Aiheittain

lauantai 26. marraskuuta 2016

Verovarojen väärinkäyttöä

Nyt on mediassa ollut runsaasti esillä valtio-omisteisen Terrafame kaivoksen asiat. Aiemmin Talvivaaran nimellä toiminut ja konkurssin sittemmin tehnyt. Tällöinhän valtio sen osti. Vuoron perään on kaivosta ajettu ylös tai alas ja ympäristökatastrofit toistuvia.

Kun kyseessä on valtiojohtoinen, niin luonnollisesti siihen käytetään verovaroja. Viimeisimmän tiedon mukaan tähän Kankkulan kaivoon ollaan kaatamassa 100 miljoonaa lisää ja se riittää ensi vuoden syyskesään, jonka jälkeen tarvitaan lisää verorahoja. Velkaa toiminnasta lienee useita satoja miljoonia ja nytkin ylösajo tuo tappiota 10 miljoonaa/kuukausi.

Allasvesiä on sekä vuotanut että johdatettu vesistöihin ja kunnostus tulee todennäköisesti valtiolle eli meidän veronmaksajien taakaksi. Siivoustakaus toiminnan loppuessa on 107 miljoonaa. Talvivaaran altaiden vuoto saastutti kolme lähijärveä suolaten niiden pohjan. Ely-keskuksella ei ole kuitenkaan kiirettä kunnostukseen, sillä heidän mielestä välittömiä riskejä ei ole. Tosin arvelen paikallisten olevan aavistuksen verran eri mieltä.

Pääministeri Sipilä päätti toimia kaivoksen mannekiininä ja olikin asustetta myöten. Sitten paljastui, että Sipilän serkut ja enot pyörittivät metallifirmaa, joka oli juuri saanut suurtilauksen kaivokselle. Samalla tuli julki, että Sipilälläkin on tai on ollut näppinsä yhtiössä ja siitä Olli Rehnin mukaan Sipilä ei ole ollut tietoinen, joten asia tuntui tulevan puskista kuin Jäätteenmäen faksit. Näin ollen alkaa vaikuttaa siltä, että poliitikot vetävät verorahoja tavalla tai toisella omiin taskuihinsa.

Juha Sipilä vielä hehkutti mannekiininäytöksessä: "Sotkamossa on vuodessa tehty ihme." Jos ihme on se, että verovaroja palaa miljoonia, niin minusta se on jo sen sortin ihme, että sitä pitää jo ihmetellä. Erinäisistä kommenteista totuuden mukaisen lausui Ville Niinistö, joka totesi osuvasti: "Kaikki lepää tyhjien lupausten varassa, se maksaa veronmaksajille todella paljon. Jossain menee se raja, kuinka paljon ihmisiä voi vedättää."

Verovaroja upotetaan moneen järjettömään ja tämän kaivostoiminnan kohdalla meitä on uunotettu urakalla, sillä on annettu kuva siitä, että toiminta ollaan päättämässä ja sitten yhtäkkiä se nousee tuhkasta (onhan postiosoite jo lupaava 88120 Tuhkakylä), vaatien rutkasti kahisevaa. Kumma juttu.

Mitalin parempi puoli on tuhannen työpaikkaa ja pohjoisessa niitä on vähänlaisesti muutenkin, mutta mietityttää kovin, miksi tuotantoyhtiön työntekijät ovat samalla viivalla kuin kuntatyöntekijät eli palkka maksetaan verovaroista. Pidän tilannetta perin erikoisena.

Alan toivoa, että olisi mahdollista maksaa verot itse ja itse valitsemille tileille. Minun pennoset menisivät sairaanhoidon ja sosiaalitoimen tilille, lastensuojelun- ja koulun tilille, vanhuspalvelujen tilille, poliisitoimen tilille (heitä on nykyisin liian vähän kentällä) ja kirjaston tilille. Missään tapauksessa en halua maksaa pennosistani erittäin valtionyhtiön tappiollista yritystoimintaa, pakolaisia, hallitusta tai eduskuntaa eli niitä instansseja jotka ovat tavalliselle kansalaiselle haitallisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti