Aiheittain

perjantai 23. marraskuuta 2018

Kynttilät saastuttavat jälleen

Nyt on taas se aika, jolloin pimenevää iltaa on mukava valaista kynttilöin ja jälleen ilonpilaajana toimii dosentti Raimo O. Salonen, joka kertoo jälleen siitä, kuinka haitallisia pienhiukkasia siitä syntyy. Kirjoitin aiheesta jo 2011, joten jos sen joku haluaa lukaista, niin löytty joulukuusta 2011

Nyt kirjoitetaan siitä, että kynttilät ovat Raimon mielestä syypäinä lasten infektiokierteeseen. Tämä koskee etenkin alle 5-vuotiaita, mutta myös isommilla lapsukaisilla. Olisikohan Raimolta päässyt unohtumaan se, että pienen lapsen vastustuskyky on vielä heikko ja virukset sentään muuttuvat jo puolessa vuodessa toiseksi, aiheuttaen lenssuja.

Lainataan hieman: "Yleisiä oireita polttoperäisistä pienhiukkasista altistumiselle ovat nenän ja kurkun ärsytys, poskionteloiden tulehdukset, yskä sekä hengenahdistus. Myös riski sairastua vakavampiin infektioihin kuten bakteeriperäiseen keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkokuumeeseen kasvaa." Ehdottamasti pienhiukkasten syytä. Lienen saanut hyvin harhaoppisen koulutuksen anatomiasta ja fysiologiasta sekä mikrobiologiasta, sillä olen ollut siinä harhaluulossa, että tauteja aiheuttavat virukset, bakteerit ja sienet. On todella hyvä, että meitä harhaoppisia valistetaan.

Raimon mielestä on turvallista polttaa kynttilää enintään kaksi kertaa viikossa, parin tunnin ajan ja enintään kaksi kynttilää. Jotenkin tuli mieleeni ruokatarvikkeet, jotka ovat, kukin vuorollaan, täysin pannassa, rajoitetusti syötäviä tai peräti suositeltavia. Nyt olen ennenaikaisen kuoleman (miten voin kuolla ennen kuin aikani on?) uhan alla, sillä minulla palaa peräti viisi kynttilää ja varmasti sairastun ainakin heinänuhaan ja jonkinlainen sammakkovitsaus on vielä tulossa, sillä aion laittaa uuniin vielä valkean ja tästä Raimo vetää yhtä paljon herneitä nenään, kuin Pekka Puska joulusilakoistani, jotka ovat vanhan ajan tönkkösuolattuja.

Takka ja puulämmitteinen sauna ovatkin Raimolle jo täysi kauhistus ja asuin alueellamme värähtävät pienhiukkasmittarien viisarit kaakkoon, sillä korttelimme jokaisessa talossa on lämmitettävä tulisija. Yksi talo ei saastuta, sillä se on ollut asumaton jo toistakymmentä vuotta. Itse lienen suurin saastuttaja seitsemällä tulisijalla. Erityisen haitallisia ovat pienet, vanhat asunnot, jossa ilmanvaihtoa ei ole tai se on hyvin tehoton. Olen siis ilmiselvässä vaarassa, sillä päärakennus on vain 88 neliön kokoinen ja varustettu neljällä tulisijalla. Olohuone vain 19 neliöö, iso pystyuuni ja kynttilöiden vakiopolttopaikka. Tosin meillä syttyy kynttilä myös 1,7 neliöisessä vessassa, kun sähköt eivät kulje.

Lainataan taasen: Etenkin vanhojen talojen pienissä asunnoissa lukuisien kynttilöiden palaminen yhdistettynä takkaan ylittää Salosen mukaan katutason liikenteen päästöt helposti. Yllättävä variaatio loytyy tuosta vanhasta kirjoituksesta, sillä katutason päästöt olivat sen mukaan vähäisempiä ja paljon.

Led valoja myös Raimo suosittelee ja mitä huvittavinta, seuraavaa: "Parvekkeen ikkunan läpi on mahdollista ihailla isojen värikkäiden kynttilöiden runsastakin polttamista ilman, että hiukkaspäästöt valtaavat sisätiloja." Ainoa vaan, että monissa taloyhtiöissä moinen on täysin kiellettyä. Pah ja minä poltan kynttilöitä edelleen ja nautin niistä, kuten uunin lämmöstä, olen siis ja pysyn metsäsuomalaisena.

4 kommenttia:

 1. Itse en niinkään mikään kynttiläfani ole mutta vaimoni on. Olenkin joskus piikitellyt, että kämppä näyttää lähinnä huumeluolalta kuin kodilta. Leikilläni siis. Noista tulisijoista ja niiden yhteydestä alllergioihin niin väitän vastaan.
  Lasten yleistyneet allergiat johtuvat minun mielestäni
  1. Ylihysteerististä vanhemmista, lasten pitää vaan välillä olla rapasia,turpa täynnä hiekkaa tai mitä nyt tuolta pihalta löytyy.
  2. Kuiva hengitysilma kotona on itse perkeleestä ja onneksi sähkölämmitys on jo aika "last season".
  3. Jo on kyseillä tutkijalla murheet.
  Terveisin 3 tervettä poikaa ja kaksi lastenlasta.

  VastaaPoista
 2. Tervehdys joppos 123!

  Allekirjoitan tuon ylihoitamisen, sillä immuniteetti ei kehity itsestään. Kuiva ilma lisää hengitystieoireita ja siihen ei kynttilääkään tarvita. Joo, olen miettinyt tutkijan lääkityksen ajankohtaisuutta vai onko pahasti pielessä. Terveyttä kynttilän katkuihin.

  VastaaPoista
 3. Tutkimusvihje dos Saloselle: Ruotsiin mittaamaan päästöjä parkkipaikoille, joissa monikulttuuriset autovalkeat luovat Joulun tunnelmaa. Jossain blogissa tarjottiin ruotsalaista jälkiuunivolvoa, jonka alkuperäinen väri lienee ollut punainen. Jos tutkimusmäärärahat riittävät, niin tutkailemaan Saksan puhtaan ruskohiilen tuottamaa lämpöä, ihan ilman ydinvoimaa. Huonosti häkälöylytetty savusauna saattaisi olla tutkimusympäristön aatelia arvon dosentille. Ainakin allergiat sais kyytiä. "Haravointi" metsässä tuottaisi dataa hurjasti. Siis palavan metsän.

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Noilla päästöillä taitaisi tutkimusbudjetti mennä pahasti pakkasen puolelle.

  VastaaPoista