Aiheittain

torstai 1. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016 Ensimmäinen luukku

Tonttulan kylä, kaukana pohjoisessa on jo valkoisten nietosten peittämä. Pakkanen paukkuu nurkissa ja aamu on valoisa, sillä taivas on kirkas ja tähdet tuikkivat kirkkaasti ja moniväriset revontulet loimuavat.

Kylän väki heräilee pikku hiljaa. Tonttu Tohvelo ryhtyi herättyään aamupuuron keittoon. Mikään ei ole niin mainio aloitus päivälle, kuin tuhti kaurapuuroannos; tuumaili Tonttu Tohvelo. Tonttulan Sanomat kertoivat tämän vuotisten itsenäisyysjuhlasta ja artikkelissa kerrottiin lisäksi, että ensi vuoden olevan juhlavuosi Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Juhlallisuudet alkavat jo uuden vuoden päivänä ja niistä tiedotetaan tarkemmin.

Tonttu Tohvelo siirtyi ilmoituksiin. TSV:n ilmoitus oli koko sivun ilmoitus ja sai Tonttu Tohvelon punastumaan. Siinä varoiteltiin kynttilöiden ja soihtujen turvallisesta sijoittelusta sekä niiden valvonnasta. Toissa vuonna melkein poltin kelopuun ja kotikolon; harmitteli Tonttu Tohvelo huolimattomuuttaan. Seuraavana oli Tonttulan kunnan ilmoitus. Lyhyestä virsti kaunis; nauroi Tonttu Tohvelo, sillä kunnajohtaja ei todellakaan harrastanut korulauseita.


Hienoa, minä pääsen vielä laatikkotalkoisiin, sillä pidän siitä paljon; huokasi Tonttu Tohvelo. Muisteli toissavuotista kohellustaan ja viime vuonna siitä tehtiin yhteiset talkoot. Kuinkahan laaja matka tulee vieraita noutamaan; tuumi Tonttu Tohvelo. Hieman oli väläytetty, että Norjaan asti.

Aamiaisen jälkeen Tonttu Tohvelo lähti kyläpuodille, sillä ryynit alkoivat olla kovin vähissä. Samoilla asioilla oli ystävänsä Tonttu Kotitonttu. Matkalla he pohtivat vieraiden noutomatkaa. Olipa hyvä, että viime viikolla laitettiin juna lähtökuntoon; sanoi Tonttu Tohvelo. Viime vuonna se jäi todella viimetippaan; totesi Tonttu Kotitonttu ja jatkoi: Olen tässä ajatellut, että aloitettaisiin ensi vuonna jo marraskuun alussa laittamaan junaa lähtövalmiuteen, sillä nyt oli pestävää ja huolettavaa liian paljon. Hyvä ajatus ja otetaan se puheeksi toisten kanssa, jooko; sanoi Tonttu Tohvelo.

Puodissa oli paljon väkeä ja meteli melkoinen. Tonttukaverukset kysyivät yhteen ääneen; Mitä on tapahtunut? Tonttu Jauhopeukalo kertoi, että kaikki juurekset ovat kadonneet varastosta ja ylikomissaario Tonttu Pykälä selvittää katoamista.

Kuinka käy huomisten laatikkotalkoiden? Se selviää, kun luukku kaksi aukeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti