Aiheittain

tiistai 21. helmikuuta 2017

"Meidän kaikkien tulisi olla feministejä"

Otsikko on suora lainaus Aamulehden sivuilta ja on nigerialaisen Chimamanda Ngozi Adichien essee ja se tullaan jakamaan kaikille yhdeksäs luokkalaisille. Suora lainaus: "Tempauksen takana ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Otava, Jyväskylän yliopisto, Tampere-talo ja feministinen ajatushautomo Hattu." Luonnollisesti voitte arvata, että taas tuli hieman otettu kierroksia artikkelista, kuten moni yleisönosastokomentaattori.

Feminismi on aate, joka ajaa naisten tasa-arvoa yhteiskunnassa. Aate on jo vanha, mutta tuntuu saavan uusia kierroksia ja Ruotsin tapaan on meilläkin nyt feministinen puolue. Aate, ideologia, tms. kerää puolelleen samankaltaisia ihmisiä ja tässä tapauksessa naisia, joilla ei ole mitään tekemistä Naisten kanssa. Täyttä propagandaahan tuo aate on.

Suora lainaus: "Igbo-heimoon kuuluva kirjailija kertoilee arkisia kokemuksia omilta synnyinseuduiltaan sekä Yhdysvalloista." Herää kysymys, että mihin meidän ysiluokkalaiset tarvitsevat nigerialaisia kokemuksia tasa-arvosta? Tasa-arvoa maasta, jonka tavat ovat esihistoriallisia, osin paimentolaiskultturia ja suurin osa väestä elää absoluuttisessa köyhyydessä.. Toisin sanoen nigerialainen kultturi on kaukana suomalaisesta kultturista. Yhdysvallat on taas ihan omaa luokkaansa, joten jätetään se pohtimatta.

Taas suora lainaus: "Kirjailija haaveilee ajasta, jolloin ravintolan tarjoilija ei puhuisi naisen ohi tämän miehelle. Tai ajasta, jolloin myös naisellisesti pukeutunutta naista pidettäisiin uskottavana firman palaverissa. Tai ajasta, jolloin pojan ei tarvitse automaattisesti maksaa treffeillä tytön puolesta." Jotenkin tämä tukee mielleyhtymääni siitä, että tarjolla on nigerialainen näkemys tasa-arvosta. Kyllä rautarouva Margaret Thatcher oli todella uskottava ja Angela Merkellillä (vaikka Saksan pakolaispolittikan sotkikin perinpohjaisesti) on melkoisesti katu-uskottavuutta myös. Miksi mies ei saa maksaa? Sehän on kohteliasuutta ja kunnioitusta naista kohtaan. Vai onko kirjailija tavannut poikia, jotka ovat niin persaukisia, että treffeillä on ateriatarjonta jäänyt kovin kepeäksi (minihampurilainen ja pieni kokis).

Sitten tempauksen taustat:

Opetus- ja kultturiministeriöllä taitaa olla puurot ja vellit sekaisin, sillä sieltä loihittiin lausuma: "Kirjalahjan tavoite on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta sekä ihmisen oikeudesta olla ja toimia omana itsenään." Yhden asian aate eli tässä tapauksessa feminismi siis tulee ymmärtää tasa-arvokeskustelua. Jokainen toimii omana yksilönään omien arvojensa pohjalta, joten lauseen loppu tuo mieleen kyllä ihan muita kulttureja, kuin pohjoinen kulttuurimme. Tietysti asiaa selittänee, että kultturiministerimme on Sanni Grahn-Laasonen, joka on toiminut mediapuolella ja isukikin on toimittelija.

Kirjakustantamo Otava on vanha suomalainen toimija. Tässä tapauksesta tulee lähinnä mieleen, että saadaan nätit painosluvut ja moinen ei jäisi vähäisen myynnin takia nurkkiin lojumaan.

Jyväskylän yliopisto on mukana, mutta pahoin pelkään, että tässä hommassa ovat mukana vain humanistiset, yhteiskuntatieteilijät ja informaatioteknologit. Tämä sitten selittäkin jo kaiken.

Tampere talo on outo veturi tässä, mutta selittänee varmaan se, että kyseinen puulaaki on naisten johtama ja yliopisto humanisteineen tien toisella puolella (varmistettu kartasta).

Feministinen ajatushautomo Hattu ei sitten enää ole mikään yllätys. Kävin heidän sivuillaan ja nauroin makeasti. Suora lainaus: "Hatun johtajat, tohtori Saara Särmä ja kirjailija Rosa Meriläinen ja toimittaja Johanna Vehkoo, kykenevät tuottamaan käyttöönne niin tieteellistä kuin epätieteellistäkin tekstiä, kaupallista kuin epäkaupallistakin taidetta, sekä kollaasimenetelmällä toteutettuja kuvallisia kommentteja. Tohtori Särmän tavaramerkki kansainvälisen politiikan tutkijana on kirkkovene, kirjailija Meriläinen tunnetaan iskulauseestaan Vittu haisee hyvälle, toimittaja Vehkoo on faktantarkastamisen mestari. No kirkkovenettähän vaille tämä juttu olikin.

Tämä lainaus Hatun sivuilta sai minut ymmärtämään melkoisesti: "Feministisestä ajatushautomo Hatusta voi tilata yritykselle ja yhteisölle esimerkiksi itseluottamusta kohentavan vapautusluennon tai kehtaamiskoulutuksen. Tarjoamme myös headhunttauspalveluja ja järjestämme feministisiä kiroiluiltamia. Nyt herää ajatus, että lääkitys on joko päin persettä tai sitä on aivan liian vähän.

Aidon akan elämää:

Kuten arvoisat lukijani ovat oivaltaneet, niin olen akka, vanha sellainen ja siitä ylpeä. Sitä ei kuitenkaan tarvitse julistaa saarnastuolissa. Osaan neuloa ja virkata ohutta pitsiä, joten minulla ei ole tarvetta virkata tavaraani paksusta langasta. Kokkaukseni eivät ehkä ansaitse Michelin tähtiä, mutta ovat perinteistä, suomalaista ruokaa. Korjaan autoani, remontteeraan kotiani (mukaan lukien sähkötyöt), ommella, kutoa, viljellä, säilöä, jne.

Tiedän myös vajavuuteni ja ne olen suvereenisti hyväksynyt. En erota metalleja toisistaan (pelti kun pelti), en osaa ajaa autoa, jos peräkärry on perässä, kuorma-autossa (siis sellaisessa oikeassa) on vaihteissa liian monta entteriä ja se on minulle liikaa. Hitsaaminen on jo rakettitiedettä, mutta kun nainen olen, niin auton pakkelointi sujuu mainiosti. Tietokoneet olen jättänyt ukon murheiksi ja sen pidän optiona eli jäähän ukollekin jotain pätemistä.

Miehen oikeudet:

Eräässä ohjelmassa todettiin hienosti: "Monet tuntuvat ajattelevan, että miesten oikeuksista ei tarvitse olla huolissaan." Eräs Aamulehden artikkelin kommentoija totesi, että ei ole mitään tasa-arvoa, kun miehet joutuvat käymään armeijan ja hän kokee sen syrjiväksi, sillä miesten on pakko, naisten ei. Lisäksi laissa on siittiön mentävä reikä. Yksi yö, tyttö vakuuttaa käyttävänsä ehkäisyä ja muutaman viikon kuluttua saa viestin, että lapsi on tulossa ja edessä kahdeksantoista vuoden elatushelvetti ja parhaassa tapauksessa et ikinä näe lastasi, kun biologinen kello tikittää jo pahasti. Luonnollisesti syytetään poikaa, joka ei käyttänyt kondomia ja varmistanut ehkäisyä. Luonnollisesti tyttö on viaton uhri. Arvatkaa meneekö läpi minulle?

Loppukaneetiksi voin suositella teille, että käytte vilkaisemassa tuon Hatun sivut. Voinen veikata, että sen luettuanne, pidätte Sohvaperunat TV-ohjelmaa huolellisesti tuotettuna dokumenttinä suomalaisen perheen arjesta. Sivut voit lukea täältä:  http://www.hautomohattu.fi/

4 kommenttia:

 1. "... ja edessä kahdeksantoista vuoden elatushelvetti ja parhaassa tapauksessa et ikinä näe lastasi ..."

  Joka (=elatushelvetti) jatkuu jos lapsi itse sitä hakee (ammattiin valmistavaan koulutukseen), ellei lapsella vielä ole jotain ammattikoulutusta takana.

  (Jotenkin noin se menee, en muista tarkemmin.)

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Anonyymi!

  Samaa muistelin kyllä itse ja pakko oli lakikirjasta katsoa eli Vanhemmat vastaavat lapsen koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista myös sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, mikäli se harkitaan kohtuulliseksi. Tällöin otetaan erityisesti huomioon lapsen taipumukset, koulutuksen kestoaika, siitä aiheutuvien kustannusten määrä sekä lapsen mahdollisuudet koulutuksen päätyttyä itse vastata koulutuksestaan aiheutuneista kustannuksista.

  Mutta mikä on kohtuullista, niin se onkin sitten jo toinen juttu.

  VastaaPoista
 3. Ettei olisi liian synkkää, lauetaanpa hauska laulu Rosa Meriläisestä. Se on päässyt hiukan vanhentumaan parilta osin, mutta perussanoma on yhä tuore.

  Aikuinen nainen en oo,
  eksyn mä aina maailman tuuliin.
  Siks' jengi päättelee: "Joo,
  hoitaa voi huuhaa
  kansanedustajan puuhaa!"

  Ja nää mun vaikeudet lehdistö luo,
  Rosaa se aina kaikesta jahtaa.
  Mun roiskeläppäni nuo,
  mittaavat niitä,
  mutta eihän sekään riitä.
  Alle sen varmaan
  tahtois kai ne peuhaamaan?

  Eei-eei-een hölmöyttäin tahdo estää.
  Siksi eei-eei-een itseäni saata kestää
  vaan tarvitsee-ee-een jonkun joka laittaa mun holhoukseen:
  tällainen huuhaa
  Simon seurassa kun luuhaa
  ja imee kaljaa
  eduskunta sätkyn saa!

  Sitäkään ymmärrä en
  Vittu-pinssiäni miks' joku pelkää;
  ylpeesti kannan mä sen!

  Vaan yltyi paineet
  kun mä tunnustin ne aineet.
  Elämä tää mun
  miksi on näin vaikeaa?

  EEi-eei-een...

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Qroquius Kad!

  Nyt ei voi muuta kuin nauraa. Kiitos tästä.

  VastaaPoista