Aiheittain

maanantai 19. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016 Yhdeksästoista luukku

Tonttu Tohvelo heräsi ja nilkutti keittiöön. Kivahan se on tulla valmiiseen pöytään, mutta Tonttu Tohvelo oli Millisentti Mitalle kertonut eilen, että halusi itse yrittää touhuta. Millisentti oli hieman harmistunut, mutta ymmärsi yskän.

Aamiaista syödessään Tonttu Tohvelo mietti Jimin kirjettä. Miksi aikuiset eivät osaa kertoa lapsille huonoista ja pahoista asioista asiallisesti, hän tuumi. Matkalla pajalle, hän kertoi mietteistään Tonttu Kotitontulle, joka vastasi; Varmaan olisivat kertoneet, mutta lienevät itsekin hätääntyneitä tilanteesta. Sitä minä vaan mietin, että kuka auttaisi vanhempia, sillä he tässä apua tarvitsevat.

Koulun juhlasalissa oli isot pöydät nostettu paikoilleen ja lahjojen paketointi alkoi. Suuret lahjatavarakärry kulkivat varastoista juhlasaliin. Ahkiolan Kuljetus oli tuonut jälleen isot kuljetuslaatikot, joissa lahjat matkasivat lähelle ja kauas. Toissa vuotisen tarrahäslingin jälkeen oli maa- ja kaupunkitunnukset nyt jykevästi ruuvattu laatikoiden kylkeen.

Koululla poikkesi iltasella pari Tes:n tonttu, jotka olivat tuoneet selvityksen epäselväksi jääneistä lahjatoiveista, sillä kirjoitusvirheitä sattuu. Tes eli Tonttujen Erityisselvitysosasto on se, joka tarkkailee ihmisten toimia pitkin vuotta ja jos lahjatoiveissa on jotain poikkeuksellista, niin he selvittävät sellaiset kysymykset.

Tonttu Tohvelo ja Tonttu Kotitonttu tunsivat Tes:n tontut ja huikkasivat Matiakselle ja Juhalle tervehdykset, sillä he olivat samaan aikaan käyneet Tonttukoulua. Tonttu Tohvelo kysyi, että mitenkäs se vouti juttu selvisi vai selvisiko lainkaan.

Matias nauroi ja kertoi; Tiedäthän Tes:n Tonttu Miinuksen? Eikös hän ole se pienikokoinen tonttu Juurikiven kylästä?; kysyi Tonttu Kotitonttu. Kyllä on ja hän sai eilisiltana tehtävän lähteä voutia torjumaan; jatkoi Matias. Kuinka sellainen onnistui; kysyi Tonttu Tohvelo.

Juha kertoi tarinan lopun; Rehtori Agricola ja Tonttu Pykälä tuntevat ihmismaailman lait. Tonttu Miinus sai tehtäväksi mennä Veetin kotiin ja viedä sinne kirjeen, jonka rehtori Agricola oli huolella laatinut. Tonttu Miinuksen tehtävänä oli asettaa kirje siten, että se huomataan heti ylösnoustua. Hän asetti sen kahvinkeittimen eteen ja jäi tarkkailemaan. Veetin äiti nousi ensin ja huomasi kirjeen, avasi sen ja ryhtyi lukemaan. Veetin isä tuli hetkenpäästä ja kysyi kirjeestä. Veetin äiti ojensi kirjeen Veetin isälle ja ryhtyi sitten kahvin keittoon. Kirjeessä oli ohjeet soittaa heti aamusta kaupungin velkaneuvontaan ja varata aika sekä mitä tietoja siellä tarvitaan. Lisäksi siinä mainittiin, että ulosmittaus keskeytyy velkajärjestelyselvityksen alettua.

Matias lisäsi vielä, että Veeti ja Noora saivat nyt asiallista tietoa ja se hälvensi pelkoa, sillä kirje oli rauhoittanut vanhempia, jotka pystyivät selkeästi ajattelemaan. Aamiaisen jälkeen Veetin isä soitti velkaneuvontaan ja sai jo keskiviikoksi alukeskusteluajan. Hieno homma; sanoi Tonttu Tohvelo.

Mitä vuorossa huomenna? Se selviää kun aukeaa kahdeskymmenes luukku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti