Aiheittain

maanantai 11. kesäkuuta 2018

Muovikuolema

Tuossa taannoin oli uutinen valaasta (Thaimaa), joka oli niellyt 80 muovipussia ja ajautunut rantaan huonokuntoisena ja menehtynyt. Samassa maassa löydettiin rannalta liemikilpikonna, joka oli henkitoireissaan. Eläinlääkäreiden avusta huolimatta tämä uhanalainen meren asukki kuoli, sillä vatsan ja suoliston täytti muovi- ja kumikrääsä. Takavuosina myös merilinnun sisuksita suurin osa oli muovi- ja kumikrääsää. Onkin arvioitu, että suurin osa merien ja suurten järvien asukkaista tuhoutuu reilussa 30 vuodessa.

Männä lauantaina oli aamun aviisissa koko aukeaman uutinen merien muoviroskasta. Tästä kirjoitin jo aiemmin, mutta laitetaan uusintana eli 90 % meriin päätyvästä muoviroskasta on kotoisin kymmenestä suuresta joesta, joista kaksi on Afrikassa ja kahdeksan Aasiassa. Alueita tosin kuvataan kehittyviksi, jossa jätehuolto ei vielä ole meidän tasolla, mutta kehtaan olla hieman erimieltä tuosta kehittyvästä.

Pahimpia muovijätteen tuottajia ovat Aasian alueiden maat, joista Kiina taitaa omata kyseenalaisen kunnian olla kultamitalilla sekä Indonesia pronssilla. Yleisestikin Aasian maat ovat niitä saatuttavimpia. Lieneekö osaltaa syynä se, että monista maista lähetetään elektroniikkaromua ja laivoja tuhottaviksi samoille alueille. Ganges joki on muiden saasteiden lisäksi täynnä puoliksi poltettuja vainajia, sillä maan polttopuuvaranto on niin vähissä, että kunnon roviota tuhkauksen aikaansaamiseksi ei saada aikaiseksi.

Erään tilaston mukaan laivoista heitettävä jäte meriin on joko pientä tai suurta. Oletan, että se johtuu laivavarustamon kotimaasta ja alueella, millä se seilaa. Onko varustamo pihi eli ei käytä sataman roska- ym. muuta jätepistettä ja kippaa paskat mereen vai kunniallinen toimija, joka satamamaksuista huolimatta jättää jätteet sataman jätekeräyspisteeseen.

EU sitten kielsi kansalaisiaan käyttämästä mehupilleja ja muovisia cocktailtikkuja. Hui kauhistus, sillä omaan molempia meriä saastuttavia esineitä. Kankainen kauppakassi minulla on ollut aina ja syy on hyvin yksinkertainen eli kerää viikonlopun bileitten jälkeen tyhjät tölkit ja pullot muovipussiin, sitten viet ne palautuspisteeseen ja tölkkien ja pullojen pohjalle jääneet millit juotavaa ovat valuneet muovipussiin ja ne ovat tahmaisia. Pahimillaan juuttuvat palautuskoneeseen. Kangaskassi imee jämät ja ja sitten pesukoneeseen. Nyt olevat kassit on tehty 1970-luvun jostain kankaasta ja yksi (30 vuoden käytön jälkeen) tarvitsee sangat ja yksi pohjan.

Koska ravintolat ovat päätyneet käyttämästä mehupillejä ja cocktailtikkuja, niin julkaisen kavalkaadin menneistä tikuista, jotka löytyvät yhä muinaismustona baarikaapistani. Vasemmalla pahat ja oikealla hyvät, nyky moodin mukaan. Var så god.

2 kommenttia:

  1. Aloin miettiä tuota laivoista mereen hylättävän jätteen luokittelua pieneen ja suureen.
    Onko kyse määrästä vai laadusta, eli onko läpimitaltaan suuri kokkare muovia isompi kuin samanmittainen kokkare laivan WC-tankista mereen liukenemaan huuhdottua ihmisulostetta?

    Edellisvuosituhannella tiettävästi ainakin joidenkin varustamojen öljytankkerit pesivät tyhjiä säiliöitään merivedellä, joka luonnollisesti pumpattiin lopuksi takaisin mereen luonnottomasti.
    En tiedä, tekeekö mikään varustamo enää näin; pelkäänpä pahoin, että tekee.
    Onko se pientä vai suurta jätettä?

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Qroquius Kad!

    Pahoittelen viivettä, sillä jostain syystä sähköpostiin ei tullut tietoja kommentoinnista ja hetki sitten hoksasin katsoa kommenttien tarkastuksen.

    Epäilen, että laivoilta meriin tulee isoa ja pientä roskaa. Varsin epäilevästi suhtaudun johonkin "kehittyvään maahan" liputettujen laivojen puhtauskäsitteihin.

    VastaaPoista