Aiheittain

torstai 8. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016 Kahdeksas luukku

Tonttu Tohvelo heräsi kaamosaamuun ja keitteli puuron ja luki Tonttulan sanomat kaikessa rauhassa, sillä vieraat oli lennätetty joulupukin koneilla koteihinsa. Odotan ensi kesää, kuin kuuta nousevaa; huokasi Tonttu Tohvelo, sillä hän oli käynyt keskusteluja Sìthiche Caistelin kanssa ja saanut kutsun Skotlantiin.

Tonttulassa oltiin palattu normaaliin päiväjärjestykseen juhlahumun jälkeen. Tontut palasivat verstailleen, niin perinteisen asian pariin, kuin lahjojen valmistamiseen. Puutyöverstaalla oli jo täysi tohina päällä, kun Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu sinne saapuivat. Täällä syntyi niin pelilaudat kuin pesäpallomailat ja kaikki muutkin puusta valmistetut. Joonas Porosuksi sorvasi juuri junaraiteita koottavaan junarataan ja se oli tarkkaa työtä.Tonttu Tohvelo ryhtyi valmistamaan lumilautoja ja Tonttu Kotitonttu jatkoi ruukkujen tekoa, joita voitiin käyttää yrteille ja kukille pihalla.

Tonttukoulun oppilailla oli tähän aikaan vuodesta vain muutamia oppitunteja, sillä he harjoittelivat pajoissa jo kolmannelta luokalta alkaen. Sanni Sammalrikko ja Riku Rohtoyrtti harjoittelivat yrittipajalla, jossa valmistui niin saippuat, jalkakylpytabletit, rentouttavat voiteet ja sen sellaiset. Työn tahti oli ihan toinen kuin metalli- ja puutyöverstailla. Yrttien uuttaminen vaati tarkkuutta, kuten mittaaminenkin. Lämpövoiteesta voi tulla polttavaa ja kylmävoiteesta jäätävä, jos ainesosien määrä ei ole millilleen oikea.

Tonttulan sanomien painossa valmistettiin niin lahjapaperit kuin rasiat lahjoille. Suuret painotelat pyörittivät isoja paperirullia, painaen kauniita kuvia lahjapaperille. Tonttu Kuusikulma, koulun matematiikan opettaja ja Tonttu Sirkkeli, koulun talkkari olivat työssä mukana, sillä heistä oli hauskaa tehdä painotelojen pintoja ja he molemmat olivat tarkkoja piirtäjiä ja veistäjiä.

Käsityöverstaassa syntyi ihmisten ja nukkien vaatteita. Tonttu Tekstiili oli tämän pajan esimies, sillä hänen opissaan olivat valmistuneet kaikki ompelijat. Vain harvat pääsivät siihen tasoon, että pystyivät suoriutumaan tontun virallisen puvun valmistajiksi. Tekla Tekstiili ompeli vauvanuken vaatteita, joista tuli hyvin sieviä.

Mitä huomenna tapahtuu? Se selviää kun yhdeksäs luukku aukeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti