Aiheittain

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Prologi joulukalenteriin 2016

Muistattehan parilta edelliseltä vuodelta Tonttulan kylän ja sen tonttukaverukset Tonttu Tohvelon ja hänen ystävänsä Tonttu Kotitontun sekä joukon muita kylän henkilöitä. Huomenna aukeaa jälleen kalenterin ensimmäinen luukku ja saamme jälleen palata tonttujen touhuihin.
Vuosi on jälleen Tonttulassa vierähtänyt, joten kerron hieman tapahtumia parin vuoden varrelta, joten pääset tarinaan mukaan vaikka toissa ja viime vuonna et kalenterin luukkuja avannutkaan.

Nuoret, koulunsa päättäneet nuoret, opiskelevat eri mestareiden opissa, kunnes oma ala löytyy. Näin kävi myös tonttukaveruksille, jotka ovat muutaman vuoden tutustuneet eri ammatteihin ja vuoden aikana molemmat täydensivät puusepän oppiaan Tonttu Kutterinpurun ohjauksessa. Kaverusten sydämen oli kuitenkin vienyt vanha höyryveturi vaunuineen ja puusepän taitoja todella tarvittiin, sillä Norjasta lahjaksi saatu ravintolavaunu oli huonossa kunnossa, seistyään säiden armoillavuosikausia.

Millisentti Mitta oli opiskellut rouva Ratakiskon ohjauksessa junaemännän taitoja ja osallistui myös innokkaasti työpisteensä valmistumiseen ja antoi monta hyvää vinkkiä, jotta se palvelisi asiakkaita parhaimmin. Verhoilujen valmistuksessa oli Millisentillä korvaamaton apu Tekla Tekstiilistä, joka koulun päättäjäisten jälkeen oli innolla ryhtynyt kutomaan verhoilukankaita ja koulun tekstiiliopettaja Tonttu Tekstiili oli myös innoissaan mukana, sillä paljaistui, että vanhat verhoilut voidaan kutoa palojen pohjalta uudelleen. Tämäkö riemastutti opettajaa suuresti.

Pikkutontut Juuso Jäkälä ja Kalle Kaarna innostuivat kesän aikana kalastuksesta ja sienestyksestä. Heitä opetti Tonttu Lohipyrstö ja Rehtori Agricola. Kalastuksesta innostui myös Tuuli Tunturipuro ja saikin kesän aikana monta isoa vonkaletta.

Joonas Porosuksi jatkoi puusepän oppejaan ja Anni Suopayrtti päätti, että parkettikosmetologia on hänen alaansa ja siirtyi Tonttukoulun siistijäksi, toki sillä varauksella, että junan vaunut tarvitsevat puhdistusta perusteellisesti. Sydän sykki myös sinne.

Janne Jauhopeukalo opetteli viljelystä ja viljan käsittelyä sekä leivän leipomista. Hän onnistui itse leipomaan vanhan ajan ruisleipää ja ilman apua. Lämpimäiset syötiin kesäkauden päättäjäisissä ja sen päälle laitettiin Tuuli Tunturipuron pyytämää ja loimutettua lohta sekä yhteisestä ryytimaasta poimittua ruohosipulia ja tilliä.

Yhteistuumin tehdyt viljelykset kasvoivat omaan tahtiinsa, joten Tonttulan väellä oli kesälomaa ja pohjolassa ei aurinko laske lainkaan. Oli vierailujen ja vastavierailujen aikaa. Tonttu Saappaanvarsi vieraili nyt veljensä luona Karhusaaressa. Säätutkijoilla ei ollut harmainta hajua tontusta tai hänen vieraistaan.

Syksy koitti ja se merkitsi sadonkorjuuta, marjojen ja sienten keruuta, säilömistä ja monta, monta puuhaa talven varalle. Koulun parkettikosmetologinen osasto Tonttu Suopayrtin ja Anni Suopayrtin johdolla siivosi kesän jäljiltä Tonttulan koulun tilan ja oppilaat aloittivat perustietojen ja -taitojen opiskelun. Rehtori Agricola toivotti jälleen uudet ja vanhat oppilaat tervetulleeksi uudelle lukuvuodelle.

Huomenna aukeaa ensimmäinen luukku ja näemme mitä ystävämme touhuavat, tänä vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti