Aiheittain

perjantai 2. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016 Toinen luukku

Tonttu Tohvelo keitteli aamupuuroaan hyvin huolestuneena eilisestä uutisesta. Kuka kumma on voinut viedä kaikki juurekset; hän mietti. Asiaa pohti myös koko Tonttulan väki, mutta siirtyivät aamiaisen syötyään koululle, yksi toisensa jälkeen.

Kunnanjohtaja Tonttu Tuikitärkeä oli myös paikalla ja etsi syyllisiä kaikkialta. Koulun keittiössä kuitenkin keitettiin ohra- ja riisipuuroa jo täyttä päätä, mutta koulun emäntää, Tonttu Mantelia ei näkynyt. Onko hän sairastunut; kysyi Tonttu Tohvelo ja muut pudistelivat päätään eikä kukaan tiennyt. Hämmästelivät kaikki kuitenkin sitä, että pöydille oli tuotu veitset, sosemyllyt, mausteet ja muut tarvikkeet.

Koulun juhlasaliin asteli rehtori Agricola, jonka luokse ampaisi välittömästi Tonttu Tuikitärkeä, vaatien selvyyttä asiaan. Rehtori Agricola nosti kätensä ylös ja perään kuulutti hiljaisuutta. Kun juhlasali hiljeni, aloitti rehtori puheen; Mitään hätää ei ole ja talkoot alkavat pikapuoliin. Aiemmin syksyllä oli juureskellariin tehnyt myyrä koloaan ja sinne alkoi virrata pohjavesi. Tonttu Manteli suoritti tavanomaista varastojen lämpötilojen tarkastusta ja huomasi tilanteen. Tällöin pyysin Ahkiolan kuljetukselta apua, juuresten kuljettamisesta Lakkasuon kunnan marjavarastoon. Juurekset ovat tulossa, hetkenä millä hyvänsä.

Kun rehtori Agricola oli sanonut viimeisen sanan, kuului pihalta hurinaa. Kolme suurta kylmäkuljetusautoa oli saapunut pihaan. Tonttu Manteli astui ulos yhdestä ja pyysi juhlasalin oven tuntumaan kerääntyneitä kantamaan laatikot sisään. Nopeasti oli autot tyhjennetty ja talkooväki pääsi laatikoitaan tekemään. Niitä syntyi runsaasti ja nopeaan tahtiin, jonka jälkeen ne vietiin pakkasvarastoon, huolellisesti merkittyinä.

Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu astelivat talkoista kotiin. Tonttu Kotitonttu sanoi; Olipa hyvä, että varastot tarkistetaan, sillä vesi olisi pilannut suuren osan satoa. Totta virkat, tuumasi Tonttu Tohvelo ja jatkoi; Lämmitetään sauna, sillä huomenna jo lähdetään matkaan aikaisin. Kyllä kelpaa, sanoi Tonttu Kotitonttu. Kunnollisen saunomisen jälkeen kaverukset menivät varhain nukkumaan, sillä käskynjaossa piti olla jo aamuseitsemältä.

Minne matka suuntaa? Se selviää huomenna, kun kolmas luukku aukeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti