Aiheittain

lauantai 23. heinäkuuta 2022

Energia- ja sähköpula

Eilisessä aamun aviisissa oli juttua energiasta otsikolla Lämmittäminen ei ole kaasun varassa. Nyt on ollut paljon kirjoituksia sähkön ja kaasun pulasta ensi talvena ja kehoitettu säästämään energiaa. Jopa EU:n komissio on kehoittanut jäsenmaitaan vähentämään kaasun kulutusta 15 % elokuun alusta maaliskuun loppuun. Samaa ovat eri mediat toitottaneet sähkön osalta. On väläytetty, että Suomessa voidaan ensi talvena joutua säännöstelemään sähköä ja tekemään parin tunnin sähkökatkoja talouksille.

Suomen sähkönsiirron kantaverkon ylläpitämisestä ja kehittämisestä vastaa Fingrid, joka vastaa siitä, että sähköä on niin paljon kuin tarve on. Lainataan hieman aamun aviisia: "Vasta viimeinen keino on alkaa kuluttajatasolla säännöstellä sähköä. Jos saamme käskyn Fingriditiltä, niin katkomme kiertävästi ihmisiltä sähköjä, noin kahden tunnin ajaksi. Ilmoitamme aina, ketä sähkökatko koskee ja milloin se tapahtuu.". Varautukaamme sitten pahasti pienhiukkasia levittelevillä kynttilöillä talven pimeydessä.

Sähkökatko ei vielä parissa tunnissa pakastinta sulata, mutta sähkölämmitteinen kämppä saattaa viiletä pakkasilla melkoisesti. Itsellä on takat ja hella sekä leivinuuni, joten pärjään niin lämmön kuin ruokahuollon puolesta. Tosin se edellyttää päärakennuksen piipunpään korjausta, mutta onneksi löysin muurarin, joka ei pelkää katolle kiipeämistä. Seitsemänkymmenluvulla tehtiin paljon taloja, joissa on pelkästään sähkölämmitys, joten vilu voi tulla. Kaukolämpötaloissa ei tule kuin pimeysongelma.

Jo nyt kehoitetaan säästämään sähköä ja sammuttamaan ei-välttämättömät sähkolaitteet. Eipä kesällä juuri ylimääräisiä sähkölaitteita ole käytössä, ellei kotia viilennetä lämpöisinä päivinä sähköllä. Itse asun liki satavuotiaassa puutalossa ja pakosta helteillä huoneiden lämpötila nouseen, mutta olen huomannut kropan tottuvan nopeasti kuumuuteen, joten helteet eivät nukkumista ole häirineet.

Lainataan taas hieman: "Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan mahdollinen säännöstely ajoittuisi todennäköisesti kylmille pakkaspäiville aamulle ja illansuulle. Sähkökatkoa ei toteutettaisi kaikkialla, kuten sairaaloissa. Leskelä kehottaa kuluttajia tekemään oman osansa sähköpulan hillitsemiseksi.". Mihin se sähköpula perustuu Suomessa?. Meillä on vesi-, ydin-, tuuli- ja aurinkoenergiaa. Tänä vuonna ei ole ollut pitkiä kuivuusjaksoja, joten vesivoimaa riittää. Oman osansa energiahuoltoon toisi Olkiluoto 3:nen, jos se joskus valmistuu. Myöhässä tuo tuntuu olevan yhden kymmenen vuotta. Ei olisi pitänyt ostaa ranskalaisilta, kuten puolisoni on osuvasti todennut, että raskalaisilta pitäisi kieltää autojen valmistus kokonaan ja keskittyisivät siihen, mitä osaava eli viinin, konjakin ja shamppanjan valmistukseen.

Sähkö- ja energiapulaa on perusteltu Venäjän aloittamalla sodalla Ukrainassa, mutta mielestäni tämä ei ole totta, sillä jo viime talvena puhuttiin pulasta. Venäjä on lopettanut niin kaasun, sähkön ja puun tuonnin Suomeen. Puuta meillä on omasta takaa, joten se ei vaikuta hakkeella toimivissa voimalaitoksissa mitenkään. Venäjältä tuodun sähkön osuus on marginaalinen ja se korvautuisi monin kertaisesti jos Olkiluoto kolmonen saadaan toimintaan. Kaasua käyttää lähinnä teollisuus ja Helsinki lämpiää kivihiilellä, jota sikäläiset viherpiiperöt eivät noteeraa ympäristön tuholaiseksi, kun koti pysyy lämpöisenä.

Fingridillä on myös varavoimaa, joka vastaan Olkiluoto kolmosen tehoja ja voidaan hätätilanteessa käynnistämään. Koska Olkiluoto kolmonen myöhästyy jälleen eikä Ruotsista ja Norjasta saada ostettua sähköä, niin varavoimaa voidaan joutua käyttämään. Sitä artikkeli ei selvitä, että millä energiamuodolla nämä varavoimat käyvät ja artikkelin mukaan ne eivät ole ratkaisu pulaan. Akkuja on esitetty tasaamaan kulutuspiikkejä, mutta niiden aikaväli on lyhyt eikä esimerkiksi 36 tunnin varautuminen niillä häiriötapauksessa ei onnistu.

Monissa suurissa kaupungeissa suurin osa talouksista lämpenee kaukolämmön avulla, jota voidaan tuottaa eri tavoin. Huoltovarmuuden suhteen teki vihreä hallituksemme huonon päätöksen, että turve ei ole uusiutuva ja korotti sen verotusta. Toisin menetteli Ruotsi, joka totesi sen uusiutuvaksi. Moni kaukolämpövoimala toimii myös kaasulla ja nyt olaan hankkimassa nesteytyten maakaasun saatavuudeksi LNG-laivaterminaalia Inkooseen. Se ehkä helpottaa.

Tämä sähkö- ja energiapula tulee taas vaikuttamaan nuorison pahoinvointiin, sillä ilmastokriisin aiheuttamaan pahoinvointiin liittyy nyt myös sähkö- ja energia-ahdistus. Milläs sitä käteen kasvanutta kapulaa lataa, jos ei sähköä ole. Lisäksi aamun sähkökatkoksiin, kuinka monta ilmoitus tavoittaa. Itselläni on etu puuhellasta, jolla saa aamusumpit kiehautettua ja lämpöä koleaan pirttiin. Tulee mielenkiintoinen talvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti