Aiheittain

perjantai 19. heinäkuuta 2019

Pulaa lääkkeistä

Pitkään on ollut tiedossa, että osaa lääkevalmisteista ei ole saatavilla. Ongelma koskee useita valmisteita ja monet niistäovat käyttäjilleen tärkeitä. Ongelman syyksi on mainittu lääketeollisuus, jossa saatetaan vaikuttava aine tehdä Kiinassa, itse pillerit Italiassa ja pakkaukset Irlannissa. Jos ketjussa joku mättää, nnin valmistetta ei tule. Myös raaka-aineen epäpuhtaus voi keskeyttää prosessin. Lisäksi Suomi on maana pieni verrattuna suurempiin markkinoihin.

Osaan lääkkeistä on saatavana korvaava valmiste ja saattaa käydä niin, että rinnakkaisvalmistettakaan ei massa ole riittävästi ja nekin loppuvat. Itselläkin on käynyt niin, että perusvalmistetta tai rinnakkaisvalmistetta ei ole ollut saatavilla lopulta sitä saatiin tuotua muualta ja oli hivenen huvittavaa, kun Suomen kieliset käyttöohjeet oli pantu paketin päälle kumilenkillä. Sisällä olevat sisälsivät kaikki Itä-Blokin valtioiden kielet. Onneni oli, että alkuperäinen lääkelaatta oli suuri, joten pärjäsin tuon kahden viikon odotuksen.

Hankalampi tilanne syntyy, kun lääkkeellä ei ole korvaavaa valmistetta ole olemassakaan. Näin kävi myös itselleni. Apteekissa oli kylläkin semi vahvuus eli puolet originaalista, mutta siihen ei voinut vaihtaa ilman reseptiä. Tätä kehoitettiin hakemaan lääkäriltä, mutta tässä törmätäänkin sitten isoon ongelmaan eli lääkärin aikaa saa odotella viikkoja, joten reseptin saaminen ei ole mikään yksiselitteinen juttu. Itseni kohdalla on myös kysymys lääkeryhmän tuotteesta, joka on ainoa sopiva, sillä ammoin tuota etsittiin useiden lääkekokeilujen verran ja lopulta lääkäri totesi, että ei ole enää kuin yksi vaihtoehto.

Fimean mukaan tänä vuonna on tullut saatavuusongelmista ilmoituksia jo yhdeksänsataa, kun koko viime vuonna ilmoituksia oli 1213 kappaletta. Toisin sanoen tämä on lisääntyvä ongelma ja vakava sellainen. Suomessa oli aikanaan lääketehdas, mutta sekin myytiin ulkomaille. Tätä nykyä ei Suomessa liene valmistusta lainkaan. Suuret kansainväliset yhtiöt voivat tehdä mitä tahansa ja pienten markkinoiden Suomi jää sivustakatsojaksi. Tämä on vakava asia ja siihen pitäisi joku tolkku saada.

4 kommenttia:

 1. Eihän tuossa nyt vaan tullut hieman vihapuheeseen viittaavaa? Nämähän ovat niitä suuria saavutuksia, joita on saatua aikaan globalisaatiolla ja kuulumalla EUhulaan. Kiittäkäämme niitä kauaskatseisia päättäjiä, jotka vievät Eurooppaa Suomi etujoukoissa kohti paratiisia. Ruotsihan on sinne jo rantautunut https://www.kansalainen.fi/ruotsin-kuuden-vuoden-puukkohyokkaysten-saldo-on-267-kuollutta/

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Ei suinkaan, jos olisin niin olisin kirjoittanut tuosta Ruotsin sotatilasta.

  VastaaPoista
 3. Sori
  Olin ymmärtänyt väärin. Olin siinä luulossa, että päättäjiemme kaikkien toimien arvosteleminen on rasismia, natsismia, fasismia tai ainakin vihapuhetta. Noinkin tärkeä asia kuin lääkkeiden saatavuus kuulunee päättäjien vastuualueeseen. Ruotsin sotatila johtuu ruotsalaisten päättäjien hyväsydämisyydesä, mutta odotellaan nyt sen leviäistä Suomeenkin.

  Esim. pakolaisten motiivien arvostelu todettiin olevan rasismia, joskaan sitä ei vielä silloin persuissa esiintynyt, mistä todiste: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000980097.html

  ps: sarkasmivaroitus (unohtui edellisestä kommentistani)

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Veijo Hoikka!

  Ihan vielä se ei ole saanut lain voimaa, joten vielä voi viranomaistoimintaa kritisoida.

  VastaaPoista