Pitkään ja hartaasti on terveydenhuollon uusimista koskeva laki ollut valmisteilla ja se on herättänyt suurta keskustelua puolesta ja vastaan. Säästöjä haetaan ja siihen on haettu lääkkeeksi jopa priorisointia eli ketä hoidetaan. Hanke, jonka suunnitteluun on käytetty runsaasti hupenevia rahoja, on nyt kaatumassa, sillä esitykset ovat jopa perustuslain vastaisia.
Sen me tiedämme, että hallitus on aivan tumpelo ja sen on jopa pääministeri Stubb suusanallisesti meille kertonut. Hallituksemme aikaansaannokset ovat olleet vain kokoelma soutamista ja huopaamista, mutta ensimmäistäkään kunnon päätöstä ne eivät ole aikaan saaneet.
Julkinen terveydenhuolto Suomessa alkoi 1880-luvulla, jolloin tulivat kunnanlääkärit (kaupunkilääkärit kaupungeissa) ja kätilörokottajat, jotka olivat koulutettuja kätilö/terveydenhoitajia. 1920-luvulla tulivat äitiys- ja lastenneuvolat. Toiminnan aloittajana tunnetaan arkkiatri Arvo Ylppö, mutta Marsalkka Mannerheimin Lastensuojelu Liitto (alkuaan MMLL ja nykyään MLL). Liiton rahoittamana nousi moneen kuntaan Lastentalo, jossa toimi äitiys- ja lastenneuvola sekä monin paikoin myös kunnanlääkärin vastaanotto.
1900-luvun alkupuolella rakennettiin moneen kuntaan oma sairaala. Minun kotikuntaani valmistui sairaala 1927 (sisätaudit, kirurgia, synnytys, röntgen, oma leikkaussali) ja pitkän vitkuttelun jälkeen myös kulkutautisairaala 1936. Molempien rakentamisen mahdollisti kunnan kaksi suuryritystä, jotka vaihtoivat tonttimaata kaupungin kanssa, jotta terveyspalvelut olisivat keskellä kuntaa. Yritykset lahjoittivat rahaa suunnitellun, laitteisiin ja kalustoihin. Toisen yrityksen lopettaessa oman kirjastonsa, patruuna lahjoitti kirjat sairaiden virkistykseksi ja sivistykseksi.
Huolellisesti valmisteltu kansanterveyslaki tuli voimaan 1972, jossa terveyspalvelut siirrettiin yhden katon alle eli terveyskeskuksiin ja sellainen valmistui kuntaani 1977. Yhdyskäytävin se liitettiin vanhaan sairaalaan ja kulkutautisairaalaan. Ei poikennut palvelu vanhasta kunnanlääkäriajasta, vaan vastaanottoajan sai viimeistään seuraavana päivänä, alalle kuin alalle. Tosin Tohtori Pingviinille pääsi nopeasti, jos ei muuta tarvetta ollut kuin sairauslomatodistus.
Terveyskeskusten alasajo alkoi jo 1990-luvun taitteessa, mutta vahvasti se näkyi vasta 1995 vuodesta alkaen. Mielisairaanhoitolain muutokset ja irtolaislain kumoaminen toivat terveyskeskuksiin potilaat, jotka olivat aiemmin kuuluneet mielisairaalaan. Pankkikriisin jälkeinen juustohöylä söi loput toiminnalta. Tilannetta ei parantanut hoitotyön koulutuksen muutokset ja valitettavasti johtajiksi tulivat hoitotieteilijät. Nämä olivat minun nuoruudessa konttorihoitajia, jotka eivät koskeneet potilaaseen kuin injektioneulalla. Kuten tunnettua, niin teoria ja käytäntö on kaksi eri asiaa.
Soten piti uudistaa pakka, mutta kun sitä tumpelot tekee, niin mitään valmista ei tule. Olisivat nyt edes selvittäneet peruskysymykset, mutta ei. Johtoporras on täysin tietämätöntä perusasioissa, mutta suunnitella pitää. Täten on hukattu ammattitaitoinen osaaminen. Aluesairaalat on ajettu alas ja monessa sairaalatasoisesta terveyskeskuksesta (kuten omastanikin) on kadonnut ensiapupäivystys (aiemmin 24/7), erikoislääkärien vastaanotot (kirurgia, sisätaudit, gynekologia ja nyt on vaarassa kadota myös geriatria) sekä leikkausosasto (paljon päiväkirurgista toimitaa aiemmin).
Nyt on ollut mediassa myös paljon puhetta vanhustenhuollosta ja sitä olen surulla lukenut. Johto kertoo, kuinka kauniisti kaikki hoituu ja kenttäväki kertoo kaiken kaudeuden. Olen itse nähnyt tämän, sillä koin tuon kaiken edesmenneen ammattini kohdalla. Monen potilaan kohdalla kierrätysralli oli loputonta. Moniko vaiva vielä pahenee ja vaatiin kallista sairaalahoitoa, kun vanhuksella ei ole varaa tarvittaviin lääkkeisiin ja kunnolliseen syömiseen. Uusi päällikkö, hoito tieteilijä, kielsi kaiken, mitä yritettiin tehdä työyhteisön eduksi. Näin olisi parannettu monta asiaa, mutta ei.
Soteen kuuluu myös sosiaalihuolto ja jo 1990-luvun pankkikriisin jälkeen sieltä ei apua ole saanut kuin maahanmuuttaja, pakolainen, holisti ja narkkari. Työtä tekevä suomalainen ei siitä taikaseinästä ole apua saanut sitten vuoden 1990. No eipä tuo sosiaalityö auttanut Erikaa ja muita hänen kaltaisiaan, sillä hän oli valkoinen. Oikeudessa on nyt haastettuna sosiaali- ja terveydenhuollon edustajia. Suurimmaksi syyksi mainitaan tiedonkulun ongelmat. Tämänkaltaiset pitäisi hoitaa ensin kuntoon.
Nyt on myös tullut Omakanta, jossa tuoreimmat sairaustiedot näkyvät. Siihen on tarkoitus myös siirtään vanhemmat tiedot. Yleisön osastolla aiheesta kirjoitti kansalainen. Hän kysyi, että missä voisi korjata virheet terveystiedoissa. Itselläni olisi virheitä korjattava paljon, sillä Hanhiemon tarinoissa on enemmän faktaa kuin minun sairauskertomuksissa. Jos joku höppänä kirjaa sinne tiedot, niin monta virhettä tulee. Virheellinen tieto voi vaarantaa koko hoitoprosessin.
Tämän sirkuksen myötä on moni synnyttänyt lapsosensa ajoneuvossa (valinta vapaa). Monesta aluesairaalasta on synnytystointa lopetettu. Ekenes Förlossning Sjukhus ajettiin alas, vaikka MuumiMamma lupasi toisin, sairaala, joka sai maailmanpalkinnon. Kauas on karannut palvenut ja yhä kauemmas karkaavat.
Palvelut maksavat yhä enemmän. Nyt on jo aina kohoavat terveyskeskusmaksut, onko hallinto paisunut liian suureksi? TE-keskuksen lausunto viipyy ja viipyy, lääkärin vastaanotolle pääset kuukauden päästä. Hammashoitoon pääset ehkä vuoden päästä.
Kansanedustaja saa palkkaa 6635 egee/kk, tämän päälle tulevat myös muut lisät. Minä maksan hänen palkkansa. Noilla tuloilla on hyvä hoito saatavissa yksityssektorilta, mutta monen kuukausi tulot jää alle 1000 € puhtaana käteen. Tästä pitää vielä maksaa kiinteistöveron, yleveron, autoveron, sähköveron, vakuutusveron, ALV;n, polttoaineveron, jne. Sairastamiseen ei jää peruselämän jälkeen varaa ja ainoa paikka saada hoitoa, on kunnallinen terveydenhuolto. Oman ensiavun ilta- ja yöpäivystyksen karattua tuonne naapurikaupungin yliopistolliseen sairalaan, päätin, että niin kipeä en tule olemaan, että sinne vielä menisin. Vanhasta kokemuksesta tiedän ettei siellä tapahtu ensimmäiseen kuuteen tuntiin mitään ja sen jälkeen tapahtuu ja paljon ja sellaista mistä Stephen King ei uskalla edes kirjoittaa.
Jonkinlainen uudistus on tulossa, mutta nyt ensiarvioiden mukaan kunnallisvero tulee nousemaan. Omassa kunnassa se on yli kolme prosenttia, mutta monessa korotus on vielä suurempi. Joka vuosi nousevat myös työeläke- ja työttomyysvakuutusmaksut sekä nuo aiemmin mainitut verot. Yksi asia on kuitenkin varma eli lääkäriin pääset yhtä hitaasti, edellyttäen että puhelimeen on joku vastannut, TE-keskusten lausunnot viipyvät yhtä kauan kuin ennenkin, kotihoito ontuu samaan malliin ja sossun palvelut eivät tavoita tavallista kansalaista eikä kotipalvelua ole edelleenkään saatavissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti