Aiheittain

lauantai 10. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016 Kymmenes luukku

Tonttu Tohvelo söi aamiaista ja muisteli eilistä kauhulla. Koko varasto oli tuhoutunut, mutta onneksi Ahkiolan palo- ja pelastuslaitos ehti apuun ja saatiin lahjatavaravarasto säilymään. Varaston ulkoseinä hieman hiiltyi, mutta ei sentään syttynyt. Tonttulan sanomissa oli ilmoitus, jossa kylän väki kutsuttiin kunnantalon edustalle kymmeneksi.

Sankoin joukoin olivat kyläläiset paikalla, suurimmasta pienimpään. Kunnanjohtaja Tonttu Tuikitärkeä meinasi jo messunsa aloittaa, mutta rehtori Agricola ehti ensin. Tonttulan oma palolaitos ja Ahkiolan palo- ja pelastuslaitos ovat tehneet illan ja yön aikana jälkivartiointia ja sammuttaneet kyteviä paperikasoja. Vaara on nyt ohitse; kertoa rehtori Agricola ja jatkoi; Paperi- ja pakettivarasto on menetetty ja siksi työjärjestys tälle päivälle on poikkeuksellinen. Työpajoille lähtevät vain mestarit ja ammattilaiset. Tonttu Sirkkelin johdolla tonttukoululaiset alkavat tuulettaa lahjavarastoa. Erityistehtävissä toimivat tontut alkavat siivota palaneen rakennuksen jäänteitä, ohjaajana Tonttu Vesitonttu. Tonttu A.P. Kirjasimen johdolla tonttukoulun päätösluokkalaiset ja viime keväänä valmistuneet ja muu liikenevä väki painoon valmistamaan paperia ja pakkauksia. Tonttu Vauhtisuksi Ahkiolan Kuljetuksesta on lähtenyt noutamaan Oulun paperitehtaalta painopaperia ja kartonkia. Tehdastontut ovat ilmoittaneet, että materiaalia on riittävästi.

Tonttu Sirkkeli huomasi, että lahjatavaravaraston vauriot ovat vain ulkoseinälaudoissa eli hirsi oli ehjää ja vahvaa. Tuulen alapuolisesta ovesta kulkiessaan hän havaitsi, että savua ei ollut päässyt lahjatavaravarastoon lainkaan ja antoi välittömästi käskyn; Ovia ei saa avata, ettei savun katku tiloihin tunkeudu. Tonttukoulun oppilaat ryhtyivät sitten purkamaan hiiltynyttä ulkolaudoitusta ja Tonttu Sirkkelin ohjeiden mukaan ryhdyttiin tekemään uutta laudoitusta.

Onneksi painon varastossa oli hieman pahvia ja paperia jäljellä, joten painotyö alkoi ja käyttöön otettiin myös vanha painokone, jota oli pidetty kunnossa hätätilanteita varten. Värejä sekoiteltiin ja painotyöt alkoivat. Pahvin taivutuskone louskutti koko ajan ja vanha käsikäyttöinenkin otettiin avuksi.

Puolilta päivin saapui Ahkiolan kuljetuksen autot täynnä paperia ja pahvia, jotka pian siirtyivät painotelojen ja taivutuskoneen syövereihin. Koululle olivat palanneet koululaiset, jotka ryhtyivat nyt kantamaan paperirullia ja laatikkoaiheita koulun taakse tuotuihin konttehin.

Ahkiolan Kuljetus oli tuonut palopaikalle siirtolavan, johon palojäte laitettiin. Paikalla oli myös Tonttupoliisi, joka tutki syttymisen syytä.

Löytyykö syy? Se selviää kun yhdestoista luukku aukeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti