Aiheittain

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Tee se itse palotarkastus



Lueskelin tuossa eilen aamun aviisia ja otsikon aihe löytyi sieltä. Tutkin asiaa enemmän ja sitä pettyneemmäksi ja surullisemmaksi tulin. Netistä löytyi muutama lomakemalli, jonka avulla palotarkastuksen voi itse suorittaa.

Miksi pettymykseni? Olen useassa kirjoituksessani kertonut kuinka yhteiskuntaamme ajetaan alas. Palotarkastuksesta kirjoitin marraskuussa 2011, otsikolla Huolimatonta viranomaistyötä ja siinä kuvasin, kuinka leväperäisesti palotarkastaja asiaan suhtautui. Nyt sitten odotetaan, että tavallinen kansalainen huolehtii vastuuntuntoisesti tarkastuksen. Näkispä vaan.

Kun katselin noita lomakemalleja, niin löydetyistä laaja-alaisin, mutta silti osin puutteellinen, oli osoitettu kerrostaloille. Siinä esitetyt asiat olivat itsestään selvyys, mutta koska ihminen ajattelee itsestään selvyyksiä. Esimerkkinä mainittakoon kynttilän poltto parvekkeella tapahtuu turvallisissa lyhdyissä. Monessa kerrostalossa on autotallit ja nykyisin parkkihalli. Näistä ei tässä laajimmassa ollut mitään mainintaa. Hilpeyttä herätti minussa kohta: "Pyykkiä ei kuivata löylyhuoneessa tai sähköpatterin päällä.". Kyllä pyykkiä voi löylyhuoneessa kuivata, kun se ei ole löylyttelykäytössä. Tässä kohtaa tulee muistaa vanha sanonta, että missä voi sulaa, siellä nahka palaa tai nykyaikaistettuna missä levite (nimivalinta vapaa) nesteeksi muuttuu, siellä tekokuitu leimahtaa.

Lomakkeita löytyi myös omakotitaloihin, mutta ne olivat perin juurin suppeita ja ylimalkaan ilmaistuja, esimerkiksi: "Saunan paloturvallisuus". Tällainen on hyvin laaja käsite. Omaa saunaani saattaa joku pitää paloturvattomana, sillä siellä on pyykkinarut. Ne tosin ovat eripuolella kuin kiuas ja väliin jää kaksi ja puoli metriä. Siellä ei kuitenkaan pyykkiä kuivatella silloin kun saunotaan.

Mielenkiintoiseksi näissä lomakkeissa muodostui kohta: "Autosuojaan ei ole varastoitu ylimääräistä palokuormaa sekä Kemikaalien, bensiinin ja nestekaasun säilytys.".  Autotallissa yleisti ottaen säilytetään autokemikaaleja. Tavallisesti siellä on kuitenkin kaikkea muuta kuin auto tai auton lisäksi kaikkea muuta. Omakotitalossa (en nyt tarkoita ihan näitä uusimpia, joissa tontti on 450 m² ja talon pohjapinta-ala 350 m²) on nurmikkoala ja sen lyhentämiseen tarvittavaa kalustoa säilytetään yleensä autotallissa, joten siellä on myös polttoainetta. Monesti autotalli on myös harrastetila, jossa on työkoneita ja sekalainen kokoelma kemikaaleja. Tässä kohtaa on taas palattava ihmiseen eli mikä itselle on normaalia tai tavanomaista voi toiselle olla kauhun aihe. No, eipä tuota edellistä palotarkastusta tehnyttä tyyppiä edes kiinnostanut meidän kemikaaliarsenaali, vaikka niiden varastointi onkin toteutettu huolella ja kemikaalin ominaisuuksien vaatimalla tavalla.

Mielenkiintoni herätti omakotitaloille tarkoitetussa lomakkeessa kohta: "Kiinteistössä yritystoimintaa". Lisätietoihin kehotettiin laittamaan tarkempia tietoja. Yllättävää kyllä, ko. tieto puuttui kerrostaloille tehdystä lomakkeesta. Itse katsoisin tiedon olevan tärkeä. Asun omakotitalossa ja minulla on yritys. Sen yksi tuotantoväline on ajoittain kotipihalla. Nyt sen tankeissa on polttoainetta vain 610 litraa, mutta muutostyön seurauksena 980 litraa (saatat arvata toimialan). Lisäksi muut tankit, niin täysinä ollessaan on tontilla 1200 litraa polttoainetta. Muistuu mieleeni ammoinen autopalo pihallani. Hätäkeskus otti asian vakavasti vasta toisella soittokerralla, kun puolisoni painotti tilanteen eli palavan auton tankissa oli noin 100 litraa polttoainetta ja sen rinnalla toinen, jonka tankissa oli tosin vain 60 litraa, mutta molemmat rakennusten lähettyvillä. Katsoisin, että palo- ja pelastuslaitokselle tämä liiketoimintamme on erityisen tärkeä asia.

Mennään sitten ihmiseen itseensä. On ihmisiä, jotka ovat tunnollisia ja joista ei ole edes veroilmoituksen kaunisteluun. Kuitenkin on niitä, jotka eivät ole. Tuossa tämän aamuisessa aviisissa oli juttua pelastussuunnitelmasta, joka olisi lain mukaan pitänyt olla jo laadittuna, mutta vaan ei ole. Siinä kysyttiin kansalaisilta, että tuntevatko pelastussuunnitelman talossa/taloyhtiössä. Yksi yhdeksästä tiesi, sillä luottamustoimen vuoksi oli sen laatija. Yksi on sen lukenut, mutta ei muista siitä mitään. Kuusi ei tiennyt asiasta tuon taivaallista ja yksi kyllä tiesi, mutta ei välittänyt ja perusteena oli se, että asuu matalalla, joten ei tarvitse huolehtia pelastautumisesta. Suomessa on noin 5 426 674 asukasta ja jos yllä esitetyn otannan mukaan suoritetaan puoli huolimaton tilastotieteellinen laskenta, niin likimain 5 miljoonaa kansalaista ei tällaista suorita. 0,001 % tekee tarkastuksen huolella ja toinen mokoma viittaa kintaalla sekä yksi unohtaa koko homman.

Tee se itse palotarkastuksen ongelma on myös silmien ummistaminen. Mitä toinen ei näe, niin sitä ei olemassa ole. Tämä on ollut tiedossa jo kauan. Otan esimerkkinä löydetyt sotamuistot. Vanhoissa taloissa on myös otettava huomioon entinen elämä, joten erilaisia löytöjä remonttien yhteydessä löytyy. Toki iso osa on harmittomia, mutta näistä vähemmän harmittomista kerron omakohtaisena esimerkkinä sisarusteni luokkatoverin saunaremontista. Rakennus oli tehty 1900- luvun alussa ja sitä päätettiin remontoida perusteellisesti, sillä seinälaudat olivat alareunastaan lahot. Perheen isä päätti siis purkaa seinät kokonaan, selvittääkseen olivatko eristeet missä kunnossa. Purku tuotti lauteiden takaisen, kiukaan viereisen seinän osalta yllätyksen, joka päätti purkamisen välittömästi. Perheen isä soitti välittömästi poliisille ja ei mennyt kauan aikaa kun paikalle saapui myös puolustusvoimien edustajat. Löydön jälkeen perheen isä sanoi: "Jos tämän olisin tiennyt, en ikinä olisi tuota saunaa lämmittänyt". Lauteiden takaa löytyi seuraava kokoelma: Telamiina 2 kpl, Kiväärin patruuna 60 laatikkoa, Pistoolin patruuna 40 laatikkoa, Konekiväärin patruunoita lipas ja nauhamuodostelmina 1000 kpl, käsikranaatti 30 kpl, nalleja 1 laatikko. Arsenaali oli peräisin vuodelta 1918. Olin tuolloin noin kymmenvuotias, joten lukujen suhteen saattaa olla heittoa hieman, mutta nuo telamiinojen määrä on oikea, sillä perheen isä kauhisteli vielä vuosia tapahtuman jälkeen savupiipun vieressä ollutta kahta ryhtinappia.

Taitavat palomiehet olla tulevaisuudessa suuressa vaarassa. Kuten aiemmin kirjoitin, niin ei ole mitään väliä, jos varastossa on isoisoisoisoisän aikaiset tykinkuulat, mutta sillä on merkitystä, jos siellä on vaarivainaan kantodynamiitit. Vanhat kemikaalit muodostavat myös omat ongelmansa, sillä niiden koostumus saattaa muuttua vanhemmiten. Jos tällainen turvallisuutta ylläpitävä toiminta siirretään kansalaisten itsensä suorittamaksi, niin miksi ei myös muut lain edellyttämät toiminnot, kuten autokatsastus, ajo-oikeus, passin ja henkilökortin laadinta, jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti