Aiheittain

tiistai 9. heinäkuuta 2019

Makroskooppisia havaintoja XIII

Nyt ovat tutkijatkin huomanneet sen minkä minä olen nähnyt jo muutaman vuoden eli pihapiirissä ei iltaisin tuhise. Tämä tarkoittaa sitä, että siilit ovat kadonneet. Vielä muutama vuosi sitten pihapiirissä lyllersi useita, niin aikuisia kuin pikkusiilejä. Luontoasiantuntijat ovat sitä mieltä, että kadon syynä on ihmiset ja heidän rakentamansa liian sterilit puutarhat, jossa ei ole piilopaikkoja ja siilien käyttämät "tuhohyönteiset" on myrkytetty pois. Itse kuitenkin kaipaan noita sympaattisia tuhisijoita.

                                                                  °°°

Lääkärien kielitaidosta väittelevä Maija Tervola on tenhyt tutkimusta lääkärien kielitaidosta, jotka ovat tulleet ulkomailta ja siinä on paljon puutteita. Vaatimustasokin on matalampi, kuin esimerkiksi opettajilla. Itse yhdyn täysin Maijan teeseihin, sillä olemme itsekin kokeneet kuinka palvelu on jäänyt saamatta lääkärin huonon Suomen kielen taidon takia. Itselläni verenmyrkytyksen hoito keskeytyi, kun lääkäri ei riittävän selvästi saanut ilmaistua, että suonen sisäinen antibiottihoito pitäisi jatkua. Tyypin puheista en muutenkaan saanut selvää ja paha tatu ei kuulosta kovin loistavalta kielitaidolta ja tämä on mielestäni niin tärkeä asia, että se lakiin tulisi kirjoittaman.


                                                                  °°°

 Alkoholi- ja virvoitusjuomiin tulee melkoiset veronkiristykset. Alkoholista pitää irti saada 50 miljoonaa ja virvoitusjuomistakin 25 miljoonaa. Kuritusta kansalle tarjotaan myös polttoaineen verotuksen kiristämisellä ja tämä tulee pikkuhiljaa merkitsemään yksityisautoilun vähenemistä, sillä se autokanta, johon on varaa, on vanhaa ja polttoaineverotuksella siitä tulee niin kallista ajamista, ettei siihen ole enää varaa. Alkoholin veronnosto ei eritysesti koske talouttamme, sillä olen jo melkoinen panimomestari, sillä teen oluet ja viinit itse ja tulipa viime syksynä kokeiltua siideriäkin, kun omenoita tuli runsaasti ja hyvää siitäkin tuli.


                                                                  °°°
PT-media kertoi, että Helsingin seudulla pyörii jälleen uussuomalaisten jengi, jotka ottavat kohteekseen tavissuomalaisen. Valtamedia ei tästä kerro ja edellisen ryppään touhuista kertoivat vasta sitten kun uhreja oli lähemmäs sata. Myös tulijoiden tekemät raiskaukset ovat olleet kasvussa ja huumausainerikoksissakin he ovat varsin hyvin esillä. Eikö kotokutoinen rikollisuus riittäisi. Näytämme siirtyvän yhä lähemmäs Ruotsin menoa, jossa monissa kaupungin osissa on käynnissä jo lähes sotatila ammuskeluineen ja räjähdyksineen.


                                                                  °°°

Lähihoitajat avautuivat karuista kokemuksistaan ja tiedän vanhastaan, että meno on vain kiihtynyt. Omaiset ovat yleesä haastavampia kohdattavia kuin potilas. Haukkumiset ovat olleet arkipäivää jo pitkään, mutta uutena ilmiönä on fyysisen ulkonäön ja ammattitaidon mollaamiset. Potilaalta tällaista käytöstä osaa odottaa, mutta terveeltä omaiselta ei. Tai sitten omaiset ovat sairaampia kuin potilaat. Itsekin sain omaiselta syytteet niskaan, kun apuhoitajan koulutuksella en kyennyt tekemään viiden suonen ohitusta kokemattoman sairaanhoitajan ja tuoreen päivystävän lääkärin kanssa.


                                                                  °°°

Egypti on herännyt todellisuuteen eli väestön liikakasvuun. Vanhat tavat kuitenkin pitävät pintansa ja köyhillä alueilla on suuret lapsikatraat, jos joku heistä menestyisi ja elättäisi vanhemmat. Lähitulevaisuudessa ei liene muutosta näkyvissä asian suhteen.


                                                                  °°°

Rohkaistuimme 17 vuoden suunnittelun jälkeen lähtemään Vanhan kirjallisuuden päiville. Tutustuminen kirja-antiin oli lyhyt, sillä eksyimme nopeasti pöydän ääreen, jossa oli suosikkejamme. Saman verran meni minuutteja, kuin oli retkeä suunniteltu ja budjetti käytetty. Nyt on hetkiseksi luettavaa.


2 kommenttia:

 1. Ulkomaisten lääkärien suomenkielen taito on puutteellinen.

  Tärkeä syy lienee se, että suomenkielisiä lääkäreitä on liian vähän tekemään täysipainoista lääkärintyötä, koska heille on sälytetty sihteerien töitä.
  Minä uskon myös näin.

  https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset/hallitusohjelma-hyva-ndash-laakarit-tarkeita-toteutuksessa/

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Itse aikanaan vastustin konekirjoittajien poistoa ja poliklinikka sihteerien vähentämistä. Molempien toimien alasajo on johtanut yhä pidempiin jonotusaikoihin ja virheisiin kirjoitetuissa teksteissä, jotka saattavat olla kohtalokkaita. Myös ulkomaalaisten lääkärien Suomenkielen tasoa tulisi valvoa ja vaatimustasoa nostettava.

  VastaaPoista