Aiheittain

lauantai 6. elokuuta 2022

Käyttöhuoneita narkomaaneille

Tuossa taannoin oli iso uutinen aamun aviisissa käyttöhuoneista huumausaineiden käyttäjille. Tukea niille on tullut THL:stä, päihdehoitajilta ja artikkelin mukaan myös entisiltä käyttäjiltä. Perusteena käyttöhuoneille on huumekuolemien estäminen ja veriteitse leviävien tautien ehkäisy ja ympäristön turvallisuus. Tyypillisesti huumekuolema johtuu huumeiden, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden yhteiskäytöstä. Huumausaineisiin kuoli vuonna 2020 258 käyttäjää. Suomi johtaa EU-maiden kuolin tilastoja alle 25-vuotiaiden käyttäjien osalta.

Itse olen huumausaineita vastaan ja uskon porttiteoriaan, jossa lievemmistä aineista siirrytään vahvempiin. Ainakin aviisin kolmen haastateltavan tie on johtanut alkoholista kovempiin aineisiin. En myöskään usko käyttöhuoneiden tuovan mitään hyödyllistä, sillä huumausaineiden käyttöä salataan samalla tavalla kuin alkoholin käyttöäkin. Tosin poliittinen päätöshän käyttöhuoneet on ja se vaatiin lain muutosta. Mielestäni se johtaa asenteiden hyväksymiseen huumausaineiden suhteen. Jo nyt nuorisolla on asenteet sallivampia huumausaineiden käytön suhteen.

Nyt on jopa tehty kansalaisaloite käyttöhuoneiden sallimiseksi ja kannatusta se on saanut sen verran, että etenee eduskunnan käsittelyyn. Aiemmin tehty kansalaisaloite kannabiksen vapauttamiseksi kaatui eduskunnassa, mitä pidän hyvänä asiana, sillä kannabiksen hartsit sitoutuvat aivojen valkeaan aineeseen ja tekevät käyttäjästään ilmeettömän ja eleettömän sekä tylsistyneen. Lisäksi kannabis aiheuttaa alle 25-vuotiaille psykoosioireita, kun aivot eivät ole vielä valmiit.

Käyttöhuoneet on lähinnä tarkoitettu pistoshuumeita käyttäville ja siellä oltaisiin terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Käyttöhuoneita perustellan sillä, että julkinen käyttö vähenisi. Itse en tähänkään usko, sillä kun tarve käyttää iskee päälle, niin ainetta käytettään sopivassa kodin. Yleisiä käyttöpaikkoja ovat yleiset vessa ja porttikongit. Tuossa suuressa naapurikaupungissa käyttäjät ovat hakeutuneet rautatieaseman portaikkosokkeloihin.

Lainataan aviisia hieman: "Haastatellut kokemusasiantuntijat ovat selkeästi käyttöhuoneiden kannalla. Hyötyä olisi esimerkiksi siitä, että sairaanhoidon ammattilaiset voisivat puhtaiden pistovälineiden jakamisen lisäksi neuvoa turvallisessa ja oikeaoppisessa pistämisessa, sillä käyttäjien ongelmana on usein pistämiseen sopivan suonen löytäminen.". Tämän palvelun kiteytti sopivasti Pekka (nimi muutettu artikkelin mukaan), joka on 33-vuotias ja aloittanut suonen sisäisten huumeiden käytön 18-vuotiaana: "Parempi olisi, että kokenut sairaanhoitaja etsisi suonen ja pistäisi. Siinä infektioriski pienenisi merkittävästi.". Tämä oli itselleni viimeinen niitti. Vanhusten hoidosta puuttuu hoitajia ja sitten narkkarit kaipaavat pistäjää. Myös sana kokemusasintuntija kalskahtaa korvaan. Se ei ole asiantuntija vaan entinen käyttäjä. Nykyjään asiantuntia roolia tyrkytetään hieman liian helposti ja jokainen voi olla jonkin sortin asiantuntija. Minäkin.

Käyttöhuoneita on myös perusteltu matalan kynnyksen palveluna, josta voisi saada lähetteen mahdolliseen jatkohoitoon. Mitä tällä jatkohoidolla tarkoitetaan ei artikkelista selvinnyt, mutta oletan, että pääsisi katkolle ja korvaushoidon piiriin. Mielestäni korvaushoito on vaan jatkumoa huumeiden käytölle.

Lisäksi käyttöhuoneita on perusteltu yliannostusriskin laskemisella. Yleinen yliannostuksen aineuttava huume, on artikkelin, mukaan heroiini, jota maassamme käytetään vähän. Haastatellut ex-käyttäjät ovat huolissaan nuorisosta, joilla ei kokemusta käytöstä ole ja jos ei heti kolahda, niin otetaan jotain lisää ja päädytään yliannostukseen.

Yksi tuon suuren naapurikaupungin psykosoliaalisen tuen palvelujohtjan mukaan huoneissa voisi testata huumausaineiden koostumuksen. Miksi? Jos kerran on päättänyt kaytää huumeita ja se on nykylain mukaan rikollista, niin rikollisethan sitä myyvät ja saattava myydä mitä tahansa, joten se on oma valinta. Ei yhteiskunnan tehtävä ole selvittää huumausaineen koostumusta tai pitoisuutta.

Poliisillehan käyttöhuoneet nykyisen lain mukaan olisivat helppo kohde kauppiaiden ja käyttäjien rankaisemiseksi. Todennäköisesti lakia tulaan lieventämään ja huumausaineden käytöstä sallivampaa eli ongelmat lisääntyvät. Poliisin mukaan käyttäjät ovat nuorentuneet ja useat tavoitetut ovat alaikäisiä.

2 kommenttia:

  1. Sitä minä lähinnä ihmettelen, mistä tuonne saadaan niitä hoitajia, ei liene viihtyisin mahdollinen työympäristö kun narkit pyörivät jaloissa ja oksentelevat lattioille.

    VastaaPoista
  2. Kyllä minä kannatan käyttöhuoneita, joissa olisi narkeille heidän mieleistään kamaa kaikkine tykötarpeineen, mutta ei uloskäyntiä.
    Se olisi toki tehtävä ennen sisäänkäymistä selväksi:
    "Jos tästä käyt, saat ulkomaailmalle hyvästit heittää;
    onko varmasti ymmärretty?"

    Jos narkille käy, hän saa sitten viettää käyttöhuoneessa loppuelämänsä piikittäen itseensä niin paljon kuin haluaa.
    Seuralliset narkit voitaisiin ohjata yhteiskäyttöhuoneeseen, jossa he saavat tehdä narkkaamisen lisäksi keskenään mitä sitten mielivät;
    lopuksi puhtaanapito korjaa ruumiit pois.

    Kukaan ulkopuolinen ei vahingoitu, ja narkit saavat mitä loppujen lopuksi haluavatkin.

    VastaaPoista