Aiheittain

perjantai 23. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016 Kahdeskymmeneskolmas luukku

On aaton aaton aamu ja pakkasta hieman, muutama hento lumihiutale pyöri alas taivaalta. Tonttu Tohvelo oli syönyt aamiaisen ja valmistautui lähtemään koululle, sillä tänään jaettiin ruuat, joita oltiin kasvatettu, valmistettu, kerätty, säilötty, kalastettu, jne. yhdessä. Koululle Tonttu Tohvelo ajatteli mennä potkukelkalla, sillä sen avulla olisi ruuat helppo tuoda kotiin ja toimisi samalla tukena.

Avatessaan oven Tonttu Tohvelon suu aukesi hämmästyksestä, sillä oven takana oli Juuso Jäkälä ja Kalle Kaarna sekä Juuson isä Tonttu Jäkälä. He olivat aikeissa juuri koputtaa, kun Tonttu Tohvelo aukaisi oven. Juuso Jäkälä sanoi reippaasti; Toimme sinulle kuusen, kun kulkusi on vielä hankalaa ja isi auttaa, että se saadaan jalkaan. Tämäpä on kaunis ele; sanoi Tonttu Tohvelo ja pyysi kuusen tuojat sisään.

Kalle kysyi; missä on kuusenjalkasi? Jalka ja koristeet ovat vintillä; sanoi Tonttu Tohvelo. Me haetaan ne; lausuivat yhteen ääneen Juuso ja Kalle. He toivat ensin kuusenjalan ja Tonttu Jäkälä ryhtyi siihen kuusta asentamaan. Sillä välin tonttulapset kipaisivat ketterästi takaisin vintille ja toivat mukanaan kaksi laatikkoa, jossa toisessa oli koristeet ja toisessa kuusen kynttilät. Kuusi asetettiin paikoilleen ja siihen kiinnitettiin kynttilät ja latvatähti, joten Tonttu Tohvelon ei tarvinnut kurkotella, kun koipi poloinen oli vielä arka.

Tonttu Tohvelo kiitti kovin Juusoa, Kallea ja Tonttu Jäkälää avusta sekä toivotti hyvää joulunalkua. Tonttu Kotitonttu oli myös tullut ulos ja vesikelkan kanssa. Tonttu Tohvelo kertoi, että haluaa kulkea potkukelkalla. Se sopi Tonttu Kotitontulle, joka sanoi; Hyvää harjoitusta koivelle, mutta ruuat lastataan kyllä tähän kelkkaan, sillä sinulla on täysi työ itsesi pystyssäpysymiseen.

Koulun juhlasalissa oli pöytien päällä monen moista ruokaa. Tonttu Tohvelo valitsi suosikkejaan koreihinsa, jotka Tonttu Kotitonttu oli ottanut vesikelkkaansa. Lanttu- ja porkkanalaatikkoa, suolakurkkuja, punajuuria, perunoita, kananmunia, savustettua lahnaa ja lohta, suolattua siikaa ja silakkaa, sipulia ja ruohosipulia (Eihän kalaa voi syödä ilman sipulia, mutisi Tonttu Tohvelo), kinkkua, savuporoa, puolukoita, sieniä suolattuna ja ilman suolaa, smetanaa, kermaa, pipareita, pasteijoita ja torttuja. Ottipa vielä pari viipaletta kutakin kakku laatua. Omenoita, karpaloita, vihreää salaatti, tomaattia ja tilliä.

Tonttu Tohvelo tiedettiin herkkusuuksi ja Anni Suopayrtti sanoikin; Tuolla määrällä ruokaa, tulet tarvitsemaan pidemmän vyön. Tonttu Tohvelo nauroi ja lausui mummonsa viisauden; Ei sillä ole mitään väliä kuinka paljon syö joulun ja uuden vuoden välissä. Sillä on väliä, kuinka paljon syö uuden vuoden ja joulun välissä. Rehtori Agricola nauroi ja sanoi; Viisas oli mummosi Taimi Tohvelo ja on hienoa, kun käytät tuota viisautta hyväksi. Kotimatka taittui mukavasti ja Tonttu Kotitonttu auttoi ystäväänsä saamaan ruuat kylmään.

Yksi on öitä enää jouluun. Millainen on joulu Tonttulassa? Se selviää, kun aukeaa kahdeskymmenesneljäs luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti