Aiheittain

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Erään aikakauden päätös

Sain kirjeen Elisalta, joka kohteliaasti ja valitellen joutuu poistamaan lankapuhelinverkkoa alueeltani vanhentuneen tekniikan vuoksi ja tämän vuoksi he sulkevat liittymäni elokuun viimeisenä. Onkohan tätä ajateltu loppuun asti?

Siitä on nyt hieman yli 30 vuotta, kun ajoin tuhon läheiseen suureen kaupunkiin ja astuin sisään paikallisen puhelinosuuskunnan myymälään hankkiakseni lankapuhelinnumeron. Sain vielä itse valita sen numeroluettelosta ja ihastuin yhteen numerosarjaan ikihyviksi, sillä taloni numero on neljä, joten täytyyhän puhelinnumerostakin nelonen löytyä ja valitsin 4447 päättyvän numeron. Seuraavana päivänä tuli puhelinosuuskunnan asentajat ja totesivat, että langat tänne tulee, joten heidän ei tarvinnut muuta kun siirtokseskuksessa kytkeä linja auki.

Lainaan hieman kirjettä: "Panostamme jatkossa modernin matkapuhelinverkon nopeuksien sekä kattavuuden parantamiseen ja varmistamme sujuvat yhteydet matkapuhelinverkon välityksellä." Eipä taida Elisan väellä olla minkäänlaista muistijälkeä viime vuoden lopusta, kun Itä-Suomessa tuli nuoskalunta suuret määrät ja ihmiset ilman sähköä, kun puut taipuivat tai katkesivat johtojen päälle. Lankapuhelinverkon kaapelit ovat pääsääntöisesti maan alla olleet jo pitkään, joten nyt tämän jälkeen toimiva järjestelmä ajetaan alas.

Sähkökatkon venyessä pitkäksi ei GSM-verkko ole kovin pitkään pystyssä. Tolppien sähkö loppuu aikanaan ja sitä ennen kännykän akku. Ei edes ole lakia tai asetusta siitä, kuinka kauan lähetintolpan sähköjen tulee kestää, mutta ei siitä mitään hyötyä ole, jos ei puhelinta voi ladata. Mitenkä turvataan verkossa asioiminen sähkökatkon sattuessa? Työkkärin tätiltä tuskin ymmärrystä liikenee.

Itse tiedän, että kesätapahtumien aikaan laitteet tökkivät. Taksissa korttimaksut eivät keskustassa toimineet festarialueen läheisyydessä, kun operaattorin kanavat olivat tukossa, sillä festariyleisö lähetti kuvia ja tunnelmia festareilta urakalla. Miettikääpä itse, kahden päivän festari ja 10 000 kävijää sekä heidän lähettämät viestit, kuvat ja videot. Saavat operaattorit todella panostaa toimintavarmuuteen.

Tarjosi Elisa vielä mahdollisuuden säilyttää tuttu numero ja suositteli tilaamaan Saunalahti Kotipuhelin liittymän, joka käyttää GSM-lankapuhelimella eli sellainen sitten pitäisi ostaman eli noin satasen lisäkulu ja epävarmasti toimiva verkko. Tosin Kotipuhelin-liittymä ei sovellu turvapuhelimen, induktiosilmukan, telekopiolaitteiden (fax) eikä hälyytysjärjestelmien käyttämiseen. Mitä hittoa tuollaisella liittymällä oikeasti tekee.

Sekalaisten katkojen ja häiriöiden vuoksi matkapuhelin ei toimi. Vastaisiko Elisa kysymykseen eli miten häiriötilanteiden aikana tilataan ambulassi tai palokunta, savumerkeillä? Tämän kyllä säilytän muistona, jos vielä tulisivat järkiinsä.

7 kommenttia:

 1. Niin muuttuu maailma ja mennyt katoaa. Omilla vanhemmilla oli aikanaan sellainen lankapuhelinnumero että siinä oli vain neljä numeroa. Hyviin huomioihisi lisään vielä sen että nykyiset puhelimet ovat tietokoneita ja vaikka sähköäkin olisi niin sopivalla viruksella saa linjat poikki. Lankapuhelimeen ei paljon virus puraissut.

  VastaaPoista
 2. On se Elisa minuakin lähestynyt, että olet meille tärkeä. Tekstarilla, johon ei ole vastausvaihtoehtoa. No vastaan tässä ja nyt, olen edelleen tärkeä, jos ja kun yhteydet toimivat, jos ei, operaattori vaihtuu. Paljolti samoja ajatuksia kanssasi. Miten otat yhteyttä mihinkään jos yhteydet eivät toimi, ehkä savumerkeillä. Vaan jos ei Elisalla ole yhtään inkkaria duunissa niin kuka savumerkit tulkitsee??
  Näitä ja paljon muuta miettii Huru-ukko

  VastaaPoista
 3. Epämääräisten opintojeni seurauksena väittäisin että linkkien akkujen pitäisi kestää 24h. Tosin tämä on vain hatara muistikuva ei välttämättä todellisuutta tänäpäivänä. Tuo solujen tukkiutuminen on ihan vakio ilmiö kun muutaman solun ryppään alueelle tulee liikaa laitteita. Sitä voisi auttaa lisäämällä tukiasemien määrää/kapasitettia mutta se ei toteudu koska on liian kallista parin kerran kesässä olevan tapahtuman takia, valitettavasti.

  VastaaPoista
 4. Lisäyksenä tekstiini. Sain hetki sitten Elisan puhelimyynnistä puhelun lankapuhelimeeni. Ovat sitten munannet jällen kerran ja pahasti. Myyntipalvelun henkilö kysyi ensin, että olenko saanut kirjee, jossa kerrotaan yhteyden loppuvan 30.6.2018. Väittelin hieman pojun kanssa ja kun sanoin kirjeestä, jossa yhteys katkeaa 31.8.2018 onkin virheelinen, jota ei olisi asikkaille pitänyt lähettää lainkaan. Sanoin pojulle, että miksi toimiva järjestelmä pitää tuhota. Ei osannut vastata tähän eikä muihikaan kysymyksiini. Tämä taisi olla viimeinen kerta, kun voin konkreettisesti lyödä luurin korvaan ja en todellakaan toivottanut hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys Yrjöperskeles, Huru-ukko ja Heikki Välimäki!

  Pahoittelen viivettä, sillä jostain syystä sähköpostiin ei tullut tietoja kommentoinnista ja hetki sitten hoksasin katsoa kommenttien tarkastuksen.

  Yrjöperskeles: Juu täysin virusvapaa vekotin ja muistaakseni joskus suunniteltiin jopa sähkön siirtoa lankapuhelinverkkoa pitkin (taidettiin jossain kokeillakin), sillä oli ajatuksena käyttää sitä kriisiverkkona, kun lankapuhelinverkko oli suojatumpi.

  Huru-ukko: Jep ja minä ajattelin kysyä meidän palolaitokselta, että onko heillä vielä länkky käytössä kiteellä 21, joten saisin isin VaPePa länkyllä hälyytettyä apua, sillä se toimii auton akulla. Poiston syynä on kuulemma siltatyömaa ja sieltä poistetaan kaapelit kokonaan, kumma kyllä, että muut kaapelit saadaan takaisin sijoitettua. Analogisen teknikon puute?

  Heikki Välimäki: Voi olla, muistelin itsekin, että jäisi johonkin 48 tuntiin maksimissaan. Varavirtajärjestelmää ei kaiketi vaadita missään. Meidät on pakotettu digiaikaan ja se on liian kallista toteuttaa toimiva järjestelmä, valitettavasti.

  VastaaPoista
 6. Kryptalle tiedoksi: Vissiinkin sen EU:n tietosuojasysteemin vuoksi blogeissa kommentit eivät ole 20.5. jälkeen tulleet enää sähköpostiin vaan ne näkyvät ainoastaan siellä blogin editorissa. Huono juttu sinänsä, sillä pitempiä viestejä ei siellä editorissa pysty lukemaan kokonaan. Mutta kannattaa siis aina käydä katsomassa se editori.

  VastaaPoista
 7. Tervehdys Yrjöpeskeles1

  Tattis. Tosin aloin itsekin epäilemään, että siitä saattaa olla kysymys. Tosin sähköpostin etu oli se, että sieltä on helppo kopioida kommentit talteen. Paitsi ne lainatarjoukset, jotka hyva sumi ja pankin osoite gmail.com päätyvät alta aikayksikön roskapostiksi.

  VastaaPoista