Aiheittain

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016 Neljäs luukku

Hieman ennen Savonlinnaa oli Tonttu Kotitonttu avannut ohjekuoren ja retkahti nauramaan. Mikä sinua noin naurattaa; kysyivät Tonttu Tohvelo, Valtteri Vaara ja Simeon Sinivuori. Tonttu Kotitonttu vastasi; Oma unohdukseni. Tänä vuonna tulijat ovat linnojen tonttuja, jotka tapaavat joka sadas vuosi. Siksi noudamme ensin Olavinlinnan arvoisan Leka Muurikiven, joka on vanhin ja taitavin kivityön mestari.

Taidanpa arvata seuraavan kohteen eli menemme Hämeenlinnaan; sanoi Tonttu Tohvelo. Näin kertoivat ohjeet. Hämeenlinnasta kyytiin nousi Benjamin Kaukokatse, jonka suku oli ammoisista ajoista valvonut rajalinnan turvallisuutta. Matka jatkui Helsinkiin, josta kyytiin nousi Mauno Majuri, jonka suku oli valvonut merta Susisaaresta käsin. Yön tunteina poikettiin vielä Raaseporissa, josta kyytiin nousi vanha, mutta kintuistaan vikkelä Vili Väkiparta. Aamun tultua saavuttiin Turkuun, jonka arvoisa tonttumestari Johan Vallivuori astui junaan.

Millisentti Mitan ja Mantelin kaksostyttöjen avulla ryhdyttiin tarjoamaan aamiaista. Ohrapuuro ja karpalokeitto maistui vieraille parinkin santsikierroksen verran. Lisäksi oli tarjolla voileipiä, joiden päällä oli savustettua siikaa ja sipulikuutioita. Juotavaksi oli tarjolla kahvia, teetä, maitoa ja mehua.
Ravintolavaunun pintoja ihailtiin ja Johanna Vallivuori kehui pöytäliinojen kudosta.

Turun sataman ahtaajatontut ohjasivat junan laivan uumeniin ja matka kohti Tukholmaa alkoi. Laivatontut opastivat matkalaiset laivan salaiseen sviittikerrokseen, jonka Turun telakan tontut olivat vartavasten tonttuvieraita rakentaneet. Linnojen tontut aloittivat alustavia keskusteluja, mutta mitään pöytäkirjaa ei laadittu, sillä kukaan heistä ei tiennyt, keitä muut linnojen tontut ovat. Millisentti Mitta ja Mantelin sisarukset keskustelivat Johanna Vallivuoren ja Bertha Kaukokatseen kanssa linnojen juhlatarjoilusta, joista molemmilla rouvilla oli pitkät kokemukset. Erityisesti Mantelin sisarukset olivat hyvin kiinnostuneita keskiaikaisesta ruokakulttuurista.

Laiva saapui illalla Tukholmaan, jossa kyytiin nousivat hyvin arvostetut linnojen tontut Versaillesista Lutin Château Le Roi, Kööpenhaminasta Alf Slotsholmen, Wienin Schönburnin Elf Palota ja Milanosta Elfo Magno. Linnatontut istuivat ravintolavaunussa kuulumisia vaihdellen. Heille myös tarjoiltiin kuumaa glögiä ja leivonnaisia. Pikku hiljaa vetäytyivat vieraat hytteihinsä nukkumaan.

Missä huomenna ollaan, ketä vielä kyytiin tulee ja mitän on Tonttulassa sillä aikaa tapahtunut. Se selviää, kun viides luukku aukeaa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, odotan innolla jatkoa ja mihinkähän oikein päästääkään. Kiitos tästä.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Cosiddetto!

    Kiva, jos olet tykännyt. Tämä on nyt kolmas vuosi kun kalenteria pidän, sillä haluan hieman iloa synkkien yhteiskunnallisten aineiden lomaan. Monta on luukkua vielä tulossa ja jänniä asioita.

    VastaaPoista