Nyt käy kuumana keskustelu siitä, mitä einestuote sisältää.
Tähän on syynä se, että lasagnesta (vastoin tuoteselostetta) löytyi
hevosenlihaa naudanlihan sijaan. Tästä mekkala nousi Britanniassa, missä
hevosenlihan syöminen on tabu. Liekö syynä, ettei ystävää popsita.
Hevosurheiluhan on Britanniassa suurta huvia. Eivätkä he tai amerikkalaiset syö
poroa, sillä Petteri Punakuono ei enää pääse lahjoja tuomaan.
Ruokiin liittyy paljon tabuja ja osan niistä värittää
uskonnolliset syyt. Sikaa eivät syö ainakaan muslimit, mutta osalle
kristinuskoisistakin se syntistä ruokaa. Ajoihan Jeesus paholaiset yhdeksään
sikaan, jotka hulluudessaan juoksivat veteen ja hukkuivat. Muistan pikkutyttönä
isoäitini sanat. Hänen ystävänsä arvostelivat kiivain sanoin mummua siitä, että
hän laittoi ruuaksi sikaa, joka on paholaisen omaa. Mummu tähän topakasti vastasi:
"Kun minä laitan palan possua pataan ja kuumaan uuniin tai sen kuumalle
paistinpannulle, ei sellaista pirua olekaan, joka sen astian reunalla
istuu.".
Osa ruokaan liittyvistä uskomuksista perustuu vanhaan aikaan
ja etenkin herkästi pilaantuvia ruokia kohtaan on tullut rajoituksia, sääntöjä,
jne. Onhan meilläkin tunnettuna tuo vanha sanonta, että "Kolmantena
päivänä kala ja vieraat alkavat haista.". Kalan ja kanan käsittelyyn on
annettu ohjeita, jotta mm. salmonellaa ei levitetä jokaiseen syötävään ruokaan.
Monesti vanhat sanonnat pitävät paikkansa, mutta osa on jo vanhaa perua eikä
niillä ole vastinetta nykypäivänä.
Moni pitää riistaa epäpuhtaana ruokana, sillä onhan nuo
hirvikärpäset sun muut loiset. Monet erikoiset, paikalliset ruuat jäävät
monelta syömättä, joko ulkonäön vuoksi tai raaka-aineen vuoksi. Verilätyt ja
mustamakkara ovat joillekin hirvittävä kammotus. Vastavuoroisesti skottien
perinneherkku Haggis-makkara on vientikiellossa muistaakseni useampaan maahan.
En ehkä olisi valmis kokeilemaan koiraa, kissaa, mustekalaa, skorpionia tai
matoja. Ennakkoluuloni minullakin.
Nykyisin syödään yhä enemmän ja enemmän valmisruokia, joiden
sisällöstä on meidän luottaminen siihen mitä valmistaja ilmoittaa. Mutta kuten
tunnettua, aina löytyy ketkuja, jotka myyvät mitä sitten se sattuu olemaan.
Lihan ulkonäkö lienee melko samanlainen kaikilla lihallisilla. Lisäaineita on
nykyisin jo peruselintarvikkeissa runsaasti. Muistan hyvin tuon ajan, jolloin
isovanhemmat vielä viljelivät peltojaan ja viljasta tehtiin myllyssä
kaurahiutaleita, ohraryynejä ja jauhoja. Niitä tehtiin vain sen verran mitä
neljän kuukauden tarpeiksi vaadittiin, sillä puolen vuoden kuluttua niiden
maku, koostumus ja ulkonäkö oli muuttunut. Nykyisin jauhopussi kestää vuosia.
Itse epäilen pahanpäiväisesti ruoka-aineisiin lisättyjä aiheita.
Itse en osta kanaruokia valmiina, sillä en ole varma, ettei
tuote sisällä hunajaa, jolle olen erittäin allerginen. Jo pieni määrä hunajaa
saa minut haukkomaan happea. En yksinkertaisesti uskalla ostaa, sillä
aika-ajoin tulee takaisinvetoja tuotteesta, jossa saattaa olla jäämiä
pähkinästä, soijasta, tms.
Olisiko einesten sijaan syytä nostaa kunniaan aito ja alkuperäinen
kotiruoka? Peruspöperön kokkaamiseen ei juuri 30-45 minuuttia kauemmin mene ja
tiedät tasan varmasti mitä syöt. Saat maustaa ruuan omien mieltymystesi mukaan.
Unelmoin onnesta, että vielä saisin jostain hirvipaistin ja
pääsisin tekemään tuon upean juhlapaistin. Toki sen valmistamiseen menee 16
tuntia, mutta makuelämys on sen arvoinen. Olen jo muutaman kerran miettinyt
sivun perustamista, jossa olisi ruokareseptejä joka lähtöön, arkeen ja juhlaan,
nopeasti ja vaivattomasti, kun aikaa kokkaamiseen on, jne. Pistetään
mietintämyssyn alle, vaikka reseptisivuja onkin valtavasti.
Olisiko haasteen paikka? Perinteinen kotiruoka kunniaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti