttaa enemmän kuin Kreikan pankkien tukemiseen ja vuosikymmeniä. Valitettavasti tulos tästä on ollut heikkoa tuulta kaakosta ja syvä matalapaine pysyttelee alueen yllä.

4 kommenttia:

 1. Etelä-Afrikka nyt on (vielä) jaloillaan lähinnä jäljelläolevan valkoisen & intialaisen väestöperimänsä sekä runsaiden luonnonvarojensa ansiosta.

  VastaaPoista
 2. Etelä-Afrikkaa jostain syystä aina kehutaan. Sen voisi paremminkin katsoa shithole-maiden joukkoon kuuluvaksi
  https://blogit.kansalainen.fi/sulatusuunin-epavarma-tulevaisuus-osa-iii/
  Afrikan maista Botswana kuulunee kehittyviin maihin, mutta sielläkin AIDS tekee tuhojaan.
  Afrikan sisäistä ylikansoitusta yritti ebola suitsia, mutta sivistyneet valtiot blokkasivat luonnonvihreän projektin. Ugandassa pahoja tauteja luvassa, joten seurataan, mitä tuleman pitää
  https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/674262/Outbreak-Africa-Viral-Hemorrhagic-Fever-Uganda-Crimean-Congo-Deaths-Eye-Bleeding-Opendi

  VastaaPoista
 3. Tervehdys Anonyymi ja Veijo Hoikka!

  Anonyymi: Totta, mutta jatkumo on alaspäin menossa.

  Veijo Hoikka: Ei Etelä-Arfikka puhtain purjein seilaa, mutta katselin lähinnä BKT:n kannalta. Ebola olisi ollut ratkaisu ylikansoittumiseen ja varmaan moni muukin tauti, mutta meidän pipertäjät ovat ne sammuttaneet alkunsa, valitettavasti.

  VastaaPoista
 4. Toki ymmärsin perustelusi Afrikka southin (south slangia: syvältä) nostoon hyvvyyden gaalassa. Kuten: Malmön Rosengårdin budjetti on linjassa Ruotsin talousraamien puitteissa. Stubbbb voi jatkaa 😀😁🤩🤐

  VastaaPoista